Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εξάψαλμος Ερντογαν σε Μέρκελ για τις δηλώσεις της στην Κύπρο

- Advertisement -

Αυστηρή απάντηση έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο στην κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στην Κύπρο. Η καγκελάριος δεν έχει ανάγκη από «μαθήματα ιστορίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ για την αναφορά του κ. Ερντογάν, αν η καγκελάριος Μέρκελ γνωρίζει ότι το 2004 η Ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν.

«Εκείνο που διατύπωσε η καγκελάριος στην Κύπρο είναι ότι το πρόβλημα που βαραίνει και τις δύο κοινότητες του νησιού – και συνεπάγεται μειονεκτήματα και για τις δύο – μπορεί να επιλυθεί μόνον όταν και οι δύο πλευρές επιδείξουν θάρρος για δημιουργικές, συμβιβαστικές λύσεις», είπε ο κ.Ζάιμπερτ.

Πρόσθεσε ότι «αυτό το θάρρος πρέπει να απαιτηθεί και από την τουρκική πλευρά όπως και από την Ελληνοκυπριακή πλευρά ».  Κατά τον εκπρόσωπο, η αντίδραση του κ. Ερντογάν «οφείλεται ενδεχομένως στο ότι δεν ήταν σωστά και καλά ενημερωμένος για όσα είπε η καγκελάριος στην Κύπρο».

Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι εκτός από την κατανόηση της Γερμανίας για την ανάγκη υπέρβασης της διαίρεσης του νησιού που απορρέει από τη δική της εμπειρία, υπάρχει επίσης ένα ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον. «Το γεγονός πως υπάρχει ελάχιστη πολιτική πρόοδος στο μέτωπο αυτό, εμποδίζει τη συνεργασία στην ΕΕ, την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και πάνω από όλα τη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», είπε ο εκπρόσωπος .

Διαβεβαίωσε δε ότι η διαδικασία δρομολόγησης μιας λύσης θα στηριχθεί από το Βερολίνο «με κάθε δυνατό μέσο».

Η Γερμανία, από την 1η Ιανουαρίου 2011 και για τα επόμενα χρόνια έχει θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog