Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Χαμηλά εισοδήματα και φόροι κατεδαφίζουν την οικοδομή,του Δημήτρη Τσιπούρα

- Advertisement -

Συμπίεση εισοδημάτων, καταιγίδα φόρων και δημογραφικό επηρεάζουν άμεσα την αγορά ακινήτων που βρίσκεται στο καναβάτσο, με ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Η δραστηριότητα εμφανίζει ύφεση, η ανεργία στον κλάδο κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά, ενώ ένα απόθεμα 150.000 έως 175.000 παραμένει αναξιοποίητο και είναι δύσκολο να πουληθεί…

Στο ναδίρ οι τιμές ακινήτων το 2012, αβέβαιη η ανάκαμψη

Μελέτη της Eurobank που υπογράφεται από τους Γκίκα Χαρδούβελη και Θεοδόση Σαμπανιώτη με τίτλο: «Η ελληνική αγορά ακινήτων στα χρόνια της κρίσης», που φιλοξενείται στο τελευταίο τεύχος της έκδοσης Οικονομία και Αγορές που εκδίδει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων, αναφέρεται πως, αν και το κλίμα στην αγορά ακινήτων σήμερα εξακολουθεί να είναι έντονα αρνητικό, σε περίπτωση εξομάλυνσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας αναμένεται να επανέλθει σε ανοδική τροχιά πριν από την υπόλοιπη οικονομία.
Η αγορά ακινήτων θα είναι η πρώτη που αναμένεται να ανακάμψει εφόσον η Ελλάδα ξεφύγει από το σημερινό υφεσιακό φαύλο κύκλο, αναφέρεται, αλλά τα προβλήματα που περιγράφονται καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή έως αδύνατη την ανάκαμψη σε σύντομο χρόνο. Όπως σημειώνεται, οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων είναι απόλυτα εξαρτημένες από την άρση της αβεβαιότητας, την αποκατάσταση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και την επαναφορά της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας σε λογικότερα, πιο χαμηλά επίπεδα. Στους θετικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα περιλαμβάνονται ο τουρισμός, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού και νομικού πλαισίου και η σταδιακή αποκατάσταση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της συμφωνίας για μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.
Στους αρνητικούς παράγοντες περιλαμβάνονται το δημογραφικό πρόβλημα, η συνεχής μεταβολή προς το δυσμενέστερο του φορολογικού περιβάλλοντος για την αγορά κατοικίας και η αντικειμενική αδυναμία επανάληψης των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης της προηγούμενης δεκαετίας. Κυρίως, όμως, τις προοπτικές βαρύνει το ότι το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών στο ορατό μέλλον θα είναι χαμηλότερο από ό,τι την περίοδο πριν από την κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται οι ονομαστικές τιμές κατοικιών στην Ελλάδα παρουσίασαν σωρευτική αύξηση 170,4% από το πρώτο τρίμηνο του 1997 μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο του 2007, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο τους (+171,6%) στο τρίτο τρίμηνο του 2008. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 οι τιμές έχουν ήδη μειωθεί κατά 19,8%.
Δ. ΤΣΙΠ.

*avgi.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog