Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μουσείο Μοτοσυκλέτας (από το παλιατζιδικο των αναμνήσεων)

- Advertisement -

BMW

Η BMW ξεκίνησε να κατασκευάζει κινητήρες μοτοσικλετών και κατόπιν μοτοσυκλέτες λίγο πριν τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο. Η πρώτη επιτυχημένη μοτοσυκλέτα της εταιρίας μετά τα αποτυχημένα μοντέλα Helios και Flink, ήταν το μοντέλο “R32″ το 1923. Είχε έναν ”boxer” δικύλινδρο κινητήρα.

                                                            1923 BMW R32

Η BMW είχε ξεκινήσει ως κατασκευάστρια κινητήρων αεροσκαφών πριν τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο. Μετά τον πόλεμο και την συνθήκη των Βερσαλλιών κάθε στρατιωτική κατασκευή στην Γερμανία απαγορεύτηκε και έπαψε και η ζήτηση για κινητήρες αεροσκαφών. Έτσι η εταιρία στράφηκε κατ’ αρχή στην κατασκευή αερόφρενων, αγροτικών μηχανημάτων, εργαλειοθηκών και επίπλων γραφείου.
Ανικανοποίητοι από την εξέλιξη αυτή, στράφηκαν τελικά στην κατασκευή μοτοσικλετών. Μετά τον κινητήρα MB215 και τον δικύλινδρο “Flink”, Το 1923 κατασκευάζεται η πρώτη μοτοσυκλέτα με την επωνυμία της BMW η R 32.
Το στρόγγυλο άσπρο-μπλέ λογότυπο της BMW πολλές φορές ταυτίζεται με την κίνηση μιας προπέλας αεροπλάνου, κάτι που η εταιρία υιοθέτησε ως άποψη το 1929, δώδεκα τουλάχιστον χρόνια μετά την δημιουργία του συγκεκριμένου λογότυπου.
Στην πραγματικότητα, το έμβλημα εξελίχτηκε από το στρογγυλό λογότυπο της Rapp Motorenwerke, από την οποία προέρχεται ως εταιρία η BMW.

Tο λογότυπο της Rapp ήταν ο συνδυασμός του μπλε και λευκού των χρωμάτων της Βαυαρικής σημαίας το οποίο εξελίχτηκε τελικά στο τόσο οικείο σήμα της BMW. Να σημειώσουμε ότι το λογότυπο της ΒΜW δημιουργήθηκε πολύ πριν η εταιρία ασχοληθεί με κινητήρες αεροσκαφών.

O Max Fritz, ήταν ο αρχιμηχανικός της BMW που σχεδίασε, και μετέτρεψε τελικά τα σχέδιά του σε κινητήρες μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτων. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων σχεδίασε τον πλέον θρυλικό δικύλινδρο οριζόντιο κινητήρα που γνωρίζουμε σήμερα ως “boxer”.

Ο κινητήρας αυτός ήταν η δεύτερη δημιουργία του Fritz που έβαλε τελικά την BMW AG σε ανταγωνιστική θέση. Ο πρώτος «boxer» κινητήρας ήταν ο M2B15, βασισμένος στην σχεδίαση της βρετανικής Douglas. Κατασκευάστηκε από την BMW το 1921-1922 αλλά χρησιμοποιήθηκε κυρίως από άλλες κατασκευάστριες εταιρίες, κυρίως την Victoria από την Νυρεμβέργη. Ο M2B15 είχε κάποια επιτυχία και έτσι η BMW την χρησιμοποίησε στην δική της Helios.

      

                                         1922 H BMW Helios με τον πρώτο Boxer κινητήρα

Η BMW Εξέλιξε και κατασκεύασε επίσης έναν μικρό δίχρονο κινητήρα που εφάρμοσε σένα μοντέλο της που ονόμασε Flink για μικρό όμως χρονικό διάστημα.


                                                             1923 Το εργοστάσιο της BMW

(από το παλιατζιδικο των αναμνήσεων)

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog