Πρόσφατα, η γαλλική έκδοση της Vogue, εμφάνισε στις σελίδες της, ένα 10χρονο μοντέλο, την Thylane Loubry Blondeau, με έντονο μακιγιάζ και πανύψηλα τακούνια. Το γεγονός αυτό πυροδότησε μια διαμάχη στα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το αν είναι πρέπον μικρά κορίτσια να απεικονίζονται με αυτόν τον τρόπο…
Ποια ηλικία όμως, είναι η “σωστή” για να αρχίσουν τα κορίτσια να φορούν ψηλά τακούνια;
Οι περισσότεροι γιατροί πάντως, χαρακτηρίζουν τα ψηλά τακούνια σε όλες τις ηλικίες, ως κακή επιλογή για την υγεία των ποδιών, καθώς προξενούν κάλους, σφυροδακτυλία και γενικότερους πόνους στα πόδια.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τέτοιες καταστάσεις χρειάζονται αρκετό διάστημα να δημιουργηθούν, ενώ απαιτείται συχνότατη και μακροχρόνια χρήση υποδημάτων με ψηλά τακούνια.
Έτσι, από ιατρικής άποψης, δεν είναι απόλυτα υγιές να φορούν ψηλά τακούνια τα μικρά κορίτσια επειδή τα κόκαλά των ποδιών τους είναι περισσότερο ελαστικά και υπάρχει το ενδεχόμενο να παραμορφωθεί η κατασκευή τους, καθώς μεγαλώνουν.
Φυσικά, το ύψος των τακουνιών αλλά και το χρονικό διάστημα που τα φοράει ένα κορίτσι είναι παράγοντες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας στα πόδια.
Ακόμα και από την ηλικία των 14 ετών, στην οποία ένα μέσο κορίτσι έχει πλήρως διαμορφώσει τον σκελετό του, η χρήση των υποδημάτων με ψηλά τακούνια πρέπει να γίνεται με σύνεση και με φειδώ.
*cosmo.gr