Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

“Η Χρυσή Αυγή θα ρίξει την κυβέρνηση”!

- Advertisement -

Δύο σενάρια, κάτω από άκρα μυστικότητα, προωθεί η Χρυσή Αυγή  κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν την ψήφιση των μέτρων λιτότητας στη Βουλή, σύμφωνα με τον «ΒΗΜΑτοδότη»…

Tο πρώτο σενάριο που εξετάζουν στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, είναι να προκαλέσουν ένα «θερμό» επεισόδιο εντός του Κοινοβουλίου, κατά την ψήφιση των μέτρων δηλαδή, είτε με το να αποδοκιμάσουν ή ακόμη και με το να προπηλακίσουν κάποιον βουλευτή εκ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Στα συν αυτής της επιλογής είναι η διεθνής προβολή που θα τους εξασφαλίσει, δεδομένου ότι όταν θα μπουν προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και ειδικά των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας θα στραφεί εκεί. Στον αντίποδα, ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, θα συνιστούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.
Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα πάντα με τον ΒΗΜΑτοδότη, ενέχει σοβαρούς κινδύνους σε θεσμικό επίπεδο καθώς αυτό που σκέφτονται στη Χρυσή Αυγή είναι, λίγες ώρες πριν την ψήφιση των μέτρων να παραιτηθούν ομαδικά. Αυτό αυτομάτως θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές στις περιφέρειες που εκλέγονται, οι οποίες σημειωτέον είναι από τις μεγαλύτερες της χώρες.
Κάτι ανάλογο, ομαδική παραίτηση βουλευτών δηλαδή, είχε άλλωστε συμβεί και το 1992, όταν όλοι οι βουλευτές της Β’ Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν την παραίτησή τους, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τις οποίες, μάλιστα, έχασε η ΝΔ, η οποία ήταν τότε κυβέρνηση.
*pkool
- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΑΡΤΗΣΗ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 6οΣ.Π. ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ….Χ.Α.

  2. Μακάρι να το κάνουν να παραιτηθούν να σωθούμε αφού δεν το κάνουν οι άλλοι ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ΚΚΕ ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ ας το κάνει ι Χ.Α πρίν ψηφιστούν τα μέτρα

  3. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ 70 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΕΓΩ ΨΗΦΙΣΑ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΝ ΣΥΝΙΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΖΩ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟ.ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

  4. Ελληνες…οχι στον φασισμο της χρυσης αυγης…μπορουμε να αντισταθουμε χωρις την δικια τους συμμετοχη που την εχει καταδικασει ολος ο πολιτισμενος κοσμος

  5. έχουμε πει ένα εκατομμύριο φορές και το έχουμε ρωτήσει,επειδή αναπαράγεται αυτή η πρόταση από κάποιον ή κάποιους σχολιαστές του Loutrakiblog,να μας δείξουν ΠΟΥ λέει το Σύνταγμα ότι αν παραιτηθούν βουλευτές,προκυρήσσονται εκλογές…και δεν το λέω για την Χ.Α. και την συγκεκριμένη ανάρτηση…αν το έχουν παρατηρήσει,έχει αναφερθεί πολλές φορές σαν σχόλιο και κάνω επανειλημμένα την ερώτηση σε αυτόν που το προτείνει,νομίζοντας ότι ισχύει…

  6. Με κάθε επιφύλαξη
    Αν παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές ενός κόμματος ακόμα και οι επιλαχόντες, τότε διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία ΜΟΝΟ για τις κενές έδρες στις εκλογικές περιφέρειες.
    Το 1990 με την κενή έδρα του Δ. Τσοβόλα (την έχασε στο Ειδικό Δικαστήριο), η ΝΔ δήλωσε ότι αυτή η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται εκείνη να μετάσχει στις εκλογές. Τότε, στις εκλογές στη Β Αθηνών για την έδρα «Τσοβόλα» το ΠΑΣΟΚ κατέβασε τον Γ. Αλ. Μαγκάκη ο οποίος και κέρδισε. Όμως, τότε είχε διεκδικήσει τις εκλογές και ο Βασίλης Λεβέντης.

    ΑΛΕΞΙ-ΚΕΡΑΥΝΟ

  7. Σύμφωνα με τον εκλογικό Νόμο εάν μια βουλευτική έδρα κενωθεί και δεν υπάρχει αναπληρωματικός βουλευτής να την αποδεχθεί τότε διενεργούνται αναπληρωματικές (επαναληπτικές) εκλογές στην εκλογική περιφέρεια όπου κενώθηκε η έδρα, για την αναπλήρωση αυτής. Αναπληρωματική εκλογή είχαμε το 1992 στην Β’ Αθηνών για μία έδρα, μετά την έκπτωση του Δ. Τσοβόλα και την άρνηση όλων των αναπληρωματικών του, οπότε και επανελήφθησαν οι βουλευτικές εκλογές στην περιφέρεια αυτή για την άδεια έδρα.

    Ο εκλογικός νόμος όμως δεν διαχωρίζει το τι προβλέπεται για τις έδρες των βουλευτών Επικρατείας. Έτσι στην περίπτωση που παραιτηθούν βουλευτές Επικρατείας αλλά και οι αναπληρωματικοί τους, εφαρμόζεται η πρόβλεψη του εκλογικού νόμου για αναπληρωματικές εκλογές στην εκλογική περιφέρεια, που εν προκειμένω είναι όλη η επικράτεια. Οι εκλογές αυτές θα περιλαμβάνουν μόνον την αναπλήρωση των συγκεκριμένων κενών εδρών και όχι όλων των εδρών επικρατείας, δηλαδή αν κενωθούν 2 έδρες επικρατείας ενός κόμματος θα γίνουν εκλογές επικρατείας με την συμμετοχή όλων των κομμάτων, μόνο για τις 2 έδρες αυτές.

    Τα πράγματα όμως αλλάζουν στην περίπτωση παραίτησης όλων των Βουλευτών ενός κόμματος και των αναπληρωματικών τους, σε αυτήν την περίπτωση θα διενεργηθούν τόσες αναπληρωματικές εκλογές όσες είναι οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες είχε έστω και μία έδρα το κόμμα αυτό. Πρακτικά βέβαια κανένα κόμμα δεν έχει έστω και μια έδρα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας, και τούτο διότι υπάρχουν οι μονοεδρικές περιφέρειες όπου ένα άλλο κόμμα μπορεί να έχει την μία έδρα της περιφέρειας αυτής. Συνεπώς ακόμα και αν παραιτηθούν οι Βουλευτές ενός μεγάλου κόμματος δεν θα είχαμε ποτέ την διεξαγωγή αναπληρωματικών εκλογών σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας όπως στις Εθνικές εκλογές.

    Ενώ όμως οι αναπληρωματικές εκλογές είναι υποχρεωτικές βάσει του εκλογικού νόμου, το Σύνταγμα προβλέπει μια περίπτωση στην οποία δεν χρειάζεται να πληρωθούν οι κενές έδρες μειώνοντας αυτοδικαίως και τον αριθμό των Βουλευτών. Έτσι στο άρθρο 53 παρ 2 του Συντάγματος ορίζεται ότι βουλευτική έδρα που κενώθηκε μέσα στο τελευταίο έτος της περιόδου δεν συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλογή, εφόσον οι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από το ένα πέμπτο του όλου αριθμού των βουλευτών.

  8. Έχω την εντύπωση ότι ισχύει η ομαδική παραίτηση και ότι αυτομάτως πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει αναφερθεί από της ομιλίες του και από τον κύριο Δημήτριο Καζακη ιδρυτή του ΕΠΑΜ άδω και έναν χρόνο πριν. Και συγκεκριμένα αναφέρει ότι εάν είχαν παραιτηθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως και το 1992 και παλαιοτέρα πριν το μνημόνιο 1 τότε θα είχαμε πάει σε εκλογές λόγο διάλυσης της βουλής Ώστε να μην περάσει κανένα μέτρο που ζητιάνε η δανειστές μας. Καλά θα είναι να σκεφτούν αυτή την κίνηση και ο Σύριζα και το ΚΚΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog