Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσίπρας: “Η εκλογή μας δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ”

- Advertisement -

«Η εκλογή της Αριστεράς τον Ιούνιο δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, αντιθέτως, θα δώσει την ευκαιρία να σώσουμε το ευρώ», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στο Βερολίνο, από κοινού με τον πρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κλάους Ερνστ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι…

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το ευρώ κινδυνεύει από την συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου, ενός προγράμματος το οποίο, όπως είπε, λειτουργεί καταστροφικά.

«Η δική μας πρόταση, είναι πρόταση σωτηρίας. Η πιθανή εκλογή μας δίνει προοπτική σταθερότητας και όχι μεγαλύτερης αστάθειας από αυτήν που ήδη υπάρχει», δήλωσε και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που επιθυμεί την καταστροφή της Ευρώπης, αντιθέτως, είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη, ίσως η μόνη σήμερα που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από διαφορετική στρατηγική.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν κερδίσει τις εκλογές, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα αλλάξει τους νόμους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν με άλλους, διεκδικώντας να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα του χρέους και για αλλαγή στρατηγικής. «Θα πάμε με θέσεις και προτάσεις, θα ακούσουμε», υπογράμμισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφής, διευκρίνισε ωστόσο ότι «οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή», διότι, όπως τόνισε, μια ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης δεν θα είναι απλή καταιγίδα.

«Βεβαίως σχεδιάζουμε, αλλά το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε. Η διάλυση της Ευρωζώνης δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Δεν πρέπει μέσα από επιμονή ή λάθος να οδηγηθούμε στην καταστροφή», δήλωσε και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει τον λαό για τις θέσεις του αλλά και για τις δυσκολίες.

«Ο δρόμος που καλούμε τον λαό να βαδίσει δεν είναι εύκολος, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Θα τηρήσουμε αυτά που λέμε προεκλογικά. Δεν θα γίνουμε όπως τον κ. Σαμαρά, που άλλα έλεγε πριν, εναντίον του μνημονίου, διέγραψε μάλιστα και στέλεχος για αυτόν τον λόγο και τώρα είναι υπέρμαχος του μνημονίου και το επαναφέρει. Η δύναμή μας είναι η συνέπεια, το γεγονός ότι μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας και ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει εάν νικήσει στις εκλογές 2012, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει ότι δεν μπορούμε να επιμένουμε στο λάθος, ότι «δεν ήταν κακός ο μάγειρας, αλλά έφταιγε η συνταγή» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης και όχι την τιμωρία της.

«Αγωνιζόμαστε για να επιστρέψει η βασική αξία, η Δημοκρατία, ως κύριο συστατικό, ως θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η άνοδος της Αριστεράς είναι ευκαιρία προκειμένου οι ηγεσίες να ταρακουνηθούν και να συνειδητοποιήσουν τον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο βαδίζουν», υπογράμμισε κατ’ επανάληψη.

Αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής του, έκανε λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στον δημόσιο τομέα, στο φορολογικό σύστημα, στην πάταξη της παραοικονομίας, στην ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, αλλά επισήμανε ότι για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σταματήσει η καταστροφή της οικονομίας.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους Γερμανούς πολίτες, σημείωσε ότι μόνο έτσι θα σταματήσουν κι εκείνοι να ρίχνουν χρήμα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και θα πάρουν κάποτε τα χρήματά τους πίσω.

Επαναφέροντας την πρότασή του για αναπτυξιακά μέτρα, για ένα Σχέδιο Μάρσαλ, όπως είπε, για την έκδοση ευρωομολόγου και για την απευθείας δανειοδότηση των κρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτά τα θέματα συζητούνται πλέον και στις Συνόδους της G-8, αλλά εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος σχετικώς με το εάν είναι πιθανό να ληφθούν θετικές αποφάσεις στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον γερμανικό λαό για την αλληλεγγύη του και τόνισε ότι δεν πρόκειται για πόλεμο μεταξύ λαών ή εθνών, ενώ κάλεσε τους Γερμανούς να δείξουν έμπρακτα αυτή την αλληλεγγύη στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, επιλέγοντας αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα για τις διακοπές τους και υποσχόμενος «ελληνική ζεστή και ανθρώπινη φιλοξενία».

Ερωτηθείς δε για την πρόταση δημοψηφίσματος που φέρεται να υπέβαλε η Καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη, αλλά τόνισε ότι είναι προφανές ότι «μια από τις δύο πλευρές δεν λέει την αλήθεια». Αν, ωστόσο, η πρόταση έγινε, πρόκειται, τόνισε, για λάθος.

«Έχουμε Σύνταγμα, διαδικασίες, πολιτικές δυνάμεις. Θα ήταν άλλωστε άστοχο. Η παραμονή στο ευρώ δεν αμφισβητείται από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Το αποτέλεσμα θα ήταν δεδομένο», ανέφερε και εξέφρασε την άποψη ενδεχομένως στην σκέψη της κυρίας Μέρκελ να ήταν η πρόθεση να βοηθήσει τους ομοϊδεάτες της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι όμως θα απενοχοποιείτο πλήρως η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Βερολίνο, συνάντησε ακόμη τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν. Όπως διευκρίνισε, είχε ζητήσει συναντήσεις με όλα τα κόμματα του γερμανικού Κοινοβουλίου και βρίσκεται πάντα στην διάθεση των Χριστιανοδημοκρατών, εάν επιθυμούν επικοινωνία.

Σε ό,τι αφορά την ίδια της Άγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι είναι δικαίωμά της να τηρεί το πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις μόνο με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

- Advertisement -

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΗΓΕ Ο ΚΥΡ ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΑΧ ΤΙ ΓΕΛΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ.ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΝ ΟΛΑΝΤ ΑΝ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

  2. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΕΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΑΤΣΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟ 2009 ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ.ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ!!!!!

  3. Μπορείς φίλε 8:33 ή 9:10, μιας και είναι προφανές ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο, να μας εξηγήσεις τις κωλοτούμπες που λες ότι έκανε ο Τσίπρας; Θα 'θελες να το τεκμηριώσεις;

  4. Είναι προφενές ότι τα δύο πρώτα σχόλια γραφτήκανε από ΟΠΑΔΟ κόμματος και όχι από πολίτη που ενδιαφέρεται για την πατρίδα του. Δυστυχώς για όλους τους υπόλοιπους, αυτό που ενδιαφέρει είναι μη και τυχόν έχει κάποιο άλλο κόμμα την δυνατότητα να προσφέρει λύσεις εκεί που παταγωδώς απέτυχαν τα δύο μνημονιακά κόμματα. Λες και ο Τσίπρας δεν εκπροσωπεί στο εξωτερικό την Ελλάδα, ναι την Ελλάδα. Κρίμα για τους υποτακτικούς της λαικής ρήσης "έτσι το βρήκαμε κι έτσι το πάμε κι ως να πεθάνουμε εμείς δεν το κουνάμε". Μπράβο ρε παληκάρι Τσίπρα, έδειξες στην Ευρώπη ότι στην Ελλάδα η δημοκρατική σκέψη εξακολουθεί και υφίσταται, χωρίς οσφυοκαμψίες και εθελοδουλισμούς.

  5. Τώρα αρχίζουν και συνειδητοποιούν (οι Ευρωπαίοι) τι θα πει διαπραγμάτευση. Μόνο με το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου άρχισαν και συζητάνε διάφορα σενάρια χαλάρωσης του μνημονίου.
    Βενιζέλο, Σαμαρά και λοιποί υποτακτικοί,λίγες είναι οι μέρες που θα μας τρομοκρατείτε ακόμα. Η μέρα της Λευτεριάς είναι κοντά.

  6. s-spinos:
    Τι έγινε βρε παιδιά; Που το είδατε το τράβηγμα του αυτιού και τις κωλοτούμπες; Τι διαφορετικό είπε ο Τσίπρας από ότι λέει στην Ελλάδα, από αυτά που είπε στη Γαλλία σε σχέση με αυτά που είπε στη Γερμανία;;; Θα το θέλατε αλλά δυστυχώς για σας δεν έγινε κάτι τέτοιο.
    Βγήκε ο κάθε παπαγάλος και μας κουνάει απειλητικά το χέρι προσπαθώντας να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πλήρη καταστροφή και διάλυση της ευρωζώνης, την επιστροφή στη δραχμή και μύρια όσα άλλα.
    Τι είπε διαφορετικό ο Τσίπρας;

    "Το ευρώ κινδυνεύει από την συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου, ενός προγράμματος που λειτουργεί καταστροφικά"

    "Ο πόλεμος είναι ανάμεσα από την μια μεριά στους κεφαλαιοκράτες και τους τραπεζίτες και από την άλλη μεριά στους λαούς και τους εργαζόμενους. Έχουμε κοινό συμφέρον έλληνες και γερμανοί εργαζόμενοι και πρέπει να αγωνιστούμε μαζί. Και θα ήθελα επιπλέον να πω ότι η πιο έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό είναι οι διαδηλώσεις υποστήριξης που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στη Γερμανία. Οι διαδηλώσεις με το σύνθημα «είμαστε όλοι έλληνες». Και θα ήθελα να καλέσω τους γερμανούς και τις γερμανίδες, σε μία ένδειξη έμπρακτης απόδειξης της αλληλεγγύης τους στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό φέτος το καλοκαίρι να επιλέξουν την Ελλάδα για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές"

    Δηλαδή δεν μπορεί η αριστερά να έχει το δικαίωμα να έχει ένα ευρωπαϊκό όραμα στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι τσιφλίκι της Μέρκελ και της κερδοφόρας σε καιρό κρίσης Γερμανίας, αλλά πεδίο συλλογικών αποφάσεων και κοινής πολιτικής; Δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να θέλει ένα ευρώ που δεν παραπαίει ως αστήριχτο νόμισμα, αλλά να στέφεται ως πραγματικό αντίκρισμα μιας πραγματικής οικονομίας;

    Και για το δημοψήφισμα που που ζήτησε η Μέρκελ είπε: "είναι προφανές ότι μια από τις δύο πλευρές δεν λέει την αλήθεια. Έχουμε Σύνταγμα, διαδικασίες, πολιτικές δυνάμεις. Θα ήταν άλλωστε άστοχο".

    Και ας το χωνέψουν κάποιοι, αν οι προηγούμενες εκλογές μας έβγαλαν σε κάποιο αδιέξοδο, μας έδειξαν ταυτόχρονα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.
    Ποιος είναι αυτός, θα τον δείξουν μόνο οι ψηφοφόροι. Όχι πάντως η Μέρκελ.

  7. Αλεξη ταρακουνατους τους κανιβαλους της ευρωπης Τα παπαγαλακια θα κραζουν δυνατα να μας τρομαξουν .ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.ΑΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

  8. Τηρείστε τις δεσμεύσεις σας για να σας βοηθούμε μας λέει όλος ο πλανήτης και ορισμένοι νομίζουν ότι βρήκαν τον νέο Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα.
    Λεφτά δεν υπάρχουν (πάρτε το χαμπάρι) και το χέρι στην τσέπη θα το βάλετε έτσι και αλλιώς.Είτε με Σαμαρα είτε με Τσίπρα.
    Ελεύθερος και ωραίος με τζάμπα μαγκιές,τσαμπουκάδες και με δανεικά δεν υπάρχει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog