Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ποιος πιστεύει πλέον τον κ. Παπακωνσταντίνου;

- Advertisement -

Με «άγριες» διαθέσεις μπήκαν οι βουλευτές του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών κατά του υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μετά τις «διαρροές»
για τα όσα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Οι βουλευτές αισθάνονται εγκλωβισμένοι στην πολιτική Παπακωνσταντίνου και σήμερα, αυτή την ώρα, έχουν την ευκαιρία να δουν τον υπουργό Οικονομικών –πολλοί από αυτούς– για πρώτη φορά μετά από καιρό.
Η παράταση ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου τους έχει βάλει σε σκέψεις, μιας και αποφασίστηκε να ψηφιστεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Πολλοί ήδη φοβούνται ότι έγινε εσκεμμένα προκειμένου να έχει προηγηθεί η Σύνοδος, όπου θεωρείται σίγουρο ότι θα ανοίξει ο δρόμος στην Ελλάδα για επιπλέον δανεισμό. Την εξέλιξη αυτή το κυβερνητικό επιτελείο θα την παρουσιάσει ως «μεγάλη» νίκη και έτσι επικοινωνιακά θα δεσμεύσει τους βουλευτές να ψηφίσουν την νέα επιδρομή στα εισοδήματα των πολιτών.
Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει στοιχεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβρη. Εκεί θα γίνει λόγος από πλευράς του για μείωση του ΦΠΑ και μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, θα φανεί ανοιχτός για επίσης μείωση σε φόρους στα φυσικά πρόσωπα.
Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα πει πως αν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο μέσα σε λίγους μήνες θα υπάρξουν «θετικά» μέτρα για την κοινωνία.
Το ερώτημα βέβαια πλέον είναι ποιος τον πιστεύει πια…
Τι γίνεται στην Αίθουσα της Γερουσίας
Στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ασκείται τρομερή πίεση από την τρόικα να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.
«Αποτελεί το πρώτο θέμα στην ατζέντα των τροϊκανών» είπε χαρακτηριστικά.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε διαλλακτικός για το φορολογικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να χαλαρώσει ελαφρώς τα μέτρα.
Επανέλαβε ότι το μεσοπρόθεσμο θα έρθει προς ψήφιση ως ένα άρθρο, διευκρινίζοντας ότι οι βουλευτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το περιεχόμενο των συνοδευτικών προς εφαρμογή νόμων.
Τόνισε ότι η οικονομική πολιτική δεν έχει αποτύχει, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπήρχαν αστοχίες και υπογράμμισε ότι για να πάρουμε την 5η δόση θα πρέπει να δείξουμε στους δανειστές ότι κάτι έχουμε πετύχει.
Στόχος του υπουργού είναι να πάρει τις βασικές παρατηρήσεις των βουλευτών και να τις θέσει στην αυριανή σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, προσπαθώντας παράλληλα να ηρεμήσει τα πνεύματα εντός της Κ.Ο. του κόμματος.
Στην αίθουσα της Γερουσίας βρίσκονται 90 βουλευτές και όλοι έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν, γεγονός που σημαίνει ότι θα τους πάρει… η νύχτα στο ΚΤΕ.
Τοποθετήσεις
Πρώτος τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος , ο οποίος πρότεινε να μπει φόρος 3% σε όλα τα εισοδήματα, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα ταμείο αλληλεγγύης κατά της φτώχειας για άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.
Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε εφαρμοστεί στη Γερμανία μετά τη συνένωση και πέτυχε.
Δημήτρης Καρύδης: “Οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι σε κατάθλιψη και οι άλλοι στις πλατείες. Δεν μπορούμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας. Φανταστείτε μισό εκατομμύριο στην πλατεία και εμείς να ψηφίζουμε αμέριμνοι”.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Μακρυπίδης στάθηκε στην ανάγκη για ανάπτυξη, ενώ ο Κώστας Γείτονας ζήτησε να μην καταργηθεί το αφορολόγητο.
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών, η Βάσω Παπανδρέου είπε: “Τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου και σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες ως ούφο. Τι έχεις κάνει με τους κερδοσκόπους;”
Ανέφερε επίσης ότι «όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία. Αυτό που έγινε πέρυσι αυτό θα γίνει και φέτος. Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε πέρυσι. Αυτό που πάτε να κάνετε και φέτος έχει μικρά ποδάρια. Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης της χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Χρειάζονται περισσότερα αποτελέσματα. Αφήστε τα κόλπα με το opengov που συγκαλύπτει τις επιλογές των κολλητών σας».
“Πείτε την αλήθεια στον κόσμο ότι το βιοτικό επίπεδο θα πέσει 30% αλλά θα πρέπει τα μέτρα να είναι δίκαια”.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog