Έντεκα διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι παρεμβαίνουν σχετικά με την ελληνική κρίση μέσω της “Καθημερινής της Κυριακής”…

Προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι πλέον υπαρκτός, καθώς πολλοί εταίροι πείθονται ότι η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να στηρίξει μια πορεία ευρωπαϊκής σύγκλισης.
Θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να έχει ευρεία στήριξη και να επιβεβαιώσει εμπράκτως τη διάθεση για παραμονή στο ευρώ στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους, αλλιώς η χώρα πιθανότατα θα χρεοκοπήσει ατάκτως με δραματικές συνέπειες.

Όπως αναφέρουν μια τέτοια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις και να επαναδιατυπώσει τις συμφωνίες για ταχύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Χαρακτηριστικά γράφουν μεταξύ άλλων:

“Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τη χώρα μας και θεωρεί πλέον πολύ πιθανό ότι αυτή θα χρεοκοπήσει άτακτα και θα αποχωρήσει από το ευρω.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη: υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λάθους που θα επιβαρύνει με μη αναστρέψιμο τρόπο τουλάχιστον τις δύο επόμενες γενιές”.

Ποιοι υπογράφουν το κείμενο

Μάριος Αγγελέτος, Massachusetts Institute of Technology
Δημήτρης Βαγιανός, London School of Economics
Νίκος Βέττας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γιάννης Ιωαννίδης, Tufts University
Γιώργος Κωνσταντινίδης, University of Schicago
Κώστας Μεγήρ, Yale University
Χάρης Ντέλλας, Universitat Bern
Νίκος Οικονομίδης, New York University
Μανόλης Πετράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Θανάσης Στέγγος, University of Guelph
Μιχάλης Χαλιάσος, Goethe University Frankfurt