Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ποιά θα είναι η επιθετική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

- Advertisement -

Η επιστροφή του Α. Τσίπρα από το ταξίδι της Λατινικής Αμερικής επιφύλασσε μία έκπληξη για όσους είχαν θεωρήσει δεδομένη τη «δεξιά» στροφή της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου…

Μία στροφή που κατά πολλούς επιβάλλονταν τόσο από την προοπτική κατάληψης της εξουσίας όσο και από τη συμμετοχή ακόμη και στα κορυφαία όργανα πολλών ΠΑΣΟΚογενων στελεχών.

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που κατέφυγαν στην πεπατημένη για τον ΣΥΡΙΖΑ και παλαιό ΣΥΝ: Τη γκρίνια και την εσωστρέφεια. Μια γκρίνια που ενισχύθηκε και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου, αλλά και από την απόφαση της ηγεσίας να μην συμπεριλάβει τον Γ. Παπανδρέου στην πρότασή για Προκαταρκτική για τη λίστα Λαγκαρντ.

Προς έκπληξη όμως των περισσοτέρων η ηγετική ομάδα πέριξ του Α. Τσίπρα έκρυβε έναν άσο στο μανίκι της. Ποιος ήταν αυτός; Μια σειρά από δημοσκοπικά ευρήματα που μαρτυρούσαν ότι ο κόσμος ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη πιο μαχητικό, ακόμη πιο παρεμβατικό και κυρίως πιο συγκρουσιακό.

Ήθελε δηλαδή από τον Πρόεδρο και τα ηγετικά στελέχη να «σπάσουν αυγά». Αυτό ακριβώς επιχειρεί η ηγεσία στην παρούσα φάση.

Η σύγκρουση με το «Mega», η σύγκρουση με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία πλέον κατονομάζονται ανοιχτά και μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και είναι μόνο η αρχή, λένε στην Κουμουνδούρου.

Παράλληλα με τα θεσμικά θα τρέχει και μία διαδικασία προσέγγισης του κόσμου, όπως για παράδειγμα το σημερινό ταξίδι στην ακριτική Φλώρινα που «κουμπώνει» και με την πρόταση για την κατάργηση της «εξοντωτικής» φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης «τρέχει» και η προσπάθεια ανεύρεσης συμμάχων στο εξωτερικό. Το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να συμμετάσχει στο συνέδριο που πραγματοποιεί στο Βερολίνο το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αν και αυτή τη στιγμή καταβάλλεται μια προσπάθεια να κλειστούν συναντήσεις και με στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι ο Α. Τσίπρας θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τοτ αξίδι του στη Γερμανία δεν σχετίζεται με το ταξίδι του Α. Σαμαρά.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες σε καλό δρόμο είναι και το ταξίδι του Α. Τσίπρα στις ΗΠΑ το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει πιο σύντομα απ’ ότι υπολόγιζαν οι συνεργάτες του. Τέλος χθες αργά το απόγευμα συνεδρίασε η πολιτική Γραμματεία του κόμματος όπου έγινε ένας πρώτος καταμερισμός αρμοδιοτήτων, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εγκαταλείπονται οι αρχικές σκέψεις για συγκρότηση 9μελούς γραμματείας-διευθυντηρίου με το σκεπτικό ότι ένα ακόμη όργανο είναι περιττό.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog