Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παρουσίαση: Windows 8 – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

- Advertisement -

Η 26η Οκτωβρίου του 2012 είναι μια από τις 2-3 σημαντικότερες ημερομηνίες κατά τη πολύχρονη παρουσία της Microsoft στο χώρο των υπολογιστών…

Και αυτό γιατί κάνει το μεγαλύτερο βήμα στην ιστορία της, ένα βήμα που είναι μεν γεμάτο αυτοπεποίθηση και θεωρητικά θα πάει την εταιρεία στο μέλλον, αλλά που για πολλούς κρύβει και κινδύνους. Και όλα αυτά, επειδή ακριβώς κυκλοφορεί το νέο λειτουργικό της εταιρείας, τα Windows 8. Ο υπογράφων αλλά και άλλοι από την ομάδα του Enternity έχουμε εγκαταστήσει και χρησιμοποιεί τα 8άρια καιρό τώρα, χάρη στη πρόσβαση που έχουμε στο Technet της εταιρείας. Αλλά ακόμα και οι μη δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δουν το νέο λειτουργικό μέσα από τις διάφορες δοκιμαστικές εκδόσεις που κυκλοφόρησε η εταιρεία τους τελευταίους μήνες. Μια κίνηση που δείχνει ότι η Microsoft ήθελε να δείξει το νέο της καμάρι σε όσο περισσότερους γινόταν, πριν την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας. Και σίγουρα, αυτό το σκοπό τον πέτυχε σε μεγάλο βαθμό.

Τα Windows 8 λοιπόν έφτασαν στη πόρτα όλων μας και θα βάλουν σιγά-σιγά τα 7 στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι περισσότεροι χρήστες θα αποκτήσουν μια έκδοση των Windows 8 μέσω νέου υπολογιστή, αφού από σήμερα σχεδόν όλα τα έτοιμα συστήματα της αγοράς θα έρχονται με τα οκτάρια. Ωστόσο, αρκετοί άλλοι που θα παραμείνουν με το υπάρχον σύστημα μπορούν να αποκτήσουν μια άδεια Windows 8, με το λειτουργικό να έρχεται σε 2 βασικές εκδόσεις. Την απλή και τη Pro, με τη πρώτη να είναι αυτή που ο περισσότερος κόσμος θα θελήσει να αποκτήσει. Το κόστος για ένα πακέτο αναβάθμισης από Windows 7 ανέρχεται στα €29,99, είτε μιλάμε για 32bit είτε για 64bit. Για αγορά νέου υπολογιστή (πχ. desktop build to order) το κόστος ανεβαίνει στα €102,71 για την απλή και στα €147,06 για την Professional. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι όσοι απέκτησαν υπολογιστή από τις 2 Ιουνίου και έπειτα με σχετική άδεια Windows 7, μπορούν να αποκτήσουν την αναβάθμιση των Windows 8 με μόλις €14,99, με την προσφορά να ισχύει έως το τέλος Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε μερικές αλλαγές που έχουν γίνει στα Windows 8 και αφορούν κάποια τεχνικά τους τμήματα. Η λειτουργία Previous Versions που είχαμε στα Windows 7 και μας επανέφερε το λειτουργικό σε ένα backup που έχει γίνει, άλλαξε όνομα και λειτουργία. Πλέον ονομάζεται File History και θυμίζει πολύ το Time Machine του MacOS, κρατώντας αντίγραφα των αρχείων που αποθηκεύονται στα Libraries ή άλλους φακέλους που ορίζονται από το χρήστη. Τα αντίγραφα ασφαλείας αποθηκεύονται σε ένα δεύτερο δίσκο και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ποια από αυτά θέλει να επαναφέρει. Συνεχίζοντας τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, πλέον τα Windows 8 έχουν τις επιλογές Refresh και Repair που επιτρέπουν στο χρήστη να επανεγκαταστήσει το λειτουργικό χωρίς να χρειάζεται κάποιο μέσο (πχ. USB ή οπτικό drive).

Επίσης, τα Windows 8 προσφέρουν native υποστήριξη στο πρωτόκολλο επικοινωνίας USB 3.0, έχουν αναβαθμισμένο υποσύστημα γραφικών υποστηρίζοντας το WDDM 1.2 και το DirectX Graphics Infrastructure (DXGI) 1.2. Τέλος, τα νέα Windows έχουν σημαντικά βελτιωμένη τη λειτουργία για τη χρήση πολλαπλών οθονών, προσφέροντα ευκολίες που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα. Όσον αφορά στις απαιτήσεις από πλευράς hardware, αυτές είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τα Windows 7, απαιτώντας επεξεργαστή που λειτουργεί τουλάχιστον στο 1GHz, 1GB μνήμη για την έκδοση 32bit και 2GB για την έκδοση 64bit, 20GB ελεύθερα στο σκληρό δίσκο και κάρτα γραφικών συμβατή με τουλάχιστον τα DirectX9.

Αφού βρήκαμε πως μπορούμε να αποκτήσουμε τα Windows 8 και ποιες είναι οι απαιτήσεις τους, ήρθε η ώρα να δούμε από κοντά το νέο λειτουργικό. Από τη στιγμή που θα εκκινήσει, κάτι που γίνεται πραγματικά πολύ γρήγορα χάρη στις αλλαγές που έχει κάνει η Microsoft, ο χρήστης των προηγούμενων εκδόσεων των Windows βλέπει μια εντελώς νέα οθόνη. 
Η αρχική οθόνη των Windows 8 θυμίζει την εικόνα που βλέπουμε στα smartphones της εταιρείας με το νέο User Interface (UI) να αποτελείται από μια κεντρική οθόνη με live tiles. Πρακτικά έχουμε να κάνουμε με μια οθόνη που αποτελείται από μικρά τετράγωνα και παραλληλόγραμμα κουτιά, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μια βασική εφαρμογή. Τα κουτιά αυτά μπορούν να είναι ζωντανά, εφόσον υποστηρίζεται κάτι τέτοιο από την εκάστοτε εφαρμογή και προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες απευθείας, χωρίς να χρειάζεται να τρέξει ο χρήστης την εφαρμογή.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog