Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ελπινίκη Ζερβού πρωταγωνίστρια στην όπερα Yasou Aida στο Βερολίνο!

- Advertisement -
Συνεχίζοντας μια λαμπρή πορεία χρόνων στην οπερατική σκηνή “η δική μας λυρική σοπράνο” Ελπινίκη Ζερβού διαπρέπει στο εξωτερικό σε μια προτότυπη ελληνογερμανική σύμπραξη με φόντο τις Ελληνογερμανικές σχέσεις διαμέσου της πασίγνωστης όπερας Aida του G.Verdi…
  
λίγα λόγια για την παράσταση…

Η Neuköllner Oper σε συνεργασία με την εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» παρουσιάζει μια νέα διασκευή της όπερας «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι με τίτλο «Yasou Aida!».

Το έργο «Yasou Aida!» επιχειρεί μια προσέγγιση των ελληνογερμανικών σχέσεων σε περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης διαμέσου της αναφοράς σε ένα από τα εμβληματικά έργα της αποικιοκρατικής περιόδου της Ευρώπης, την «Αΐντα» του Βέρντι. Στην «Αΐντα», ο ηγεμονικός, αποικιακός λόγος του ύστερου 19ου αιώνα (οι «πολιτισμένοι» Αιγύπτιοι κατακτητές και οι «βάρβαροι» Αιθίοπες κατακτημένοι…) βρίσκεται σε πλήρη εκδίπλωση, «φυσικοποιημένος», θα έλεγε κανείς, διαμέσου της προβολής του σε ένα μακρινό αφρικανικό παρελθόν.

Αντίστοιχα, στην εποχή μας, παρατηρούμε τη λήψη σκληρών πολιτικών αποφάσεων, που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, να νομιμοποιούνται διαμέσου της αναφοράς σε έναν, στην ουσία του, μετααποικιακό λόγο, που βρίθει από φαντασιακές αναπαραστάσεις (οι «εργατικοί» Βόρειοι και οι «τεμπέληδες» Νότιοι, οι «πειθαρχημένοι» Γερμανοί και οι «άσωτοι» Έλληνες…).

Το «Yasou Aida!» αποτελεί, λοιπόν, την απόπειρά να οικειοποιηθούμε για τους δικούς μας σκοπούς ένα από τα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής τέχνης, και, διαμέσου του υπερβατικού μέσου της όπερας, να δώσουμε φωνή στη δική μας απορία, ως ικανών και σκεπτόμενων καλλιτεχνών, μπροστά σε μια κατάσταση που μας παραλύει αποστερώντας μας οποιαδήποτε σαφή διέξοδο.

Να σημειωθεί ότι μετά τις παραστάσεις που θα δοθούν μέχρι το τέλος Φλεβάρη στην Όπερα του Νόικελν στο Βερολίνο η παραγωγή θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για τέσσερις ακόμα παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις αρχές Μαρτίου. . .

 Σχετικά Links
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog