Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ευ. Βενιζέλος: Κανονικά θα καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου

- Advertisement -
Το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να συζητηθούν κατά το διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησής του με τους παρααγωγικούς φορείς…

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί ομαλά η επόμενη δόση του δανείου, ενώ για την ύφεση επανέλαβε ότι θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 4,5%.

Ο Ευ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι η επόμενη δόση του δανείου, θα καταβληθεί κανονικά τον Σεπτέμβριο. “Οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου είναι αποφασισμένο ότι θα καλυφθούν ούτως ή άλλως. Μπορεί να βρεθεί μεταβατικό σχήμα γιατί υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Σας θυμίζω ούτως ή άλλως ότι υπάρχουν τα 45 δισ. του προηγούμενου προγράμματος”, είπε στη συνέντευξη Τύπου.
Ικανοποιημένος από την ειλικρίνεια και τον πρακτικό χαρακτήρα του διαλόγου, εμφανίστηκε ο υπουργός από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να “εκλογικεύσει τους φορολογικούς συντελεστές”, αφού “συμφωνήσουμε σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ”. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη μετάταξη του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου από 13% στο 23% διευκρίνισε ότι ισχύει, αλλά θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις εξαγωγικού τουρισμού, ενώ επανεξετάζεται και εκεί όπου κυριαρχεί και η πώληση τροφίμων.

Για την ύφεση, ο Ευ. Βενιζέλος είπε και πάλι ότι θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από 4,5%. Σχετικά με τη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, ανέφερε ότι αυτή βρίσκεται σε προωθημένο στάδιο και θα ολοκληρωθεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.
Επίσης, όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις με στόχο τα πέντε δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υπουργός 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλα 3,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. “Η εφαρμογή του προγράμματος απαιτεί κόπο και απόλυτη διαφάνεια”, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός, προσθέτοντας ότι κατά προτίμηση μπορεί να δοθεί έμφαση σε αποκρατικοποιήσεις που δεν επηρεάζονται από το χρηματιστήριο.
Τέλος, σχετικά με τη ρευστότητα των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι αυτή είναι διασφαλισμένη. “Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το ασφαλέστερο ίσως στην Ευρώπη και γι’ αυτό συζητήσαμε και με τους παραγωγικούς φορείς το ζήτημα του επαναπατρισμού καταθέσεων που έχουν πάει στο εξωτερικό”, είπε ο Ευ. Βενιζέλος
Το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2012.
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί και με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας μέσα στην εβδομάδα.
►Την κρίση και το χρέος οφείλει να πληρώσει η πλουτοκρατία, υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ: «Οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να παγιδευτούν διαλέγοντας με ποιους φόρους θα τους σφίγγουν τη θηλιά προκειμένου να διευρυνθούν οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως επιθυμούν κυβέρνηση, ΝΔ, τρόικα. Μια πρέπει να είναι η λαϊκή απάντηση: Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία που ευθύνεται για τη δημιουργία τους με την υψηλή κερδοφορία και τα συσσωρευμένα κέρδη της».
►Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, σχολίασε: «Η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος της καθολικής αποτυχίας της πολιτικής της, απεργάζεται νέους τρόπους αφαίμαξης των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Την ίδια στιγμή αδιαφορεί για την ανεργία που καλπάζει, ενώ η οικονομική ολιγαρχία απολαμβάνει της ασυλίας που της προσφέρεται».

«Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός των Οικονομικών, υποκρίνονται πως δεν καταλαβαίνουν, ομιλούν περί διαγραμμάτων χωρίς να έχουν το θάρρος να ομολογήσουν την αποτυχία της πολιτικής τους και να παραιτηθούν, προκηρύσσοντας εκλογές», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΝ.
►«Η φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι δίκαιη, να προστατεύει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και να μην τροφοδοτεί την ύφεση και την ασφυξία της αγοράς», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.
«Πρέπει να υπάρξει τιμαριθμική αναπροσαρμογή φορολογικών κλιμακίων, διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Με αύξηση συμμετοχής άμεσων φόρων στα δημόσια έσοδα, με μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με ουσιαστική φορολόγηση πλούτου. Με αναδιάρθρωση του ΦΠΑ και μείωση των συντελεστών 23, 13 και 6,5% αντίστοιχα σε 20, 10 και 5%. Με ένταξη στην κατηγορία του 5% των βασικών καταναλωτικών αγαθών και θέσπιση συντελεστή 40% για είδη πολυτελείας», επισημαίνει η ΔΗΜ.ΑΡ.
►Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι για ν’ αντιμετωπίσει τα διογκούμενα ελλείμματα, πρέπει να εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και να μειώσει δραστικά τις κρατικές δαπάνες.  

«Η κυβέρνηση αντί να ασκήσει πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σαρωτικών αλλαγών, παλινωδεί και χάνει χρόνο αναζητώντας επικοινωνιακούς τρόπους για να αντιμετωπίσει τα λάθη της στη διαπραγμάτευση με τη Φινλανδία και τις αυξήσεις του ΦΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΗ.ΣΥ.

enet.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog