Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Χορτιάτης: Ο Βαγγέλης, ο Δημήτρης και η Χρυσή Αυγή, του Στέλιου Κούλογλου

- Advertisement -

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944, οι Γερμανοτσολιάδες συνεργάτες των Γερμανών έκλεισαν και έκαψαν ζωντανούς στο φούρνο του χωριού 149 κατοίκους του Χορτιάτη. Ακολουθεί η ομιλία του Στέλιου Κούλογλου:…

Η φετινή επέτειος του Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη μας επιφύλαξε μια ανατριχιαστική επικαιρότητα. Δεν είναι μόνο ότι η χώρα μας βρίσκεται και πάλι στη δίνη ενός πολέμου-οικονομικού αυτή τη φορά- όπως 68 χρόνια πριν. Είναι ότι, αντίθετα με άλλα εγκλήματα πολέμου που σημειώθηκαν στις άλλες μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας, στην περίπτωση του Χορτιάτη οι εκτελεστές δεν ήταν βασικά Γερμανοί στρατιώτες. Μπορεί να έδρασαν υπό την μπαγκέτα ενός Γερμανού λοχία με παραστρατιωτική δράση, του Σούμπερτ, αλλά ήταν οι Έλληνες δωσίλογοι οι φυσικοί αυτουργοί.

Αυτοί έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις λεηλασίες, στα βασανιστήρια, στην ατίμωση κοριτσιών μπροστά στους δικούς τους, στους βιασμούς, στην καταστροφή του χωριού και τελικώς στην εκτέλεση και την πυρπόληση των 149 συμπατριωτών μας. Επειδή λοιπόν η χώρα μας περνάει και σήμερα ένα πόλεμο, αν έχουμε ένα χρέος και θέλουμε να τιμήσουμε τους νεκρούς, θα πρέπει να μην ξεχάσουμε τι πραγματικά έγινε εδώ, σε αυτή την πλατεία. Όχι πάρα πολλά χρόνια πριν.

Χρωστάμε ευγνωμοσύνη στους λίγους ανθρώπους που κατάφεραν τότε να διασωθούν, να ξεπεράσουν τα πολλαπλά τραύματα τους και να μας διηγηθούν. Μια απ αυτές, η Ελένη Νανακούδη εξιστόρησε πριν από χρόνια, στην δημοσιογραφική μου ομάδα, τα γεγονότα, όταν οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία. Αντιγράφω από την συνέντευξη:

“..μας βάλανε στον φούρνο, εμείς που ήμασταν από τις πρώτες στην γραμμή ανεβήκαμε στο ζυμωτήριο επάνω. Μας είπαν να καθίσουμε, καθίσαμε, στήσανε μπροστά ένα πολυβόλο στην πόρτα και άρχισαν να μας ρίχνουν. Σκοτώθηκε η μαμά μου πρώτα, μετά η αδερφή μου, μετά έφεραν δέματα χόρτα και μας έριξαν πάνω μας και μας βάλανε φωτιά. Εγώ είδα μία κυρία που κατέβαινε με το μωρό της αγκαλιά, πιάστηκα πίσω από την ρόμπα της και κατέβηκα κάτω. Εκεί ήταν όλοι σκοτωμένοι και κάτω γεμάτο πτώματα Η κυρία αυτή δρασκέλισε την πόρτα να βγει, εκείνη την ώρα βρέθηκαν ταγματασφαλίτες, έτσι τους λέγαμε, άκουσα που την είπαν κυρία μου που πας και την μαχαίρωσαν.

…Είδα ησυχία εκεί στην αυλή είχε σκοτωμένους αρκετούς και έξω, όσοι δεν χωρούσαν τους σκοτώνανε στην αυλή και έπεσα μπρούμυτα εκεί επάνω στους σκοτωμένους και έκανα τον σκοτωμένο.
Εκεί πέρασε αρκετή ώρα, δίπλα μου ήταν μια κυρία, θήλαζε το μωρό της, σκοτωμένη αυτή και το μωρό θήλαζε, μια έκλαιγε, μια θήλαζε, ήρθαν οι ταγματασφαλίτες και βλέπανε το μωρό και γελούσαν που θήλαζε από την μάνα.

Η Ελένη Νανακούδη, 10 ετών τότε, κατάφερε να φύγει από το καμένο χωριό και κίνησε να βρει τον πατέρα της που ήταν έξω στο χωράφι, 2 ώρες μακριά. . Αλλά στο δρόμο έπεσε πάνω σε δύο ταγματασφαλίτες.

“Ένας πήγε από εδώ, ένας από εκεί και εγώ στην μέση περίμενα τι θα κάνουν. Κατέβασε το όπλο ο ένας να με σκοτώσει, ο άλλος δεν το άφησε, όχι λέει δεν θα το σκοτώσεις.

Θα το σκοτώσω ο ένας, όχι ο άλλος, εγώ περίμενα, λέω πού θα πάει αυτό, θα έχω πεθάνει, εγώ εν τω μεταξύ ήμουν τραυματισμένη, δεν το είχα πάρει είδηση, το χέρι μου, τότε το είδα, επειδή την αδερφή μου την κρατούσα αγκαλιά και όπως πέρασε η σφαίρα από της αδερφής μου το κεφάλι έμεινε στο δικό μου το χέρι, που ήταν όλο τούφες από τα μαλλιά της και τότε κατάλαβα ότι ήμουνα τραυματισμένη και στα πόδια.”

ΟΙ δύο ταγματασφαλίτες άφησαν την Ελένη να φύγει. Όμως η ιστορία μας δεν σταματάει εδώ. Δεκαετίες αργότερα, όταν η Ελένη Νανακούδη κατάφερε να λογαριαστεί με τους εφιάλτες της και να διηγηθεί την ιστορία της στην τηλεόραση, οι δύο υποψήφιοι δολοφόνοι της την πήραν τηλέφωνο και έμαθε και τότε και τα ονόματα τους. Ο ένας είναι ο Βαγγέλης και ο άλλος ο Δημήτρης.

“Ναι λέει είχαμε την εντύπωση θα είχες πεθάνει, δεν περιμέναμε τα χάλια που σε είδαμε, γιατί εγώ ήμουνα βουτηγμένη μέσα στο αίμα, σχεδόν δεν φαινόταν το πρόσωπο μου, όπως είχα ξαπλώσει στους νεκρούς επάνω.”

Η κύρια Νανακούδη δεν θέλησε να συνεχίσει την επικοινωνία μαζί τους. Αλλά αν το είχε κάνει θα έπρεπε να τους ρωτήσει τι ήταν αυτό που έκανε ανθρώπους να σκοτώσουν ανθρώπους. Τι έκανε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν για σύμβολο την Ελληνική σημαία, να δολοφονήσουν ακόμη και τα γυναικόπαιδα του χωριού. Ακόμα και οι Γερμανοί, σε φρικιαστικά εγκλήματα τόσο μεγάλα όσο τα Καλάβρυτα όπου δολοφόνησαν μεμιάς κοντά 700 άτομα, εκτέλεσαν τους άνδρες πάνω από 14 χρονών. Όχι τα γυναικόπαιδα. Και η απάντηση είναι σαφής. Γιατί οι ταγματασφαλίτες, ο Βαγγέλης και ο Δημήτρης, ήταν ένα κράμα λούμπεν στοιχείων, εγκληματιών συχνά με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, που συγχρόνως πίστευαν στον ναζισμό και τον φασισμό. Και είχαν χρησιμοποιήσει την φρίκη του πολέμου, τις συγκρούσεις στην περιοχή, την κατάρρευση του κράτους για να εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που πίστευαν.

68 χρόνια μετά, οι πολιτικοί απόγονοι του Βαγγέλη και του Δημήτρη, οι απόγονοι των δωσιλόγων και των ταγματασφαλιτών, συχνά υπόδικοι κι αυτοί για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, αξιοποιούν τα δεινά που έχει επιφέρει ο σύγχρονος οικονομικός πόλεμος στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν τις φασιστικές τους ιδέες. Όχι πια κρυφά τα βράδια, όπως οι ομοϊδεάτες τους σε άλλες χώρες, αλλά πλέον και με το φως της ημέρας. Αξιοποιώντας και αυτοί την κατάρρευση του επίσημου κράτους. Ο αρχηγός τους δηλώνει αηδία για το Κοινοβούλιο, οι βουλευτές τους έφτασαν να επιτεθούν σε βουλευτές άλλων κομμάτων όχι πια μέσα σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό, αλλά μέσα στο προαύλιο της Βουλής. Ένα τέτοιο κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον ως κοινοβουλευτικό κόμμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δράση των φασιστών, όπως και τότε, συμφέρει πολλούς. Το μεταναστευτικό αναγορεύεται στο υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, για να ξεχάσει λίγο ο κόσμος την ανεργία, το κλείσιμο των καταστημάτων, τις περικοπές μισθών και συντάξεων και την κατάρρευση της υγείας και να αποδώσει τα δεινά τους στους ξένους. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι αυτή τακτική ρίχνει νερό στο μύλο των φασιστών. Και οι Ευρωπαίοι ξένοι δανειστές, που δεν τους νοιάζει παρά μόνο να πληρώνει η Ελλάδα τις δόσεις της, θα πρέπει να θυμηθούν τι έγινε στην Γερμανία τον μεσοπόλεμο. Ακόμη και αφού οι Ναζί κατέλαβαν την εξουσία το 1933, ενδιαφέρονταν μόνο να αποπληρώνει η Γερμανία τις δόσεις της και να εκπληρώνει τα μνημόνια της εποχής. Την συνέχεια την ξέρουμε.

Και από την άλλη πλευρά, η αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου δεν μπορεί να γίνει μονάχα με διακηρύξεις περί δημοκρατίας. Αλλά με το συστηματικό σκύψιμο πάνω στα προβλήματα των απλών ανθρώπων, από το πρόβλημα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας μέχρι το μεταναστευτικό. Και κυρίως μέσα από την οργάνωση ενός πανεθνικού δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους και όσους έχουν ανάγκη. Η εθνική αντίσταση στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής είναι γεμάτη τέτοια παραδείγματα. Πρέπει να αντλήσουμε ιδέες και δυνάμεις, όπως πρέπει πάντα να θυμόμαστε τον Χορτιάτη, για να μην ξαναγίνουν ποτέ τέτοια εγκλήματα. Να τον θυμόμαστε, να τον μεταδώσουμε στους νεότερες γενιές και να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Γιατί βλέπουμε σήμερα την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Του ανθρώπους με την ίδια ιδεολογία να χρησιμοποιούν ως σύμβολο-πέρα από τα κρυπτοναζιστικά σύμβολα- την ελληνική σημαία. Και να δρουν με πρόσχημα, αυτή τη φορά, όχι τους αντάρτες που εδώ έξω από το Χορτιάτη είχαν τότε χτυπήσει τους Γερμανούς κατακτητές. Αλλά ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα,. Όμως κανείς δεν πρέπει να ξεγελιέται. Όπως έγραφε και μια προκήρυξη που έριξαν τις προάλλες έξω από ένα μπαρ, “μετά τους μετανάστες έρχεται η σειρά σας”.

- Advertisement -

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλή η προπαγάνδα αλλά δεν θα πάρουμε..Ας μας πεί ο κύριος Κουλογλου ποιά η θέση του για τα Σκόπια και την Μακεδονία; Και ποιός ο ρόλος του όταν ο Καραμανλής υπέγραφε την συμφωνία με τον Πούτιν για τον αγωγό Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολης….Μήν τσιμπάτε ο τύπος εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία και επιτείθεται στο θυμικό μας..για όσους καταλαβαίνουν.

  2. Άσε τα παραμύθια 1973 και πες μας αν είσαι με τους δοσίλογους προδότες της κατοχής που φάγανε τους παππούδες και της γιαγιάδες μας. Γερμανόφιλοι και Γερμανοτσολιάδες νομίσατε ότι ο Έλληνας θα τρώει κουτόχορτο. Στον Χορτιάτη δεν θα ξανατολμήσετε να πάρετε πρόσκληση θα βγουν και οι νεκροί από τα μνήματα και θα σας κυνηγάνε. Η Ελλάδα ρε δεν πεθαίνει ούτε θα σκύψει σε κανένα φασίστα.
    Πατριώτης, που δεν συγχωράει τον φασισμό.

  3. 1973 δε τσιμπαμε…όχι δεν χρειαζόμαστε κανέναν κουλογλου να μας πει τα αυτονοητα…

    Αλλά το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο δε τσιμπαμε την δική σου γκεμπελικη προπαγάνδα αλλά είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε να τσακισουμε κάθε φασιστικό στοιχείο…

  4. Ανωνυμε 12.46 να ρωτησω και εγω κατι? Να μου πεις ποσοι ελληνες (φανταροι, αστυνομικοι, παιδια και γυναικες) εκτελεσθηκαν απο κομμουνιστες και γιατί το ΚΚΕ ειναι κοινοβουλευτικό κομμα ακομα!Για να σε διευκολύνω, μην μου υπολογισεις μελιγαλα, αργος κλπ κλπ μονο ποσοι γκρεμιστηκαν στον γκρεμο του Φενεου! Γιατι δεν βλεπω καμμια κοτα να βγαινει να λεει πως το ΚΚΕ πρεπει να κυρηχτει παρανομο. Λοιπον? Περιμενω αριθμους..δεν το κάνω εγω! Μπορεις εσυ να διαλεξεις απο δικες σου πηγες
    Υπατια

  5. Ηρεμίστε ρε παιδιά.Δεν αναφέρομε στα εγκληματα των Γερμαναράδων και των ντόπιων συνεργατών τους.Ούτε για τις σφαγές στο Χορτιάτη ,στο Δίστομο ,στα καλαβρυτα και αλλού..

  6. Υπατία,αν δεν έχεις ενημερωθεί,στην Ελλάδα ο εμφύλιος έχει τελειώσει από το 1949…και όχι μόνο αυτό,αλλά και με νόμο του κράτους,επήλθε η εθνική συμφιλίωση,το 1982…

  7. Στην σελίδα κύριοι, είτε σας αρέσει είτε όχι θα μπαίνουν και άνθρωποι που θα σέβονται το σύνταγμα και τους νόμους αυτής της χώρας. Αν αποφασίσει το blog, να δώσει μόνον χώρο στην λούμπεν παραπολιτική και στην προτροπή προς την εκνομία, θα πρέπει να το γνωρίζουμε. Αν θέλετε να παίξετε τον ρόλο του αντισυστημικού θα πρέπει να μπορείτε να το κάνετε και επώνυμα.

  8. Av ωρες ωρες νομιζω με δουλευεις με αυτα που λες. Πρωτον αυτο για το φιλοεμφυλιακα σχολια το εχει χρησιμοποιησει ενας ανωνυμος κυριος που μπαινει οπου δει θεμα της χρυσης αυγης και μας λεει για εισαγγελεις και δικες του πρωτοβουλιες (αν πηγαινει εκει η δικη σου προθυμια να με ενημερωσεις γιατον εμφυλιο)
    Αν παλι δεν πηγαινει εκει και πηγαινει για τα σχολια προς το ΚΚΕ, σε παρακαλω να ξαναγραψεις το σχολιο προς εμενα και αυτον που υπογραφει το αρθρο και προς τον ανωνυμο 12.46! Αφου αυτοι μπορουν να θεωρουν την χρυση αυγη εγκληματική και ακαταλληλη για κοινοβουλευτικό κομμα (με τα κουμασια που εχει μαζεψει μπορει και να εχουν δικαιο), εχω και εγω το δικαιωμα ομως να θεωρω το υπευθυνο κομμα για τον εμφυλιο τελειως παρανομο και προσβλητικό. Στο κατω- κατω ας βρεθει ενας ιστορικος που σεβεται τον εαυτο του να μαζεψει πληροφοριες ποιοι σκοτωθηκαν απο ταγματασφαλιτες (οχι καταδοτες- συνεργατες γερμανων) και ποιοι απο συμμοριες κομμουνιστων. Αντε γιατι πολυ τραβηξε το ΄αστειο΄ με τους ταγματασφαλιτες! Αλλοι εσφαζαν γυναικοπαιδα και τα πετουσαν στους γκρεμους κατα χιλιαδες! Για τον Φενεο επειδη βλεπω κανεις δεν προτιθεται να απαντησει: 1800 αναγνωρισμένοι και περιπου 3- 4000 συνολικα. Αν παρουμε τα θυματα του φενεου 4000 δολοφονίες (παιδιων- γυναικων- γερων συν τοις αλλοις, 1400 στον μελιγαλα, 25000 απαγωγές ανηλίκων κλπ κλπ (μπορω να γραψω πολλα ακόμα και προκαλω οποιον θελει να μου αντιπαραθέσει παρομοια εγκληματα ταγματασφαλιτων, ο,τι μαθαινει κανεις καλο ειναι) ποιο κομμα δεν επρεπε να ειναι κοινοβουλευτικό ?
    Υπατια

  9. Υπατία,μην το γυρνάς τώρα ότι η Χ.Α. έχει μαζέψει κουμάσια και ότι εσύ δεν την ψήφισες…το πήγαινες μια χαρά μέχρι τώρα,έχοντας ακριβώς τις ίδιες θέσεις με τις επίσημες της…και δεν σε δουλεύω καθόλου (να θεωρήσω ότι είσαι γυναίκα,από το ψευδώνυμο)…όπως σου απέδειξα,σέβομαι τον συνομιλητή που έχει την διάθεση να μιλήσει μαζί μου σοβαρά…το αντίθετο,με αυτόν που μπαίνει ανώνυμα να με ειρωνευτεί…δώσε λοιπόν εσύ τα επίσημα δικά σου αρχεία,γιατί άλλα λένε τα στοιχεία για Μελιγαλάδες και Φενεούς και συζητάμε ευχαρίστως…όσο για την εθνική συμφιλίωση,σου είπα,ισχύει από το 1982…και να ξέρεις κάτι : έχω μια βασική αρχή,δεν γράφω ΠΟΤΕ ανώνυμα…ό,τι γράφω,φέρει πάντα το όνομα μου,οπότε άτοπο το να μου θέτεις ερωτήματα για σχόλια άλλων…

  10. Av παλι αλλα αντι αλλων μου λες. Πρωτον εγω δεν υπηρχε περιπτωση να ψηφισω χρυση αυγη στην κορινθια με τον επικεφαλή που έχει. Ειπαμε αντίδραση, αλλα δεν θα γεμισουμε την βουλη με ο,τι ναναι. Οσο υποχρεωση εχουμε να διωξουμε τους κλέφτες, αλλη τόση εχουμε να μην την εξευτελίσουμε. Επομένως μια φορα εχω ψηφίσει χρυση αυγή και στην προκειμμένη ο υποψηφιος που ψηφισα δεν ηταν απο αυτους τους αστειους με τα στρατιωτικά παραγγελματα. Ανθρωπους που αγαπανε την πατριδα μας ειπαμε να ψηφισουμε, οχι κομπλεξικους που βγαζουν τα αισθηματα κατωτερώτητας σε πιτσιρικαδες 18-20 χρονων!Μπορει να συμφωνω με τις επισημες θέσεις της, αλλα δεν σημαινει τιποτα αυτο. Ο καθένας πρεπει ψηφίζει κατά συνειδηση av και η ψηφος δεν τελειωνει μόνο στο κομμα. Αν εθετε υποψηφιοτητα η στρουμφίτα με το κομμα που υποστηρίζω, εγω πρεπει και καλα να ψηφίσω την στρουμφιτα δλδ? ΟΧΙ!Αυτα τα λαθη πληρωνουμε τωρα. Παμε παρακατω..
    Δεν σου εθεσα ερωτηματα για τα σχολια αλλων. Ξεκαθαρα διαμαρτυρηθηκα για την προτιμηση σου να τα πεις σε μενα, ενω οι αλλοι λενε τα ιδια απο την αλλη πλευρα. Πως γινεται να απευθυνεσαι σε μενα, ενω ο αλλος λεει θα βγουν απο τα μνηματα να σας κυνηγανε και φασιστες κλπ κλπ. Αυτον γιατι δεν τον ενημερωνεις για το ποτε τελειωσε ο εμφύλιος? Πραγματικά δεν με νοιαζει γι ατο ονομα σου, σου το εχω πει 1000 φορες! Ειτε γραψεις ανωνυμα ειτε γραψεις επωνυμα, το ιδιο μου κάνει. Με νοιαζει αυτο που θα πεις.
    Επειδη αυτο το θέμα εμενα με απασχολει και θεωρω ειρωνικό να βγαινουν οι αριστεροι να φωναζουν τους χρυσαυγιτες εγκληματιες κλπ, ας το συζητησουμε. Δεν θα παραθέσω εγω στοιχεια, θα σε παρακαλέσω να το κάνεις εσυ.Βρες εσυ τα στοιχεια απο δικές σου πηγες και βρες μου και στοιχεια για τους ταγματασφαλιτες να τα συζητησουμε. Αυτη η συζητηση ισως αποβεί εποικοδομητική για εμας και για πολλα άσχετα κομματοσκυλα. Εισαι μέσα??
    Υπατια

  11. Yπατία,απεθύνθηκα σε σένα,για τον απλούστατο λόγο ότι εσύ εξανέστης για του "εύζωνες" (συν ότι με ανώνυμους από εδώ και στο εξής,δεν θα κάνω διάλογο)…τα τάγματα ασφαλείας (όπως όλοι ξέρουν ,εκτός από σένα και μερικούς ακόμα εδώ μέσα,ευτυχώς,ελάχιστους),ιδρύθηκαν από τους Γερμανούς,για την καταπολέμηση των κομμμουνιστών,ενώ το πρώτο Τάγμα Ασφαλείας, ή 1ο Τάγμα Ευζώνων, συγκροτήθηκε τον Μάιο του 1943, διοικητής του οποίου ανέλαβε ο συνταγματάρχης Ιωάννης Πλυτζανόπουλος.
    Και να σε πληροφορήσω ότι ο εμφύλιος ξεκίνησε το 1946…
    δεν σας βγαίνουν 3 χρόνια στο μέτρημα,όπως βλέπεις,το οποίο σημαίνει ότι οι κομμουνιστές,έκαναν αντάρτικο εναντίον των Ναζί,ακόμα…και να σε πληροφορήσω,ότι ο παππούς μου ήταν χωροφύλακας την περίοδο της κατοχής (είχαν παραμείνει τα σώματα ασφαλείας (αστυνομία,πυροσβεστική κλπ),για να υπάρχει μια υποτυπώδης τάξη στα εσωτερικά της χώρας),αλλά δεν ανήκε σε τάγματα ασφαλείας,ούτε συνεργάστηκε ποτέ μαζί τους…

  12. ΑV, αν καταλαβα καλα μου λές οτι μεχρι το 1946 υπήρχαν ναζί στην Ελλαδα?
    Λοιπον, καταρχην τα γερμανικά στρατευματα απο οτι ξέρουμε αποχωρησαν το 1944 απο την ελλαδα.
    Οι πρωτες συγκρουσεις μεταξύ ελλήνων αρχισαν ηδη απο το 1943…Μεταξυ του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ καθότι οι πρωτοι σκοπευσαν να κυβερνησουν μετα την αποχωρηση των γερμανων Μια που ηθελαν να παρουν την κυβερνηση, μια που δεν γουσταραν τους βρετανους και αλλη μια που φοβονταν μην γυρισει ο βασιλιας πισω αρχισαν οι φαγωμάρες. Για αυτο δημιουργηθηκαν κατοπιν απαιτησης του Ραλλη τα ταγματα ασφαλειας για την κομμουνιστική δράση του ΕΛΑΣ. Μετα προχωραμε 1944…ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ (πουθενα γερμανοι παλι, αγγλοι,ελληνες και κομμουνιστές μόνο)Παμε παρακατω 1945 συμφωνία της Βαρκιζας, οπου βελουχιωτης και κατι αλλοι αρνηθηκαν την συμφωνία..την κοπανησαν για τα ορη τα αγρια βουνα και τα επομενα μετα ειναι γνωστα! Ελπζω να σου γέμισα τα 3 χρόνια που σου λειπουν av.
    Τα ταγματα ασφαλειας..μεγαλη συζητηση. Παραλληλα με τα ταγματα ασφαλειας ειχαν δημιουργηθει και αλλες ομαδες ανεξαρτητες που δρουσαν αυθαιρετα, τα εθελοντικά ταγματα χωροφυλακής. Ολα αυτα μαζι χαρακτηριζονται σημερα ταγματα ασφαλειας.Αρχιζουν στις ομαδες αυτες λοιπον να μπαινουν εθελοντικα διαφοροι! Καποιοι απο αυτους απλα εγκληματιες, καποιοι φτωχοι και καποιοι χαροκαμμένοι απο τον ΕΛΑΣ. Οι εγκληματίες αυτοι που βιασαν, ληστευσαν, συμμετειχαν κυριως σε σφαγες οπως αυτες του χορτιατη Αυτοι δεν ηταν ουτε εθνικιστές ουτε αντικομμουνιστες. Απλα αιμοδιψείς. Δεν μπορεί κανείς να το αρνηθει αυτο. Αυτα λοιπον αγαπητε av!
    Ακομα περιμενω για τους δολοφονηθέντες απο την αλλη μερια, αλλα δεν σε βλεπω και πολυ προθυμο 🙂 Ο δικός μου παπους ηταν ανταρτης
    Υπατια

  13. Υπατία,δηλαδή οι παράνομοι που ,όπως είπες εισχώρησαν στα τάγματα ασφαλείας εθελοντικά,δεν σε ενόχλησαν,οι κομμουνιστές που δεν ήθελαν τον βασιλιά,όπως το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικου λαού σε ενόχλησαν…επειδή θεωρώ ότι χάνω τον χρόνο μου μιλώντας μαζί σου (δεν σε υποτιμώ,απλά θεωρώ ότι οποιαδήποτε συζήτηση κάνω ,πέφτει το κενό και καταντάει ανούσια),θα σου ζητούσα να ρωτήσεις τον παππού σου αν ήταν κομμουνιστής,μια και ήταν αντάρτης (ελπίζω να ζει ο άνθρωπος και να είναι καλά,γιατί αυτούς τους ανθρώπους ειδικά,τους έχω πολύ ψηλά στην υπόληψη μου)..και επειδή πιστεύω ότι ξέρω τί θα σου απαντήσει,ελπίζω να σε καλύψει η απάντηση του…και λίγο διάβασμα ιστορίας ,για το ποιός προκάλεσε τον εμφύλιο και για ποιούς λόγους,δεν κάνει κακό…νά'ναι καλά οι "φίλοι" μας οι Άγγλοι…

  14. ΑV γιατι οταν συζηταμε μου την κοπανας παντα? Καταρχήν να σου ξεκαθαρίσω ενα πραγμα, εφ' οσον η μια πλευρα των μαχόμενων πολεμούσε υπο σημαια με σφυροδρεπανα και κοκκινα πανια και σκότωνε ελληνες, για μένα ειναι ένοχοι και να καουν στην κολαση. Εγω ηρωα θεωρω αυτον που πολεμαει για την πατριδα του, οχι αυτον που σφαζει για τα πολιτικά του ιδεωδη. Αν δεν με πειραζαν οι εγκληματίες συνεργατες των γερμανων, δεν θα τους αποκαλούσα εγκληματιες και δεν θα αναφερομουν σε αυτους. Εννοειτε πως καταδικάζω τα εγκληματα τους (εγω δεν ειμαι κολλημενη av)
    Τι μου λες,ο λαος και οι κομμουνιστες δεν ηθελαν τον βασιλια, για αυτο σκοτωθηκαν 55.000 ατομα? Καλο κανει να διαβασουμε ιστορα, αλλα ιστορια δεν ειναι αυτη που γραφει ο ριζοσπάστης. Αν εχεις καποια ενσταση για αυτα που εγραψα στο προηγουμενο σχολιο σχετικά με τις ημερομηνιες και το ποτε εφυγαν οι γερμανοι να μου στειλεις link (αξιοπιστα) ευχαριστως να τα διαβασω. Επισης ευχαριστως να διαβάσω ποιες ηταν οι αιτίες του εμφυλίου συμφωνα με σενα. Ο παππους μου, ηταν ανταρτης και αιχμαλωτος των γερμανων,επομενως εκτος απο τους κομμουνιστες που ηταν υπευθυνοι για ενα τραγικο θανατο στην οικογενεια μας, δεν παω επισης ουτε τους γερμανους ουτε τους αγγλους. Και παρεπιμπτοντως μην ξεχνας οτι ο σταλιν με τον τσωρτσιλ χωρισαν την ευρωπη και αφησαν τους κομμουνιστες αβοηθητους να ψοφησουν στα βουνα. Ηθικο διδαγμα: μην εμπιστευεσαι ποτε κομμουνιστη!
    Υπατια

  15. Υπατία,σου απάντησα και πριν…την απάντηση την πήρες από τον παππού σου…αντίσταση έκαναν όλοι μαζί,εκτός από τους δοσίλογους και τους γερμανοτσολιάδες (δεν σημαίνει ότι όλοι οι τσολιάδες ήταν με τους κατακτητές…τις γενικεύσεις τις αφήνω σε εσάς,εκεί άλλωστε στηρίζεται όλη η θεωρία σας)…σου επανέλαβα ότι ο εμφύλιος οφείλεται στην παρέμβαση των Άγγλων,αλλά δεν θέλεις να το καταλάβεις και επιμένεις στα ακροδεξιά στερεότυπα (άλλωστε την ιστορία την γράφουν οι "νικητές" σε αυτό τον τόπο ,πάντα)…μάθε,ότι επίσημη καταγραφή νεκρών του εμφυλίου δεν έχει γίνει ποτέ,ούτε καν από τον Ερυθρό Σταυρό,ούτε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού…και επειδή ,όπως είπα,οι "νικητές" γράφουν την ιστορία στην Ελλάδα,βρες τις συγγένειες δοσίλογων,με τους μετέπειτα πολιτικούς παράγοντες της χώρας (μέχρι και σήμερα) και θα σου λυθούν πολλές απορίες…το "μην εμπιστεύεσαι ποτέ κομμουνιστή" που γράφεις,θα ήθελα να το έλεγες μπροστά σε κανένα συναγωνιστή του παππού σου,και θα εισέπραττες την κατάλληλη απάντηση,την οποία δεν οφείλω να στην δώσω εγώ,καθώς ούτε είχα την τιμή να είμαι αντιστασιακός,ούτε είμαι κομμουνιστής…κάθε συζήτηση είναι περιττή μαζί σου,καθώς απλά,δεν βγαίνει άκρη και χάνεται τζάμπα χρόνος και από τους 2 μας…

  16. Καλα καλα, να μην σε κραταω..περιμενα αυτη την αντιδραση αλλωστε. Αντε στο καλό AV που θα μου πεις πως εφταιγαν ο ιαγγλοι επειδη τα φιλαρακια σου, ηθελαν να παρουν την εξουσια και περιμεναν τα αδερφια τους τους βουλγαρους και τους ρωσουν να εισβαλλουν στην ελλαδα. Καλα τους την εκατσε ο Σταλιν ξαναλεω. Η΄ μηπως και αυτο δεν ειναι αληθεια??Το οτι δεν μπορεις να εμπιστευεσαι κομμουνιστη μπορω να την πω ανετα σε οποιον μου πει πως πολεμησε τον εθνικο στρατο.Πολέμησαν ως κομμουνιστες απέναντι σε ελληνες και οχι ως ελληνες απεναντι σε αγγλους (αν πιανεις τι εννοω) Ο παππους μου δεν ειχε σχεση με δαυτους..δεν σκοτωσε ποτε ελληνα!!!!!! Ασε που ανταρτες δεν ηταν μονο ο ΕΑΜ (ευτυχως) Φιλακια
    Υπατία 🙂

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog