Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τσίπρας: ”Το ευρώ έχει μετατραπεί σε φυλακή”

- Advertisement -

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα της Αργεντινής ”Pagina 12” και μίλησε για το ευρώ, την οικονομική κρίση αλλά και το αργεντίνικο μοντέλο σε ένα άρθρο με τίτλο: ”Το ευρώ είναι μία πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί”…
Ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως το ευρωπαϊκό μοντέλο θα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή. ”Δε μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που σήμερα αποκαλούμε Ευρώπη. Η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Είναι μία παγκόσμια κρίση για την αντιμετώπιση της οποίας η Ευρώπη δε διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς, για αυτό και είμαστε ανυπεράσπιστοι”.

Σε ερώτηση για αίτια της κρίσης ο Αλέξης Τσίπρας απαντά πως ”το ευρώ δεν είναι ο λόγος της κρίσης αλλά μέρος αυτής. Οι πολιτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα ευθύνονται για όσα συμβαίνουν”.

”Πρέπει να έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά όχι ένα ελεγχόμενο νόμισμα το οποίο θα εξυπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο” απαντά σε όσους τον κατηγόρησαν πως είναι υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

”Το ευρώ έχει μετατραπεί σε φυλακή”

”Το ευρώ έχει μετατραπεί σε φυλακή για τους λαούς της Ευρώπης, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας που πλήττονται από την κρίση”.

Σε ερώτηση για την πρακτική αντιμετώπιση της κρίσης ο κ. Τσίπρας τοποθετείται λέγοντας πως πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην κοινωνία. ”Στην Ελλάδα έγινε ένα εξαιρετικό πείραμα. Εδώ δοκιμάστηκε η πολιτική του σοκ και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη”.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως πολλοί συγκρίνουν την Αργεντινή του 2001 με την Ελλάδα του σήμερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες. ”Η φιλελεύθερη πολιτική του σοκ εφαρμόστηκε και εκεί. Αυτή η αργή και καταστροφική διαδικασία στρέφεται βίαια εναντίον του λαού”.

Η Αργεντινή των συμπερασμάτων

”Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού είναι κυνική και απάνθρωπη. Είναι ένα αδιέξοδο. Από την άλλη πλευρά, η Αργεντινή μας έδειξε πώς ένας λαός μπορεί να σταθεί εναντίον αυτού του συστήματος”.

”Στη Βουλή βρέθηκα να απαντώ στον υπουργό Οικονομικών, όταν επιτέθηκε με ρατσιστικό τρόπο στην Αργεντινή. Ο υπουργός είπε εμείς δεν είμαστε σαν τους Αργεντίνους και εγώ του απάντησα ότι είμαστε χειρότερα. Αυτή είναι η αλήθεια” επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Οι ακροδεξιές ομάδες δε μπορούν να εμφανίζονται με το κεφάλι ψηλά

Αναφορικά με την άνοδο της Χρυσής Αυγής ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως: ”Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτές τις ακροδεξιές ομάδες να εμφανίζονται με το κεφάλι ψηλά, όταν στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύουν την πιο βίαιη ιστορία που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα”.

Προσέθεσε ακόμα ότι ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι και εναντίον των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων και εναντίων των δυνάμεων του φασισμού.

”Θέλουν να φτιάξουν μία Κούβα στην Ευρώπη”

Τέλος στην ερώτηση για το ιδανικό μοντέλο για την Ελλάδα ο κ. Τσίπρας απαντά πως ”η Λατινική Αμερική ανέκαθεν υπήρξε κοινωνικό και πολιτικό εργαστήρι που δίνει αποτελέσματα. Αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στο ελληνικό μοντέλο είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Από πλευράς κοινωνικής πραγματικότητας και ιστορικών αντιστοίχων, έχουμε μεγαλύτερη συνάφεια με αυτό που συνέβη στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Ασφαλώς υπάρχουν κοινά σημεία με την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Οι αντίπαλοί μας υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει την Ελλάδα Κούβα της Ευρώπης. Εμείς απαντάμε ότι αυτοί θέλουν να φτιάξουν μια Κούβα στην Ευρώπη, αλλά την Κούβα πριν το 1960. Εκεί θέλουν να μας φτάσουν” τονίζει.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog