Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για σχηματισμό κυβέρνησης – Ερώτημα η στάση της ΔΗΜΑΡ που διχάζεται

- Advertisement -

Να ολοκληρωθεί αύριο η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, με τη σύγκληση σύσκεψης, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, των αρχηγών των τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) τα οποία πρότεινε ήδη από το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά…
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε απολύτως απογοητευτικές και προκλητικές πολιτικά και δημοκρατικά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως είπε, υποδεικνύει σε όλους τους άλλους να σχηματίσουν κυβέρνηση και να εφαρμόσουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Και πρόσθεσε ότι κάποιοι επιλέγουν την αντιπολίτευση για να περιμένουν την αποτυχία της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί ή και να προκαλέσουν τη φθορά της. Αυτή η στάση, τόνισε, είναι πολιτικά και εθνικά απαράδεκτη.

Ο λαός, ανέφερε επίσης ο κ. Βενιζέλος, ψήφισε, μεταξύ άλλων και για τη συνεργασία και συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων και αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων. Αποτελεί, πρόσθεσε, και για την αντιπολίτευση, εθνικό καθήκον να πετύχει η χώρα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό και μήνυμα σοβαρότητας, αξιοπρέπειας και σοβαρής διαπραγματευτικής θέσης στο εξωτερικό. Τόνισε επίσης ότι τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρότερα από εκείνα του προσώπου του πρωθυπουργού και της σύνθεσης της κυβέρνησης και γι αυτό πρέπει σε αυτά να δοθούν οι απαντήσεις πριν προχωρήσουν όλα τα άλλα.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος το θέμα των ονομάτων δεν είναι πρωτεύων, ενώ η τελική απόφαση για αυτό θα ληφθεί το βράδυ στην έκτακτη σύσκεψη των κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή του Λοβέρδου, Χρυσοχοΐδη, Γεννηματά, Σκανδαλίδη, Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου και Ευθυμίου υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το πιο σίγουρο είναι πως για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μόνο με Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχουν αντιθέσεις στο εσωτερικό του κόμματος για τη πιθανότητα συμμετοχής εμβλητικών προσώπων της παράταξης στη νέα κυβέρνηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δηλώνουν έτοιμοι να μετέχουν.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΚΑΜΜΕΝΟ

Μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ο οποίος επανέλαβε τις προϋποθέσεις για στήριξη ή συμμετοχή του σε κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν έλαβε εγγυήσεις από τον κ. Σαμαρά και κατά συνέπεια δεν μπορεί να στηρίξει μία τέτοια κυβέρνηση. Ωστόσο,επεσήμανε ότι σε περίπτωση που έρχονται νόμοι που είναι προς όφελος των πολιτών τότε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα τους υπερψηφίζουν.

Τέλος, αν και δεν ήταν προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη με τον Αντώνη Σαμαρά, τελικά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι τελικά θα συναντηθούν στις 20:30.

Για πολλούς αυτή η εξέλιξη είναι ενδεικτικό πως μπορεί να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις ακόμα και εντός της ημέρας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog