Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στον αέρα η εξεταστική Σεπτεμβρίου

- Advertisement -

Θερμό φθινόπωρο αναμένεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,
καθώς οι καταλήψεις έχουν ήδη αρχίσει σε αρκετές σχολές. Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν οι φοιτητές στο Πάντειο που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του πανεπιστημίου ως αντίδραση στο νέο νόμο-πλαίσιο, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η κατάληψη θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα με νέα συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα.
Σήμερα, ομάδα φοιτητών που ανήκουν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, από νωρίς το πρωί έχουν αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών εμποδίζοντας την είσοδο. Το ίδιο προτίθενται να πράξουν και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, καθώς και στο Κέντρο Ερευνών.
Οι κινητοποιήσεις πήγαν επαρχία
Από τις 7.00 το πρωί, φοιτητές-μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπου ανήρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά της συμμετοχής επιχειρήσεων σε ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου, αλλά και κατά του νέου νομοσχεδίου. Το ΜΑΣ προγραμματίζει συλλαλητήριο, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 από το άγαλμα του Βενιζέλου, καθώς και συμβολικές καταλήψεις σε άλλα κτίρια του ΑΠΘ.
Επίσης, κατάληψη πραγματοποιούν από χθες και για μία εβδομάδα φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, ενώ σε καταλήψεις των σχολών τους προσανατολίζονται και άλλοι σύλλογοι του Πολυτεχνείου και της Παιδαγωγικής.
Υπό κατάληψη τελεί, από το πρωί, και το Πολυτεχνείο Κρήτης, ύστερα από απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση των φοιτητών του ιδρύματος. Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης, η κατάληψη θα διαρκέσει μέχρι την ερχομένη Τρίτη.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων
Γενικές συνελεύσεις γίνονται σε όλα τα Πανεπιστήμια, ενώ λόγω των καταλήψεων στον αέρα βρίσκεται για πολλές σχολές η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Αύριο θα γίνει έκτακτη σύνοδος προέδρων ΤΕΙ και την Παρασκευή των πρυτάνεων.
Η πρυτανεία του Παντείου είχε αναβάλει την έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίστηκε αναβολή των εξετάσεων σήμερα προκειμένου να γίνουν γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου της Αθήνας έλαβε χθες απόφαση ανάλογη με αυτήν που πήρε το Πολυτεχνείο Αθήνας και το Σάββατο το Πολυτεχνείο Κρήτης, και ανέβαλε την έναρξη της εξεταστικής περιόδου μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου (στο Πολυτεχνείο ανεβλήθη μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου).
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ο νέο νόμος “αποδομεί το δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, εισάγει επιχειρηματικές λογικές στη λειτουργία και στον προσανατολισμό του, υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία που απονέμονται διαλύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα των επιστημονικών αντικειμένων, όπως αυτά εκφράζονται και υπηρετούνται από τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δομές”.
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΑΣΠ ΑΕΙ: “Τριάντα χρόνια μετά την ψήφιση του πρωτοπόρου και ριζοσπαστικού νόμου 1268/82 για τον εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων, μια άλλη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έρχεται να πλήξει με τον πιο χυδαίο τρόπο την ίδια τη δημοκρατική κουλτούρα και παράδοση που καλλιεργήθηκε και εμπεδώθηκε χάρη σε αυτόν. Αυτοί που μαζί τα έφαγαν, συνασπίστηκαν τώρα χωρίς αιδώ ώστε να αποδομήσουν ό,τι είχε μείνει όρθιο από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που ενέσκηψε με την πιο ακραία μορφή της”.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog