Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νίκος Χανιάς: Ένας τ. ΠΑΣΟΚτζής που τον ακολουθούσε η φωτιά, ο τέως ΣΥΡΙΖΑίος που άναψε φωτιές.

- Advertisement -

Οργανωμένος συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ είναι ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χανιάς που άναψε φωτιές με την επιστολή του που “καίει” τον ΣΥΡΙΖΑ…

Ο κύριος Χανιάς όμως έγινε γνωστός από την μεγαλύτερη μαζική δολοφονία αμάχων σε καιρό ειρήνης, που δεν ήταν άλλη από τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Ως διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών, ενεργός συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ. Τότε που ο Γεράσιμος Γιακουμάτος έβγαινε και έλεγε ότι οι φωτιές “έχουν χρώμα πράσινο”.

Τον επόμενο χρόνο, μετατέθηκε στην Ζάκυνθο όπου φαίνεται ότι η φωτιά τον ακολούθησε. Επί θητείας του η Ζάκυνθος πάλι έγινε στόχος εμπρηστών και κατακάηκε, αλλά εκεί η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη.

Η γιαγιά με τα κόλυβα και οι κακοί οικοπεδοφάγοι φαίνεται ότι δεν έπεισαν την κεντρική διοίκηση, αφού υπήρξε άμεση ενεργοποίηση της ΕΥΠ και κλιμάκιο της κατέβηκε επί τόπου στην Ζάκυνθο για να διερευνήσει τα αίτια.

Ο κύριος Χανιάς είχε κληθεί τότε σε απολογία. Το περίεργο είναι ότι μετά τις φωτιές στην Ηλεία, ο ίδιος άνθρωπος είχε βραβευθεί ως “άνθρωπος της χρονιάς”.

Ήταν η εποχή που τα ΜΜ”Ε” λοιδωρούσαν τον “στρατηγό άνεμο” και προέβαλλαν την γιαγιά με τα κόλυβα.

Έπρεπε να έλθει το 2010 για να αποκαλυφθεί η επιστολή – βόμβα στον σκληρό δίσκο του Χριστοφοράκου και οι αποκαλύψεις του Σάββα Καλεντερίδη, μα και το σχέδιο Πυθία. Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ηλείας όμως δεν είχε βρει τότε κάτι “περίεργο”, πλέον της γιαγιάς με τα κόλυβα που αποκλείεται να ήταν πράκτορας της ΜΙΤ.

Ο κύριος Χανιάς φαίνεται ότι ταίριαζε απόλυτα στον ΣΥΡΙΖΑ του κυρίου Αλαβάνου, που έδινε τότε κρεσέντο πολιτικής εκμετάλλευσης πάνω στα αποκαΐδια.

Πολιτικά πάντως, το όλο θέμα αποδεικνύει ότι ο Αλέξης δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Όχι επειδή ο ίδιος έχει κακή πρόθεση, αλλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακόμα το στίγμα του Αλαβάνου, ενός ανθρώπου που ως άλλος Νέρωνας έβγαζε Φιλιππικούς πάνω από τις καμμένες σάρκες.

 

Τι αποκάλυπτε ο Στέφανος Χίος στην Εσπρέσσο για την Ζάκυνθο:

Η ΕΥΠ, οι εμπρησμοί και οι «ασύμμετρες απειλές»Η αιφνιδιαστική επιχειρησιακή δράση κλιμακίου της ΕΥΠ στη Ζάκυνθο στην τελευταία μεγάλη φωτιά ήγειρε νέα τεράστια ψιθυρολογία. Ο στόχος των εμπρηστών (όπως άλλωστε ξεκάθαρα κατήγγειλε ο διοικητής της Πυροσβεστικής του νησιού Νίκος Χανιάς) ήταν οι υπό ανάπτυξη τουριστικές περιοχές του γραφικού και τουριστικά ανταγωνιστικού Ζάντε. Το Κερί και οι Βολίμες, μαζί με τα γειτονικά χωριά φοβερής ομορφιάς έπρεπε για κάποιους να αφανιστούν από το χάρτη. Ο κ. Χανιάς μίλησε για οικοπεδοφάγους. Ο ευσυνείδητος διοικητής της Πυροσβεστικής όμως είναι υπεύθυνος δημόσιος λειτουργός και μέχρι εκεί μπορούσε να μιλήσει: για οικοπεδοφάγους. Η ΕΥΠ όμως δεν θα κατέβαινε στο νησί μόνον για τη μαφία των οικοπεδοφάγων. Και ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εκπονούταν ολοκληρωμένο σχέδιο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την ειδική ομάδα της λεωφόρου Κατεχάκη για «οικοπεδοφάγους» ή, έστω, για μεγαλοεργολάβους. Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που δίνουν και τα τοπικά μέσα. Στο νομαρχιακό συμβούλιο της Ζακύνθου υπήρξαν έριδες εν μέσω των αόριστων καταγγελιών για εμπρηστικές ενέργειες.
Ομως, η ίδια κατάσταση επικράτησε την περσινή χρονιά και στη Κεφαλλονιά, ενώ κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιήσει ούτε μία ακριβή πληροφορία για το «χέρι» που κατέκαψε πέρσι και πρόπερσι τη Ρόδο. Νησί, όπως σχολιάζουν οι τοπικοί παράγοντες των Δωδεκανήσων, ευθέως ανταγωνιστικό των υπό ανάπτυξη μερών της βιομηχανίας τουριστικών υπηρεσιών στα μικρασιατικά φτηνά θέρετρα της φίλης Τουρκίας.
Τη δεκαετία του ’80 και του ’90 πάλι η Ρόδος, η Κως και η Σάμος (μεταγενέστερα) είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές αλλά και την ΕΥΠ. Ακρη δεν βγήκε – τουλάχιστον δημόσια. Τώρα αναζωπυρώνεται η ίδια κατάσταση. «Υπάρχουν οι ισορροπίες των διακρατικών σχέσεων που εμποδίζουν να δημοσιοποιηθούν όλα όσα ξέρουμε» σχολιάζει παράγοντας του υπουργείου Εσωτερικών. Το θέμα είναι λοιπόν τι ξέρουν ή τι δεν ξέρουν οι αρχές ασφαλείας μιας χώρας που κάθε χρόνο, υπό τις πιο γόνιμες για φωτιά συνθήκες, λαμπαδιάζει. Τη μια ένας κτηνοτρόφος, την άλλη ένας πυρομανής, την επόμενη φορά μια γριά. Η κοινή γνώμη όμως φαίνεται να μην πείθεται. Από την άλλη, όλες οι ανακρίσεις για τις «ασύμμετρες απειλές» του 2007 ουδείς καταμαρτυρά πού έχουν οδηγήσει, εάν έχουν κάπου οδηγήσει.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

undefinedΔείτε κάτω δεξιά τον Αλαβάνο.
Νίκος Χανιάς: Κάηκε η Αρχαία Ολυμπία, δυστυχώς, να το πω μεταφορικά χωρίς να
πέσει ούτε μια ντουφεκιά. Ανυπεράσπιστοι εντελώς στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας,
όταν η φωτιά πέρασε το Πελόπιο και τον Πλάτανο και κατευθύνθηκε στην Αρχαία
Ολυμπία, υπήρχε μόνο ένα όχημα πυροσβεστικό με 500 κιλά νερό και ένα πεζοπόρο
τμήμα με 10 ανθρώπους. Αυτή ήτανε η δύναμη που έπρεπε εκείνη την ώρα να
υπερασπιστεί την Αρχαία Ολυμπία. Τα δε εναέρια μέσα, απουσίασαν παντελώς. Το
πρώτο αεροσκάφος παρουσιάστηκε τρεις ώρες μετά την καταστροφή. Ήρθε στις
18.10 το απόγευμα για να κάνει ρίψεις, τη στιγμή που όλα είχαν τελειώσει.
Ο Νίκος Χανιάς είναι Διοικητής του Πυροσβεστικού Τμήματος Λεχαινών στα
βόρεια του Νομού Ηλείας. Το 45% του Νομού καταστράφηκε, όπως μας λέει, από
δύο μόνο μεγάλα μέτωπα φωτιάς που επί πέντε μέρες σέρνονταν ανενόχλητα και
μια μικρή φωτιά που άναψε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην αυλή της όταν έψηνε
κόλλυβα.
Νίκος Χανιάς: Μόνο μία λέξη μπορεί να περιγράψει την κατάσταση: άναρχα
κινιόσανε τα πάντα, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία επίβλεψη, χωρίς καμία
διαταγή. Πυροσβεστικά αεροσκάφη, επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα,
πυροσβεστικά αυτοκίνητα κανένας, ούτε επίσημος ούτε και οι πολίτες δεν ξέρανε που
βρίσκεται.
Δείτε τι δήλωνε για τον Κρόνιο λόφο ο κύριος Χανιάς:
Μια συγκλονιστική καταγγελία κάνει ο πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών κ Νίκος Χανιάς.
Όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, εξηγεί ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας θα μπορούσε να μην είχε καταστραφεί εάν γινόταν άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων και συγκεκριμένα των αεροπλάνων της Πυροσβεστική Υπηρεσίας.
Ωστόσο αντί τα αεροπλάνα να βρίσκονται στο σημείο και να επιχειρούν κατάσβεση, βρίσκονταν στην εθνική οδό και έσβηναν ξερά χόρτα σε μια «αδιάφορη» φωτιά.
Ο λόγος ήταν ότι εισαγγελικός λειτουργός της εισαγγελίας Πατρών καλούσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής και ζητούσε εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του, αεροπλάνα ώστε να σβηστεί μικροεστία κατά μήκος της εθνικής οδού, σε μη κατοικημένη περιοχή.
Ο τότε διοικητής κ. Χανιάς έμαθε για το περιστατικό όταν επέστρεψε στην Υπηρεσία. Τότε ενημερώθηκε ότι κάποιος εισαγγελέας ζητούσε επίμονα να σταλούν αεροπλάνα στο σημείο, την στιγμή μάλιστα που απειλούταν με ολική καταστροφή ο Κρόνιος Λόφος!
Αμέσως έλεγξε την λίστα με τις εισερχόμενες προς την Υπηρεσία κλήσεις και εξακρίβωσε το όνομα του εισαγγελέα.
Ο κ. Χανιάς κατήγγειλε το περιστατικό. Λίγες μέρες αργότερα τον κάλεσαν να καταθέσει στο εισαγγελέα Πατρών κ Μποροδήμο και να αποδείξει αυτά που ισχυρίστηκε .
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Λεχαινών κατέθεσε με αποδείξεις, ωστόσο τελικά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.
Αναζητώντας τον λόγο για τον οποίο μια τόσο σημαντική υπόθεση μπήκε στο αρχείο επικοινωνήσαμε με τον εισαγγελέας Εφετών Πατρών κ Γιώργος Μποροδήμος, ο οποίος τόνισε ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2007 με αποτέλεσμα να μην θυμάται και διευκρίνισε ότι «για να μπει στο αρχείο θα υπήρχε κάποιο κόλλημα».

*οlympia.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Περιεχόμενα άρθρου

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog