Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η φύση φρόντισε για την αναγέννηση του καμένου φοινικοδάσους του Πρέβελη

- Advertisement -

Όπως όλα δείχνουν η φύση έκανε το θαύμα της, καθώς όλοι οι φοίνικες στο φοινικόδασος του Πρέβελη, που είχε καταστρέψει η πυρκαγιά τον περασμένο Αύγουστο, αναβλάστησαν. Παράλληλα μικροί φοίνικες έχουν φυτρώσει από τους σπόρους που είχαν πέσει τα τελευταία χρόνια στη γη, ενώ αναγεννιούνται από τις στάχτες τους και τα υπόλοιπα είδη της περιοχής, όπως οι χαρουπιές, οι σχίνοι, τα πλατάνια και τα αρμυρίκια. Καινούργια φύλλα βγάζουν και οι μεγάλοι φοίνικες, οι περισσότεροι των οποίων ανήκουν στο είδος Phoenix theophrastii.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις 22 Αυγούστου του 2010 είχε κηρύξει αναδασωτέες τις καμένες δασικές εκτάσεων και είχε απαγορεύσει τη βοσκή στην περιοχή (κίνηση ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη των νέων βλαστών). Προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου επόπτευε καθημερινά την περιοχή (ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο Αυγούστου – Νοεμβρίου) ενώ το κεντρικό τμήμα του βιοτόπου είχε περιφραχθεί ώστε να προστατευθεί η φυσική αναβλάστηση από τη βόσκηση και το ποδοπάτημα.

Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι και η περιοχή του Πρέβελη, στο νομό Ρεθύμνου, περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000 (GR-4330003) και έχουν χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος και τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.
*totefteri

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog