Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Δήμαρχος ετών 15!

- Advertisement -

Η μικρότερη δήμαρχος του κόσμου είναι 15 ετών και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης της…

Η πόλη Αλάρ στην Παλαιστίνη τους τελευταίους μήνες έχει έναν πολύ ιδιαίτερο δήμαρχο. Την πόλη των 9.000 κατοίκων διοικεί η Μπασέρ Οτχμάν, η οποία είναι μόλις 15 ετών!

Η Οτχμάν πέρασε όλο το καλοκαίρι της όχι σε κάποια θάλασσα με τους φίλους της, αλλά στα γραφεία του δημαρχείου κάνοντας ομιλίες, υπογράφοντας  έγγραφα και προεδρεύοντας των συνεδριάσεων. Δυστυχώς όμως τώρα θα πρέπει να παραδώσει τα ηνία της πόλης στον κανονικό δήμαρχο μιας και τα σχολεία ξεκινούν και πάλι…

Η Οτχμάν μπήκε στη θέση του δημάρχου ως μέρος ενός προγράμματος ενδυνάμωσης των νέων στην περιοχή.

Η νεαρή μαθήτρια είχε τον πλήρη έλεγχο της πόλης με μόνη εξαίρεση τα χρηματοοικονομικά θέματα. Μάλιστα και το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο αποτελούνταν από έφηβους.

Φυσικά, ο κανονικός δήμαρχος, Σουφιάν Σαντίντ και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου είναι σε ετοιμότητα για να τους συμβουλεύσουν και να τους καθοδηγήσουν. Όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τους νεαρούς.

«Στην αρχή, οι άνθρωποι ήταν κριτικοί απέναντί μας, λόγω της ηλικίας μας. Αλλά όταν είδαν την εργασία μας και πόσο αφοσιωμένοι είμαστε, άρχισαν να μας σέβονται», λέει η νεαρή Δήμαρχος.

Η Οτχμάν δεν είναι πρωτοπόρος μόνο στο θέμα της ηλικίας, αλλά και στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα γίνεται δήμαρχος στην πόλη Αλάρ. Μάλιστα ακόμα και το συμβούλιο των εφήβων απαρτίζεται από πέντε κορίτσια και έξι αγόρια, ενώ κανονικά το τακτικό δημοτικό συμβούλιο βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων μπορεί να έχει μόνο δυο γυναίκες.

Η Οτχμάν κατά τη διάρκεια της θητείας προήδρευσε σε μια ψηφοφορία, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και η δημιουργία του πρώτου δημόσιου πάρκου με παιδική χαρά στην Αλάρ.  Έχει επίσης εκπροσωπήσει την πόλη σε ένα ταξίδι στο Κατάρ. Τέλος, η έφηβη  προσεγγίζει και το πιο σημαντικό τοπικό ζήτημα, όπως η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

«Αν θα μπορούσα να επιτύχω ένα πράγμα, θα ήταν να δημιουργήσω ένα σχέδιο για την παροχή όσο δυνατών περισσότερων θέσεων εργασίας για τους νέους. Πολλοί άνθρωποι από την Αλάρ διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή και εισέρχονται παράνομα το Ισραήλ, για να εργαστούν. Αντί να πηγαίνει να εργαστούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό στο Ισραήλ, πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας εδώ», αναφέρει η μαθήτρια.

Ο τακτικός δήμαρχος, Σαντίντ αναγνωρίζει το ταλέντο της αντικαταστάτριάς του λέγοντας: «Η μικρή Μπασέρ κάνει πολύ καλή δουλειά. Έχει χάρισμα, μια ισχυρή ηγετική προσωπικότητα ηγεσία και αρέσει πολύ στους ανθρώπους». Όπως λέει ο δήμαρχος ο στόχος αυτού του καλοκαιρινού προγράμματος είναι να δώσει στους νέους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κοινωνία των πολιτών και να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη ώστε να γίνουν μέρος του πολιτικού συστήματος στο μέλλον.

Πάντως, αν και η Οτχμάν τώρα θα πρέπει να επιστρέψει στα θρανία λέει ότι έχει σκοπό να ακολουθήσει μια πολιτική σταδιοδρομία, αφού πρώτα μελετήσει τα διεθνή ζητήματα στο πανεπιστήμιο μετά τα δύο ακόμα χρόνια που της απομένουν στο σχολείο. Όπως λέει ο ρόλος της ως δήμαρχος θα ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια ζωή.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog