Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παντζαροχυμός για υψηλές αντοχές!

- Advertisement -
Τις αθλητικές επιδόσεις μπορεί να βελτιώσει ο χυμός από παντζάρια σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Έξετερ επισημαίνοντας πως βοηθά τους ποδηλάτες να μειώσουν τους χρόνους τους.

Σε παλιότερες μελέτες είχε διαπιστωθεί πως ο παντζαροχυμός αυξάνει τις αντοχές ενώ άλλες έρευνες έδειξαν πως μειώνεται η αρτηριακή πίεση, ο κίνδυνος άνοιας και στους ηλικιωμένους δίνει την έξτρα ενεργητικότητα που χρειάζονται για να μπορούν να κάνουν τις βόλτες τους εκτός σπιτιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά τα οφέλη αποδίδονται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε νιτρώδη άλατα, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας έτσι την παροχή οξυγόνου σε όλα τα όργανα και τους ιστούς, των μυών και του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένων.

Τα νιτρώδη άλατα βοηθούν επίσης τους ιστούς να αξιοποιούν καλύτερα το οξυγόνο, όπως αναφέρεται στα Νέα.

Στην πρόσφατη έρευνα, οι μελετητές του Έξετερ ζήτησαν από εννέα ποδηλάτες να κάνουν αγώνα 2,5 και 10 μιλίων. Πριν ξεκινήσουν, ήπιαν ένα μεγάλο ποτήρι παντζαροχυμό.

Ύστερα από μέρες επανέλαβαν τους αγώνες, αλλά αυτή τη φορά είχαν πιει παντζαροχυμό δίχως νιτρώδη άλατα.

Στην πρώτη περίσταση, ήταν κατά 11 δευτερόλεπτα πιο γρήγοροι στην μικρή απόσταση και κατά 45 δευτερόλεπτα στην μεγάλη.

Μπορεί αυτές οι διαφορές να μη δείχνουν μεγάλες, είναι σημαντικές αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως οι δύο πρώτοι στον περυσινό Γύρο της Γαλλίας (είναι ένας από τους πιο φημισμένους ποδηλατικούς αγώνες στον κόσμο) είχαν διαφορά μόλις 39 δευτερόλεπτα.

Εξετάσεις που έγιναν στους ποδηλάτες του Έξετερ έδειξαν πως τα νιτρώδη άλατα επέτρεψαν στους μύες και στην καρδιά τους να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Ιατρική & Επιστήμη στα Αθλήματα & την Άσκηση» (MSSE).

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Άντριου Τζόουνς «Είναι η πρώτη φορά που μελετήσαμε τις επιδράσεις του χυμού από παντζάρια σε αγωνιστικό άθλημα και οι βελτιώσεις που επιφέρει μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε αγωνιστικό επίπεδο».

Τέλος τόνισε πως τα οφέλη δεν είναι μόνο για τους αθλητές αλλά και για όσους είναι αδύναμοι λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας.
πηγή

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog