Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας είναι ένα στάδιο που οδηγεί στο Μεγάλο Kουρδιστάν

- Advertisement -
Του Fikret Bila*

Η ανακήρυξη της Αυτονομίας των Κούρδων από πλευράς της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατικής Κοινωνίας (Demokratik Toplum Kongresi, DTK) δεν προκάλεσε την ισχυρή και παρατεταμένη αντίδραση της Άγκυρας.


Ίσως αυτό να ήταν μια τακτική επιλογή. Ίσως η Άγκυρα, με αυτήν την αντίδραση χαμηλών τόνων να θέλησε να δώσει το μήνυμα “ότι δεν πήρε στα σοβαρά” την κίνηση αυτή των Κούρδων.

Ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αρκέστηκε να πει: “Μόνοι τους παίζουν το σκοπό, μόνοι τους χορεύουν’, θέλοντας να πει ότι είναι άνευ περιεχομένου η κίνηση αυτή.
Ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, όμως, από την πλευρά του, λέγοντας ότι “δεν έχει τόσο σημασία η ανακήρυξη, όσο τα πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίησή της”, στην ουσία έδωσε το μήνυμα να εμπεδωθεί η αυτονομία με πρακτικά βήματα.
Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι από τούδε και στο εξής το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (BDP), η Ένωση (Εθνοτικών) Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) και η Εθνοσυνέλευση Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), οργανώσεις που κινούνται και δρουν υπό την κεντρική καθοδήγηση του ΡΚΚ, θα εργαστούν στην κατεύθυνση της εμπέδωσης και της ενδυνάμωσης σε πρακτικό επίπεδο της αυτονομίας και της δημιουργίας θεσμών που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια και την επιβίωσή της στο μέλλον
Είναι γνωστό ότι οι τρεις προαναφερθείσες οργανώσεις σχεδιάστηκαν στο Ιμραλί και τέθηκαν σε εφαρμογή μετά από εντολή του ίδιου το Οτζαλάν. Για τους λόγους αυτούς οι οργανώσεις αυτές δεν είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να ασκήσουν ανεξάρτητη πολιτική και μάλιστα ερήμην του Άπο και απλά εφαρμόζουν τα πολιτικά σχέδια που έρχονται από το Ιμραλί.

Περίοδος βολιδοσκόπησης και προετοιμασίας της κοινής γνώμης
Η ανακήρυξη της Αυτονομίας θα πρέπει να εξηγηθεί σε αυτό πλαίσιο. Η ανακήρυξη της Αυτονομίας πριν την έναρξη των εργασιών αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας έγινε με σκοπό τη βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης και την προετοιμασία της τουρκικής κοινωνίας να συνηθίσει και να αποδεχτεί κάτι τέτοιο. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιωχτεί η ενσωμάτωση της κατάστασης αυτής (της αυτονομίας) στο νομικό σύστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε όλους τους τομείς που εκπροσωπείται το ΡΚΚ, οι εκπρόσωποί του δεν πρόκειται να πάψουν να αναφέρονται και να αναδεικνύουν το θέμα της “Αυτοδυναμίας”, ενώ θα προσπαθήσουν να υλοποιήσουν την αυτονομία σε πρακτικό επίπεδο σε όλους τους Δήμους που ελέγχονται από το κουρδικό κίνημα.

Όπως γίνεται καιρό τώρα με συνεχείς αναφορές στις πολιτικές “άρνησης και καταστροφής” που υποτίθεται ότι εφαρμόστηκαν εναντίον των Κούρδων, και με αιτήματα για αναγνώριση της Κουρδικής ταυτότητας, για ελευθερία εκπαίδευσης στην Κουρδική γλώσσα, για απελευθέρωση των εκπομπών στην Κουρδική γλώσσα, για χρήση της κουρδικής γλώσσας στα Δικαστήρια, έτσι από τούδε και στο εξής θα τίθεται καθημερινά το ζήτημα της Αυτονομίας.Και αυτό το ζήτημα θα επιχειρηθεί να ενδυναμωθεί με πολιτική και κοινωνική υποστήριξη τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αν εξετάσει κανείς τον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης στη ΝΑ Τουρκία (Κουρδιστάν, σ.τ.μ.), θα διαπιστώσει ότι επί της ουσίας η αυτονομία ήδη εφαρμόζεται σε αρκετούς τομείς στην πράξη. Με τον εμπλουτισμό και την επέκταση των τομέων εφαρμογής της αυτονομίας, θα επιχειρηθεί να επιβληθεί η αποδοχή αυτής της ντε φάκτο κατάστασης.

Με πρότυπο το Βόρειο Ιράκ
Δεν υπάρχει λόγος να σημειώσουμε ότι η Αυτονομία που διακήρυξε το DTK, δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα. Όμως, μια ήδη εμπεδωμένη (ντε φάκτο) κατάσταση που πρόκειται να ενισχυθεί, μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει στο “καθεστώς που υπάρχει στο Βόρειο Ιράκ”.

Η κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί σ’ αυτή τη φάση, ταιριάζει με την άποψη (εντολή) που έχει εκφράσει ο Οτζαλάν, σύμφωνα με την οποία οι Κούρδοι που κατοικούν σε τέσσερις χώρες  (Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Συρία), πρέπει να δημιουργήσουν αυτόνομες/ελεύθερες περιοχές που θα τις διοικούν οι ίδιοι, ενώ οι εκπρόσωποι των Κούρδων από αυτές τις τέσσερις χώρες θα πρέπει να εκπροσωπηθούν σε μια ενιαία Εθνοσυνέλευση, η οποία θα διοικεί και στο τέλος θα ενώσει τις τέσσερις αυτές περιοχές.

Ο έλεγχος και η επιρροή που ασκεί ο Οτζαλάν
Ενώ η Τουρκία   βιώνει και διέρχεται αυτή την περίοδο, δεν αποτελεί μυστικό ότι το τουρκικό κράτος συνομιλεί με τον Οτζαλάν, έχοντας ως στόχο τον έλεγχο του ΡΚΚ δια του ηγέτη του. Ο στόχος των συνομιλιών που έχει το κράτος με τον Οτζαλάν από τότε που μπήκε στο Ιμραλί μέχρι σήμερα είναι ο εξής: Να επωφεληθεί από την αιχμαλωσία-ομηρία του Οτζαλάν και να τον χρησιμοποιήσει για να εξουδετερώσει το ΡΚΚ, να αφοπλίσει τους αντάρτες και να τους κατεβάσει από το βουνό, για να απαλλαγεί οριστικά από την τρομοκρατία.

Βλέποντας και εξετάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δεν είναι δύσκολο να πει κανείς ότι το κράτος δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του. Το διάστημα αυτό ο Οτζαλάν δια μέσου των δικηγόρων του διοικεί το ΡΚΚ και τις πολιτικές του προεκτάσεις, ενώ έχει κατορθώσει να υλοποιήσει και τα πολιτικά σχέδια που καταστρώνει στο Ιμραλί. Ο Οτζαλάν όλα αυτά τα χρόνια έκανε πολιτική με συστηματικό τρόπο.  Όπως κάνουν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων με τις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, έτσι και ο Οτζαλάν, μέσω των συναντήσεων που είχε κάθε εβδομάδα με τους δικηγόρους του, παρέμεινε στο επίκεντρο της πολιτικής.  
Και δεν μπορεί να πει κανείς ότι το BDP, το KCK, το DTK και η ηγεσία της οργάνωσης που έχει έδρα το όρος Κανδήλι αντιμετώπισαν κάποιο σοβαρό εμπόδιο από το τουρκικό κράτος στις προσπάθειές τους να υλοποιήσουν τις απόψεις και τις συμβουλές του Οτζαλάν που προέρχονταν από το Ιμραλί.

Το σχέδιο της Άγκυρας
Το PKK συνεχίζει τη δράση του στον τομέα της τρομοκρατίας και οι άλλοι φορείς που ελέγχονται από αυτό στον τομέα της πολιτικής.  Είναι ξεκάθαροι πλέον οι στόχοι και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τις μετωπικές οργανώσεις του ΡΚΚ.

Δεν είναι όμως ξεκάθαρο στο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης από την Άγκυρα. Η Άγκυρα μέχρι σήμερα ακολούθησε συνεχώς διαφοροποιούμενες μεθόδους.
Η ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί προεκλογικά έδειχνε ότι θα επιδιωχτεί η επίλυση του Κουρδικού με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το τί ακριβώς έχει στο νου της η Άγκυρα, θα φανεί μόλις αρχίσουν οι εργασίες στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Εκεί θα φανεί τί προτίθεται να πράξει η Άγκυρα, για να ανταποκριθεί στις πιέσεις που προέρχονται από το μέτωπο του Ιμραλί, του Κανδηλίου, του BDP και του DTK.
*Ο Φικρέτ Μπιλά είναι διευθυντής της εφημερίδας Μιλλιέτ, με άριστες προσβάσεις στο ΓΕΕΘΑ και στους μηχανισμούς του βαθέος κράτους. Θεωρείται από τους πιο σοβαρούς δημοσιογράφους, με πολύ καλή πληροφόρηση από το κράτος και κυρίως από το ΓΕΕΘΑ. Τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο αυτό, κατά πάσα πιθανότητα αποτελούν σύνοψη σχετικής έκθεσης του τουρκικού ΓΕΕΘΑ που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
*logioshermes
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog