Χθες, Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, μέλη του Δ.Σ του Ορειβατικού Συλλόγου Λουτρακίου που βρίσκονταν στα Γεράνεια παρατήρησαν πυκνή κίνηση ελικοπτέρων που μετέφεραν υλικά με κατεύθυνση προς την περιοχή Γαλανόπουλου – Έλατου Βενιζέλου. Αμέσως έσπευσαν προς την περιοχή προσγείωσης, που ήταν στην κορυφή της Παλιοβούνας και 600 μέτρα ΝΑ του Έλατου του Βενιζέλου…


Το είδος των υλικών (σωλήνες, συρματόσχοινα κλπ ) φαίνεται να προορίζονται για την εγκατάσταση «ανεμομετρικού ιστού». Οι «ανεμομετρικοί ιστοί» εγκαθίστανται στις κορυφές των βουνών για διάστημα 6-12 μηνών με σκοπό τη συλλογή στοιχείων ανέμων εν’ όψη επικείμενης εισήγησης για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων (ανεμογεννήτριες).

Όπως μας πληροφόρησαν από τη Διεύθυνση Δασών, οι ως τώρα αιτήσεις για ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην περιοχή του ελατοδάσους των Γερανείων έτυχαν αρνητικής γνωμοδότησης από τη διεύθυνση Δασών. Αυτές οι γνωμοδοτήσεις έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα, αλλά δεν μπορούν ν’ αποκλείσουν την ανάπτυξη αιολικού πάρκου διότι τον πρώτο λόγο έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η ανάπτυξη αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή των Γερανείων, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι γύρω από κάθε ανεμογεννήτρια ισοπεδώνεται χώρος μεγαλύτερος από ένα (1) στρέμμα και οι δρόμοι προσέγγισης έχουν φάρδος περίπου επτά (7) μέτρα. Με την εγκατάσταση λοιπόν 10 έως 20 ανεμογεννητριών εξαφανίζεται το ελατοδάσος.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκαν άμεσα η Δημοτική Αρχή, η Διεύθυνση δασών και το Δασαρχείο.

Κλείνοντας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι δεν ήμαστε γενικά αντίθετοι με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, αλλά θεωρούμε ότι απαιτείται προσεκτική αξιολόγηση και επιλογή των χώρων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι, για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου, αξίζει να θυσιάσουμε το μοναδικής ομορφιάς και σημασίας ελατοδάσος της κορυφογραμμής των Γερανείων που, σημειωτέον, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (Natura 2000)

Ορειβατικός Σύλλογος Λουτρακίου