Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Σκήτη των πολιτών του Λουτρακίου

- Advertisement -

Η Νέα Σκήτη αποτελεί εξάρτημα της Μονής Αγίου Παύλου. Βρίσκεται στο Άγιον Όρος κοντά στη θάλασσα, μεταξύ της μονής Αγίου Παύλου και της σκήτης της Αγίας Άννας. Ιδρύθηκε το 18ο αι. αλλά η περιοχή κατοικούνταν από την αρχαιότητα, όπως δείχνουν οι τάφοι, τα νομίσματα και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κατά καιρούς.

Το μαγευτικό αυτό μέρος, έχουν επισκευτεί αρκετοί Λουτρακιώτες επώνυμοι και μη. Μάλιστα, έχει και την υπογραφή του Λουτρακίου στον Αρσανά ( το λιμανάκι)της, όπως μπορείτε να διακρίνετε και στην φωτογραφία που σας παραθέτουμε.


 Σήμερα η Νέα Σκήτη ακολουθεί τον ιδιόρρυθμο κοινοβιακό βίο. Αποτελείται από 28 καλύβες που κατοικούνται από 40 μοναχούς, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αγιογραφία, την ξυλογλυπτική και τη γεωργία.
Το κυριακό χτίστηκε το 1760. Είναι αφιερωμένο στη Nativity της Παναγίας. Η βιβλιοθήκη της σκήτης φιλοξενεί 200 χειρόγραφα και 500 παλαιά έντυπα βιβλία.

Πάτερ Βενέδικτος και Πάτερ Αβράμιος στα δεξιά της φώτο
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Πατέρας Αβράμιος είναι ο τρίτος από δεξιά[ο κοντός] όπως βλέπουμε και είναι μαζί με τον Γέροντας Ανδρέα ο οποίος[Π.Α] είναι επίτιμος δημότης Λουτρακίου και έχει τιμηθεί με πλακέτα από τον πρώην Δήμαρχο κ.Γιάννη Γιωτάκη, στους Αβραμαίους.Εκεί που πάνε όλοι σχεδόν οι Λουτρακιώτες.Μάλιστα αυτές τις ημέρες ο Πατέρας Αβράμιος ήταν εδώ στο Λουτράκι.Είχε έρθει για το μνημόσυνο του συχωρεμένου Βαγγέλη Γλυκοφρύδη ο οποίος είχε ισχυρούς δεσμούς με την εν λόγω Σκήτη.Να σημειωθεί πως ο συχωρεμένος ήταν από τους πρώτους που είχε γνωρίσει τον Εφραίμ από την εκεί παρουσία του,ο οποίος αργότερα πήγε στο Βατοπέδι και αναστάτωσε ένα κράτος ολόκληρο.Αξίζει κανείς να επισκευτεί την συγκεκριμένη Σκήτη που είναι άκρως φιλόξενη.Εξ΄ άλλου μετά από μια πορεία 40΄μπορείτε να επισκευτείτε και την αδελφότητα των Καρτσωναίων
    όπου είναι οι αδελφοί Σταμούλη και ταυτόχρονα την Αγία Άννα.Το μοναδικό όνομα μονής με γυναικείο όνομα του Αγίου Όρους.Είναι πράγματι ένα κομάτι από το Λουτράκι στο Άγιο Όρος.Ο αδελφός Γρηγόριος έχει μερικές καταπληκτικές φωτογραφίες,όταν τους είχε κλείσει το χιόνι πριν μερικά χρόνια αρκετές μέρες του Γενάρη
    Είδα και στο facebook του να έχει μερικές αναρτήσει.
    Αδελφός Χρήστος.

  2. Από που προκύπτει – αδελφέ – ότι ο Εφραίμ αναστάτωσε ένα ολόκληρο κράτος; Κρίμα που γράφεις για το Άγιο Όρος και ακόμα ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ!

  3. Ήλπιζα ότι παρακολουθείς τα τεκτενόμενα τουλάχιστον στην πατρίδα μας.Αν όχι σε παραπέμπω στο Press-gr και να δεις τις αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του Ευφραίμ.Τις έχει στο πλάι των αναρτήσεων μαζί με αυτές του Χριστοφοράκου.Παραπέπτονται τέως υπουργοί,δικαστικοί και δεν είναι αναστάτωση και συναλλαγή;Έχει στενές σχέσεις με τον τέως πρωθυπουργό και τον Ρουσσόπουλο και δεν είναι αναστάτωση;Τους καλεί ο εισαγγελέας σε απολογία και δεν είναι αναστάτωση;Έχεις ακούσει για πολλούς ηγουμένους του Αγίου Όρους να καλούνται
    σε απολογία; Πότε θα ήταν αναστάτωση αν ήταν με τον Παλαιοκώστα;Περιμένω να γράψεις και εσύ για το Άγιο Όρος μπας και καταλάβω κάτι που δεν έχω καταλάβει τις τόσες φορές που έχω πάει.

  4. Φίλε υπάρχει μια αρχή "ακούω και τις δύο πλευρές και βγάζω άποψη". Εσύ έχεις ως ΜΟΝΗ πηγή πληρόφοσης τα γνωστά Μέσα απόγονους του Γκέμπελς. Αν ήθελες θα μπορούσες να βρεις και αντίθετες πηγές. Επειδή τα κανάλια δεν τις βγάζουν δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Τελικά δεν κατάλαβες τίποτε, ότι όλα τελείωσαν και δεν βρέθηκε καμία ζημιά του δημοσίου; Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης αθώοι και από το ΠΑΣΟΚ. Εδώ στο Λουτράκι που βρίσκεσαι αυτό το τεράστιο κτίριο του ΕΟΤ που σαπίζει στην παραλία δεν το έχεις πάρει είδηση. Αυτό το φιλέτο του δημοσίου τόσα χρόνια πέφτεις πάνω του δεν το είδες και "είδες" τα "φιλέτα" που σου προπαγανδίζουν οι γκεμπελίσκοι. Απόκτησε λίγη αυτοεκτίμηση καλό θα σου κάνει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog