Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δημοψήφισμα για την επιστροφή στη δραχμή ή παραμονή στο ευρώ

- Advertisement -

Το δίλημμα της συμπόρευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την απομόνωση…
έθεσε την Τρίτη (24/5) ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα για το εν λόγω ερώτημα.
«Αυτό είναι το βαθύτερο εθνικό διακύβευμα, γιατί αν αποτύχουμε μοιραία θα τεθούμε εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς. Ένα δημοψήφισμα θα προσδώσει με τον πιο άμεσο τρόπο στην κοινωνία συνολικά, τη δυνατότητα ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. Ο λόγος πρέπει τώρα να δοθεί στον ίδιο το λαό. Η κατάσταση δεν είναι απλώς αδιέξοδη, είναι οριακή για την ίδια την εθνική μας υπόσταση», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με την πρόταση, που διατύπωσε το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι: «Προχωρούμε στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες, που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη; Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε το κόστος των αλλαγών, που απαιτούνται για να μην κατέβουμε από το τρένο της Ευρώπης;

Ή αποχωρούμε και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας; Θέλει η κοινωνική πλειοψηφία να προκρίνει έναν δρόμο, που μας οδηγεί στο περιθώριο και την εθνικά υπερήφανη εξαθλίωση;».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι έπειτα από έναν χρόνο, στον οποίο η χώρα διένυσε επώδυνη πορεία, είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε, ένα βήμα πριν απ’ τον γκρεμό.

«Οι θυσίες δεν φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο. Η κρίση παραμένει χωρίς ορατή διέξοδο. Εξακολουθούμε να βουλιάζουμε, ενώ υποτίθεται ότι πασχίζουμε ν’ αλλάξουμε», ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε: «Η σιωπηλή πλειοψηφία βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση για το σήμερα, σε απόλυτη αβεβαιότητα για το αύριο, απρόθυμη ή ανήμπορη να συμβάλει σε οποιαδήποτε προσπάθεια».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου απέδωσε την αποτυχία στο γεγονός ότι «αντιμετωπίσαμε με το μπαμπάκι κι όχι με το νυστέρι το καρκίνωμα, που ευθύνεται για την κρίση και τη διαιώνισή της: το κραταιό πελατειακό κράτος».

Χαρακτήρισε δε «μεγάλο στρατηγικό λάθος» το γεγονός ότι δεν έγινε ο λαός κοινωνός όλης της αλήθειας. «Δεν του εξηγήσαμε επαρκώς πόσο τραγικά δύσκολη είναι η κατάσταση, πόσο επώδυνα τα μέτρα, που θα απαιτηθούν, πόσο μακρύς ο δρόμος μέχρι να ξανασταθεί στα πόδια της η χώρα».

«Δεν είπαμε», πρόσθεσε, «στην κοινή γνώμη πόσο παραπλανούν τα διάφορα σενάρια, που εμφανίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους μας ως μία ανώδυνη έξοδο από την κρίση. Η αναδιάρθρωση, όποτε και αν έρθει, θα είναι λύση μόνο αν πρώτα έχουμε καυτηριάσει τις πηγές δημιουργίας των ελλειμμάτων και του χρέους. Διαφορετικά, η όποια αναδιάρθρωση θα ισοδυναμεί με εθνική χρεοκοπία».

«Δεν εξηγήσαμε στην κοινή γνώμη πως δεν υπάρχει επιστροφή στην αναπτυξιακή φούσκα του χθες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η σκληρότερη αλήθεια σήμερα είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε περαιτέρω μείωση του βιοτικού μας επιπέδου. Να επιδείξουμε πολύ μεγαλύτερη υπομονή και επιμονή. Να μειώσουμε τις προσδοκίες μας και να οπλιστούμε ηθικά και ψυχικά, γιατί ο δρόμος θα είναι μακρύς. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα πεινάσουμε».

Εσείς οι φίλοι του loutrakiblog τι λέτε;

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εγώ απλά θα σας μεταφέρω την άποψη ενός καλού φίλου… (ξέρει αυτός). Όταν έρθει η δραχμή, δεν θα αποτελεί μόνο το νόμισμα της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του κόσμου…

  2. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΠΩΛΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

  3. Μπορεί όμως η καταστροφή της Ελλάδας να μην έγινε απο εμάς τους ίδιους…δεν μπορει να έγινε απο κάποιους άλλους;;
    Εμείς οι ίδιοι δεν μπήκαμε ποτέ στο παιχνίδι δεν πήραμε ποτέ τις τύχες μας στα χέρια μας και αυτό ΄ήταν το μοιραίο λάθος μας .Απωλέσαμε εύκολα την καλώς ενοούμενη εθνική μας συνείδηση και την θέση της πήρε η εθνική αδιαφορία… και η καταστροφή με την ενορχήστρωση κάποιων που βρήκαν πεδίο ανοικτό ήρθε νομοτελειακά.

  4. δηλαδή τα marlboro θα έχουν 1.363 δραχμές?
    το ψωμί 580 δρχ. και η βενζίνη 596 δρχ το λίτρο?
    Δηλαδή θα παίρνουμε 272.600 δρχ τον μήνα?
    Να κάνουν ισχυρό νόμισμα την δραχμούλα μας και μέσα είμαστε. μαζί τους.
    Αλλιώς………….

  5. τόσα παίρνεις και τώρα με το ευρώ!!
    Μαλμπορο 4 ευρω
    ψωμι 1,70
    βενζινη 1,75
    και μισθμό 800 ευρω
    Θέλεις να πας σε νόμισμα όπως η δραχμή για να κανεις υποτίμηση?
    Ετσι θα κερδίσουμε την εθνική μας κυριαρχία;
    Με υποτιμήσεις;
    Θα φύγουμε απο ένα ισχυρό νόμισμα και θα παμε να κολυμπήσουμε μόνοι μας;
    Μας έχεις ικανους να το κανουμε αυτό;
    Ασε τους συναισθηματισμούς και τα ηθικά διλλήματα.
    Πιστεύει κανείς ότι μπορούμε να οργανωθούμε με την μαλακία που μας βαράει όλους μαζί σε ένα κράτος που θα έχει αρχη μέση καί τέλος;
    Εδω δεν μπορεσε να ελενξει το κοστος του μαιντανου..απο 100 δραχμές το ματσάκι σε 1 ευρώ την επομένη μέρα θα οργανώσει το κράτος.
    Να φύγουμε απο το ευρώ γιατί πατάμε δυνατά στα πόδια μας ..το καταλαβαίνω.
    Αλλά τόσα χρόνια που λαμβάναμε τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης σε υπηρεσίες και υποδομές εμείς καναμε Ολυμπιακούς Αγώνες.
    Να ερθει η Κυρία Ππλαστικό βυζί και χαμόγελο να μας εξηγήσει.
    Αλήθεια εχει ασχοληθεί κανείς αναλυτικά για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων;

    Υποδουλωθήκαμε απο μόνοι μας.
    Και δεν δείχνουμε και διάθεση να οργωνοθούμε και να βρούμε λύσεις.
    Μέρχι και ο κύριος τυχαίος του ΣΕΒ… που τα έχει όλα ξεπουλήσει στους ξένους και άριστα έκανε μας δείχνει τον δρόμο του Δημοψηφίσματος.
    Εσύ έκανες όταν πουλούσες τις μετοχές σου σε άλλους επενδυτές?
    Χέσε με μωρέ!!

    Μάγκες πρέπει να καταλά΄βουμε ότι όλα ξεκινάνε απο εμάς.
    Οταν εμείς δεν ζητάμε αποδείξεις΄οχι γιατι πρέπει να καλύψουμε την φορολογικ΄ηδήλωση αλλά πολύ απλά γιατί είναι υποχρεώση του καταστήματος.
    όταν εργάζονται στην οικοδομή και στα συνεργεία ανασφάλιστοι τι περιμένουμε;
    Να παμε μπροστά έτσι?
    όταν υπαρχει ανομία και συνε΄χεια χαρίζονται και βγαίνουν χαριστικά προγράμματα..έτσι θα παμε μπορστά?
    Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
    Δεν φταίει το νόμισμα.

  6. Δραχμή και πάλι δραχμή…θα αντιληφθούμε όλοι έτσι πολύ πιο εύκολα το έγκλημα που έγινε με το ευρώ…άκου μιά πίτα με γύρο να στοιχίζει 700 δραχμές!!!!
    Εντάξει στην αρχή θα έχουμε ένα πρόβλημα με τις τράπεζες και τα εισαγόμενα είδη αλλά θα ξαναρχίσουμε να κάνουμε μόνοι μας κουμάντο.Ομως με μια προυπόθεση!
    ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΩΣ ΕΔΩ!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog