Μετά από 76 χρόνια το τρομερό δυστύχημα του αερόπλοιου “Χίντενμπουργκ” το 1937 φαίνεται ότι λύθηκε: Το  στιγμή που επιχειρούσε να προσεδαφιστεί το Λέικχαρστ στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ το αερόπλοιο, καμάρι της Γερμανίας και της νέας ναζιστικής κυβέρνησης, τυλίχθηκε στις φλόγες παρασύροντας 137 ανθρώπους στο θάνατο…

Το αερόπλοιο Χίντενμπουργκ, μπορούσε να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό και να φθάσει στις ΗΠΑ, μέσα σε τρείς μέρες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η τάσηστις αερομεταφορές ήταν τα αερόπλοια: Γρήγορα, ασφαλή (έτσι νόμιζαν) και οικονομικά, αλλά το όνειρο έσβησε με την τραγωδία του “Χίντεμπουργκ”.

Από τότε τα σενάρια της καταστροφής του ήταν πολλά: Πολλοί μίλησαν για σαμποτάζ με βόμβα φωσφόρου, ή ότι εβλήθη από το έδαφος.

Όμως  απέδειξαν εν τέλει οι ειδικοί, η βασική αιτία ήταν ο στατικός ηλεκτρισμός. Με επικεφαλής τον βρετανό αεροναυπηγό μηχανικό Γιεμ Στάνσφιλντ, η ομάδα των ειδικών στο Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε   μοντέλα αερόπλοιων μήκους άνω των 24 μέτρων, τα οποία είτε ανατίναξαν είτε πυρπόλησαν για να προσεγγίσουν τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας του 1937.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες, είχαν υποθέσει ότι το Χίντενμπουργκ τινάχθηκε στον αέρα, όταν ένας σπινθήρας προκάλεσε ανάφλεξη σε υδρογόνο που άρχισε να διαρρέει αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στο τι προκάλεσε το σπινθήρα ή γιατί εκδηλώθηκε διαρροή υδρογόνου. Πάντως από τότε καταργήθηκε το υδρογόνο και χρησιμοποιείται ήλιο.

Οι ειδικοί στο Ερευνητικό Ινστιτούτο, αξιοποίησαν οπτικό υλικό από την τραγωδία και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αερόπλοιο είχε φορτιστεί με στατικό ηλεκτρισμό εξαιτίας μίας ηλεκτρικής καταιγίδας. Ένα σπασμένο καλώδιο ή μια ελαττωματική βαλβίδα αερίου προκάλεσαν τη διαρροή υδρογόνου, που χρησιμοποιείτο ως καύσιμο, στα φρεάτια του εξαερισμού.

Όταν το επίγειο πλήρωμα πήγε να πιάσει τα σχοινιά πρόσδεσης του σκάφους, το αερόπλοιο «γειώθηκε» και ο  στατικός ηλεκτρισμός προκάλεσε τον σπινθήρα που ανέφλεξε το υδρογόνο πρώτα στην ουρά του σκάφους. Στη συνέχεια η φωτιά μεταδόθηκε στο κεντρικό του τμήμα και η τραγωδία ολοκληρώθηκε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr