Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Ιερή” διαφάνεια στο παγκάρι

- Advertisement -

Σε οικονομικό έλεγχο πρόκειται να τεθούν οι ιεροί ναοί με ζητούμενο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή“, σχεδιάζεται εντατικοί έλεγχοι στα λογιστικά των 145 ιερών ναών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ώστε να αναδειχθούν τα όποια προβλήματα. Μάλιστα σε όποιες περιπτώσεις κριθεί απαραίτητη μια περισσότερο λεπτομερής διερεύνηση των εσόδων-εξόδων τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί η συνδρομή ορκωτών λογιστών.
Αυτή η ενέργεια έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να γνωρίζουν οι πιστοί με ποιον τρόπο διαχειρίζεται η Εκκλησία τον οβολό που καταθέτουν στο παγκάρι των ιερών ναών.
«Στόχος είναι να αποτυπωθεί η πλήρης εικόνα της διαχείρισης των οικονομικών των ναών και να καταγραφούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ενορίες σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και το “παγκάρι”», δήλωσε κληρικός της Αρχιεπισκοπής.
H διαχείριση των οικονομικών κάθε ενοριακού ιερού ναού, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό, γίνεται από το πενταμελές Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στο οποίο πάντοτε προεδρεύει ο προϊστάμενος εφημέριος.
Ο ταμίας αναλαμβάνει την ευθύνη αποπληρωμής των λογαριασμών και των γενικότερων υποχρεώσεων του ναού, καθώς και της καταβολής των μισθών όπως του νεωκόρου, του ψάλτη και της ευπρεπίστριας.
Τα έσοδα του ναού προέρχονται κυρίως από το παγκάρι, καθώς και από δωρεές πιστών. Τα λογιστικά βιβλία του ναού ενημερώνει λογιστής που επιλέγει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο οποίος αμείβεται από τον ναό.
Η κρίση, όπως σημειώνεται, έχει αγγίξει και τους ιερούς ναούς, καθώς έχουν μειωθεί δραματικά τα έσοδα σε σχέση με το παρελθόν και ελάχιστοι είναι οι προνομιούχοι ναοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα υπέρογκα χρέη των ναών προς την Αρχιεπισκοπή.
Ειδικότερα, οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, με ορισμένους ναούς να χρωστούν σχεδόν 40.000, άλλους να έχουν πληρώσει μέρος του ποσού, κάποιους να κατέβαλαν μόνον τις τακτικές εισφορές του 7% επί των εσόδων για τη συντήρηση του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου και του 2% για την απόσβεση του Μητροπολιτικού Οικήματος. Πολλοί βέβαια είναι οι ναοί που δεν έχουν καταβάλει ούτε ένα ευρώ στην Αρχιεπισκοπή.
*cosmo.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog