Το 2016 θα τεθεί σε τροχιά γύρα από το Δία το διαστημόπλοιο Ήρα. Εκτοξεύτηκε με σκοπό να συλλέξει πολύτιμα στοιχεία για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, από τον μακρινό πλανήτη. Το ταξίδι θα διαρκέσει 5 χρόνια…

Λίγες ημέρες αφότου το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς έκανε το τελευταίο ταξίδι του, εκτοξεύθηκε πάνω σε έναν πύραυλο “Ατλας” απ το Ακρωτήριο Κένεντι το διαστημόπλοιο “Ηρα” με προορισμό τον πλανήτη Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματός μας.
Το διαστημικό ταξίδι θα διαρκέσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Το διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά, για ένα έτος, γύρω απ τον Δία στη διάρκεια του 2016.

Η προγραμματισμένη εκτόξευση καθυστέρησε ελαφρά, έως ότου να ελεγχθεί απ τις αρχές ασφάλειας η “ταυτότητα” ενός πλοίου, που είχε πλησιάσει στη θαλάσσια περιοχή μπροστά απ το Ακρωτήριο Κένεντι.
Επειδή ο Δίας πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος πλανήτης σε τροχιά γύρω απ τον Ήλιο, οι επιστήμονες της Nasa πιστεύουν ότι μπορούν να συλλέξουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματός μας με αυτήν την χρονοβόρα αποστολή στο Διάστημα.
Πάντως το “Ήρα” θα πλησιάσει τον Δία περισσότερο από κάθε άλλο διαστημόπλοιο προηγουμένως.
Ετσι, θα μπορέσουν να συλλεγούν χάρη σε υπερσύγχρονους αισθητήρες στοιχεία για την ατμόσφαιρα αυτού του μακρινού πλανήτη, που εκτιμάται ότι περιέχει τοξικά στοιχεία.
Προσδοκούν να γίνει “για πρώτη φορά στο τμήμα της ατμόσφαιρας και πέραν της νέφωσης, με τη μορφή στροβίλων, που καλύπτει ολόγυρα” τον πλανήτη Δία.
Το κόστος της φιλόδοξης διαστημικής αποστολής προϋπολογίστηκε στο 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Θα μελετηθούν τα όποια υδάτινης σύστασης στοιχεία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ώστε να μπορέσει να τεκμηριωθεί μια θεωρία για την δημιουργία του, αναφέρει η Nasa.
Συνολικώς, το “Ήρα” θα περιστραφεί γύρω απ τον Δία 30 φορές, χαρτογραφώντας όλα τα μαγνητικά πεδία του πλανήτη, ώστε να εξελιχθούν οι μελέτες για τα φυσικά στοιχεία, που συναποτελούν τον πυρήνα του.
Επίσης, θα μετρηθούν περιοδικά οι αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες, θα ερευνηθούν αναλυτικά τα συστατικά της εν λόγω νέφωσης, με τη μορφή των στροβίλων, αλλά και θα μελετηθεί “η διαδραστική σχέση των μαγνητικών πεδίων με την ατμόσφαιρα του Δία”, ανακοινώσε η Nasa.
*news247