Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βάσια Παναγοπούλου για το Corpus Christi

- Advertisement -

  Θέλω να ζω σε μια χώρα με αξιοπρέπεια. Σε μια χώρα που θα μπορώ να σκέφτομαι ελεύθερα και που δεν θα φοβάμαι τους κάθε λογής τραμπούκους..

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με τηλεφώνημα από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Σε 1(!) ώρα θα δικαζόταν «κατεπείγουσα» αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να απαγορευτεί η παράσταση CORPUS CHRISTI. Διαμαρτυρήθηκα έντονα γιατί ούτε εγώ ούτε ο Λαέρτης Βασιλείου θα προλαβαίναμε να βρούμε δικηγόρο να μας εκπροσωπήσει. Ήταν ανένδοτοι. Ξεκίνησε αγώνας δρόμου που είχε ευτυχή κατάληξη μιας και η αίτηση απορρίφθηκε. Αλλά η χαρά μας δεν κράτησε πολύ..
Ενημερωθήκαμε ότι έξω από το Χυτήριο είχαν συγκεντρωθεί άτομα για να διαμαρτυρηθούν και ότι είχε καταφτάσει ομάδα ΜΑΤ για την προστασία μας. Αυτό που ακολούθησε, είναι φαιδρό αλλά και τρομακτικό. Άτομα που μας καταριόντουσαν, μας προπηλάκιζαν, μας χλεύαζαν αλλά και που εκτόξευσαν απειλές κατά της ζωής του Λαέρτη Βασιλείου. Αισθάνομαι ότι έχω υποστεί βιασμό. Νιώθω ταπεινωμένη ως Ελληνίδα και Χριστιανή Ορθόδοξη. Και δεν θα ξεχάσω αυτή τη νύχτα..
Κατέφτασαν φίλοι για συμπαράσταση, ήμασταν στα τηλέφωνα με το ΣΕΗ, ζήσαμε τη βία τους που δεν την προκαλέσαμε…
Το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι αδιαπραγμάτευτο.
Και κάπου εκεί, θυμήθηκα το συναίσθημα που ένιωσα όταν πρωτοδιάβασα το έργο CORPUS CHRISTI..
“ΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ – ΟΧΙ ΜΕ Ο,ΤΙ ΣΕ ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ»
Κάνουμε θέατρο με την καρδιά μας – όχι με ό,τι θέλουν να μας υποβάλλουν ως σωστό ή μη σωστό. Και στη δημοκρατία όπως και στην τέχνη, την επιλογή την έχει ο λαός.
Εικόνες θεάτρου με δύναμη της αστυνομίας για προστασία των ηθοποιών – ανήκουν σε ένα εφιαλτικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Χθες είχαν άποψη για το CORPUS CHRISTI, αύριο θα καίνε βιβλία ή ένα πίνακα ζωγραφικής..
Και κάπως έτσι ο φασισμός απλώνει ρίζες..

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απο την στιγμή που επιτράπηκε οι ισλαμοφασίστες να κανουν διαδηλωση, να τα σπασουν και να κανουν την ομονοια τζαμί για ενα εργο που αναφερεται στον Μωαμεθ περα απο τον Ατλαντικό ωκεανό, τι περίμενε να κάνουν οι ελληνες? Βασικά δεν θα με πειραζε το εν λόγω έργο, αλλα εχω περιέργεια να δω και το άλλο για το μωάμεθ. Απο τη στιγμή όμως που γίνονται θρησκευτικές διακρίσεις, καλώςς τουε εκαναν ασφαλιστικά μετρα. Δεν ειναι δυνατον να ανεχόμαστε θρηκευτικό ρατσισμό στην ιδια την πατριδα μας. Θα τον δουμε αραγε τον μωαμεθ στο σινεμά?
    Υπατία

  2. AV δεν έχει να κάνει με ελλαδα. Παγκόσμια και ανέκαθεν σε όλες τις χώρες και όλες τις θρησκείες δεν ήταν ανεκτή η διαπόμπευση της θρησκείας. Δεν μπορείς να ξεφτιλίζεις κάτι που ο άλλος πιστευει. Απο την αρχαια ελλαδα στο ισραηλ, στην ευρώπη τον μεσσαιωνα, στους μουσουλμάνους…η υβρης στους θεους οδηγούσε στην εις θάνατον καταδίκη. Εμένα δεν μου αρέσουν οι θρησκοληπτοι και οι θεουσες σε όλες τις θρησκείες, αλλα θεωρω πως δεν ειναι σωστο να τους προκαλεις κιολας.
    Υπατία

  3. Είτε αρέσει σε κάποιους ,είτε όχι,υπάρχει ελευθερία λόγου στην τέχνη…άλλο να κρίνουμε αισθητικά αυτό που βλέπουμε κι άλλο με βάση την θρησκεία…και είμαι σίγουρος,χωρίς να έχω δει την παράσταση,ότι ο Λαέρτης Βασιλείου (τον οποίο εμετικά έβριζαν οι "χριστιανοί" "Αλβανό"),δεν έκανε μια παράσταση για να εντυπωσιάσει,αλλά για να προβληματίσει…σε όποιον δεν αρέσει,δεν την βλέπει,απλά τα πράγματα…

  4. AV δεν μπορεί να περιμένεις σε καμμιά χριστιανική χώρα να ανέβει εργο που να απεικονίζει τον χριστο και τους αποστόλους gay οπως και δεν μπορείς να ανεβάσεις παρόμοιο εργο για τον μωάμεθ στην σαουδική αραβία και για τον βουδα στις βουδιστικές χώρες. Εσύ είσαι του χώρου, πιστευεις στην ελλάδα θα ανέβαζαν παρόμοιο έργο γι ατον μωάμεθ. Γιατί εγω προσωπικά δεν διάβασα κανέναν ηθοποιό να βγει να υποστηριξη την προβολή της αμερικάνικης ταινίας και στην ελλαδα (μπορεί και να κάνω λάθος) Εσύ που είσαι του χώρου, εκτιμάς πως κάποια στιγμή θα προβληθεί στα σινεμά μας?
    Υπατία

  5. Υπατία,τί να ανέβει,με την ηλιθιότητα ;;; ανεβάσαμε το trailer,δεν ξέρω αν το έχεις δει…μια κακογυρισμένη κουταμάρα (b movie) είναι,που γύρισε ένας Ισραηλινός σκηνοθέτης…αυτό το πράγμα,(γιατί ταινία δεν το αποκαλώ,μια και δεν έχει καμία ποιότητα σαν έργο),το πολύ πολύ να βγει σε dvd,για να πουλήσει λόγω του ντόρου που έγινε … όσο για το θέμα ''προκλητικών'' έργων (κάθε τέχνης),έχω πει προσωπικά την άποψη μου σε ανάλογη ανάρτηση ,για το έργο με τον Αθανάσιο Διάκο…

  6. Οχι δεν το είδα για να είμαι ειλικρινής, γιατί θεωρώ ανώφελες κ ανούσιες τέτοιες ταινίες. Δεν μου προσφερει τίποτα να βλεπω να γελιοποιουν την πίστη του καθενος (για όλες τις θρησκείες)Το μόνο που μου κινεί την περιέργεια και ο μόνος λόγος που θα έβλεπα αυτη την ταινία ειναι για να δω για ποιο λόγο σκοτώθηκε κόσμος. Αυτό που ρώτησα όμως ειναι αν επίσημα την ανέβαζαν στο ελληνικό κινηματογράφο..εντάξει 'σκουπίδια' βλέπουμε συνεχώς, αλλο ένα θα ήταν αυτο. Υποψιάζομαι όμως πως δεν θα τολμήσει κανείς να το κάνει και αυτό ειναι που θεωρώ περισσότερο προκλητικό.
    Υπατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog