Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων: Χάθηκε το 2013 – Του alex

- Advertisement -

Είναι δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας. Σύμφωνα, μάλιστα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τα τουριστικά έσοδα του 2011 έφτασαν τα 10,519 δισ. ευρώ…

Μέχρι το 2021, η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20% γεγονός που σημαίνει ότι η Αμεση Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού (άμεση και έμμεση συνεισφορά) μπορεί αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ και να φτάσει περί τα 50 δισ. ευρώ.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, λοιπόν, ότι η “βιομηχανία” του Τουρισμού, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα όπλα στην φαρέτρα του κράτους για την εισροή χρημάτων ακόμα και εν καιρώ κρίσης.

Τι γίνεται στον δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων;

Στο δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, το 90% των εσόδων και αποδοχών των δημοτών, ειδικά στο Λουτράκι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Τουρισμό. Υπάρχει όμως χάραξη πολιτικής για το σκοπό αυτό αφού αποτελεί (ή θα έπρεπε να αποτελεί) πρώτη προτεραιότητα; Υπάρχουν άτομα που να έχουν σχέση με τον Τουρισμό στις κατάλληλες θέσεις και αν όχι, έχουν πλαισιωθεί από τέτοια; Πόσα μέλη στην Τουριστική Α.Ε. (πρώην ΔΑΕΤ) έχουν άμεση σχέση με τον Τουρισμό από την πλευρά του δήμου; Ζητήθηκε από κάποιον από τους επαγγελματίες της περιοχής να βοηθήσουν και αρνήθηκε;

Χάθηκε το 2013

Είναι γνωστό, ότι για να μπορέσουν να σχεδιάσουν τα ξένα μεγάλα τουριστικά γραφεία τις θερινές διακοπές του 2013, κάνουν τον προγραμματισμό τους από την Άνοιξη του προηγούμενου έτους. Ο δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, δεν ήταν παρόν όταν κλείνονταν οι συμφωνίες. Συνεπώς, το καλοκαίρι του 2013, δεν πρόκειται να προσγειωθεί κανένα τσάρτερ στο Ελευθέριος Βενιζέλος με τουρίστες που σταθμός τους θα είναι ο δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το 2013 οι τουριστικές επιχειρήσεις του δήμου, θα κυμανθούν λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα με φέτος. Εκτός αν γίνει το θαύμα!

Τι έγινε το 2012;

Όσον αφορά το 2012, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κίνηση στα ξενοδοχεία του Λουτρακίου είναι μειωμένη σε ποσοστό 25 με 30% ενώ και τα έσοδα έχουν περιοριστεί αρκετά. Η χρονιά είναι πλέον δεδομένο ότι θα κλείσει αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη.

Είναι δεδομένο ότι οι πολιτικές αναταραχές στην Ελλάδα, έπληξαν σε σημαντικό βαθμό την τουριστική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές: Χάραξη τουριστικού σχεδιασμού από ανθρώπους έμπειρους και γνώστες του αντικειμένου, καλύτερη παροχή υπηρεσιών από τους ξενοδόχους αλλά και τους καταστηματάρχες του δήμου, ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής είναι μόνο λίγα από αυτά που πρέπει να γίνουν. Πριν είναι πολύ αργά! Αλλιώς, το επίθετο “τουριστικός” που συνοδεύει τον δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, θα εξαφανιστεί σύντομα – πολύ σύντομα!

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog