Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από σήμερα ελεύθερα τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα

- Advertisement -

Κανονικά θα μπορούν να κυκλοφορούν από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο νόμος για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα…

Βασική προϋπόθεση όμως για την κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων είναι ο κινητήρας τους να είναι προδιαγραφών Euro 5 ή Euro 6.

Τα οχήματα diesel νέων προδιαγραφών, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προς την ατμόσφαιρα και καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο.

Εδώ και δύο δεκαετίες η Ελλάδα ήταν το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο απαγορευόταν η χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το 51% των συνολικών ταξινομήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, στην Ελλάδα, μόλις το 4% των συνολικών ταξινομήσεων αφορά σε αυτού του τύπου τα οχήματα.

Στην απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που θεωρούν ότι θα επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα των πόλεων από τις αυξημένες εκπομπές ρύπων. Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων και κυρίως αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

skai.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog