Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σκληρές διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη – Έρχεται “κούρεμα” 60%

- Advertisement -

Σκληρές οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για «κούρεμα» έως 60% σε ελληνικά ομόλογα ύψους 200 δισ. ευρώ περίπου, που λήγουν ως το 2035…

Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο, να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ στο «κούρεμα», σε μικρότερο, όμως ποσοστό.
Η ονομαστική τους αξία υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ και η τιμή κτήση στα 45. Αυτό θα είναι και το ποσοστό της απομείωσης εφόσον ενταχθούν στο πακέτο της αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, απομείωση πρέπει να γίνει και στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, συνολικού ύψους 47 δισ. ευρώ.
Ενώ εντείνεται η κόντρα με τους τραπεζίτες, που αρνούνται μία απομείωση άνω του 40%, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για επανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, κατά το πρότυπο της «συνταγής» του 2008, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης και οι τράπεζες να συναινέσουν σε υψηλότερη απομείωση.
Η μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της καθαρής παρούσας αξίας (net present value) των τίτλων.
Οι τραπεζίτες ζητούν να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ή 20 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με ότι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου.
Αναβάλλεται το Ecofin
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ακυρώθηκε επειδή δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα οι λεπτομέρειες των θεμάτων που βρίσκονταν στην ατζέντα της συνάντησης.
Το Ecofin μπορεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες μετά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.
ΤΑ ΝΕΑ


- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog