«Παράθυρα» για να επιστρέψουν τα τασάκια ψάχνει να βρει η κυβέρνηση, µε τα αντικαπνιστικά µέτρα να µην εφαρµόζονται και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και µπαρ να επιµένουν στην καπνιστική ανταρσία.
Αλλωστε, ο Δεκέµβριος είναι ο µήνας αξιολόγησης των µέτρων, µε τους αρµόδιους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόµενο ελαστικοποίησης του νόµου και τη θεσµοθέτηση φόρου στα καταστήµατα για καπνίζοντες.

Αντίστοιχα µέτρα, ωστόσο, δεν φαίνεται πως θα ισχύσουν για τα εστιατόρια – όπου συχνάζουν οικογένειες και παιδιά –, γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών. Είναι ενδεικτικό πως χθες, φορώντας µαγειρικούς σκούφους και χτυπώντας τύµπανα και µαγειρικά σκεύη, οι εστιάτορες πραγµατοποίησαν πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονοµικών, διαµαρτυρόµενοι για τη µείωση της πελατείας τους. Στο πλαίσιο αυτό και σε µια προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας, εξετάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης το ενδεχόµενο επιδότησης των ιδιοκτητών για ανακαίνιση των χώρων τους.
Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιµένει πως στόχος είναι η προστασία των παιδιών από τον καπνό και η ανάπτυξη µιας µαζικής αντικαπνιστικής κουλτούρας. Ετσι, στην περίπτωση ελαστικοποίησης των µέτρων θα είναι αυστηρή η «πόρτα» στα καταστήµατα για καπνίζοντες, καθώς δεν θα επιτρέπεταιη είσοδος σε ανήλικους, ενώ στους υπόλοιπους δηµόσιους χώρους θα απαγορεύεται αυστηρά το τσιγάρο.
Μάλιστα, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση, για την καλύτερη εφαρµογή του νόµου γίνονται ενέργειες συντονισµού των αρµόδιων ελεγκτικών µηχανισµών και κατατίθεται εντός των ηµερών τροπολογία που θα επιτρέπει και στο Σώµα Επιθεωρητών Υγείας να επιβάλλει πρόστιµα σε όσους καπνίζουν παράνοµα.

* πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Οn-line