Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πως θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός

- Advertisement -

Έτοιμο το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας….

Στο νέο μηχανισμό ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου έχει καταλήξει το υπουργείο Εργασίας ενώ έχει παραδώσει το σχετικό υπόμνημα στην τρόικα. Στο σχέδιο, που κατά τον υπουργό θα τεθεί σε ισχύ το 2017, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές, που ανατρέπουν τον τρόπο ορισμού του μισθού που ισχύει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Σύμφωνα με το Mega, συντονιστικό ρόλο θα έχει πενταμελές συμβούλιο που θα προτείνεται από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και θα εγκρίνεται από τη Βουλή ή ένα πρόσωπο κύρους που θα προτείνεται από το υπουργείο με την έγκριση της Βουλής.
Αυτό θα αντικαταστήσει τις διμερείς διαπραγματεύσεις εργοδοτών και ΓΣΕΕ, όπως ίσχυε ως σήμερα.
Στο διάλογο υπό την εποπτεία του οργάνου θα γίνεται ο διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και το ΣΕΤΕ ενώ θα υποβάλλουν προτάσεις φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ, ο ΟΑΕΔ, και άλλοι.
Σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια, ορίζονται τρία για υπαλλήλους, όπως σήμερα, και πέντε για εργατοτεχνίτες αντί των έξι σήμερα.
Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο φτώχειας, το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα και στον κλάδο, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα στον κλάδο και στην χώρα.
Ειδικά κλιμάκια θα υπάρχουν για νέους ως 24 ετών.
Για τους μεν υπαλλήλους θα υπάρχουν δύο κλιμάκια, για όσους είναι κάτω από 18 ετών και όσους είναι ως 21 ετών με προϋπηρεσία 3 ετών. Από την άλλη, για τους εργατοτεχνίτες, θα υπάρχουν τρία κλιμάκια: για όσους είναι ως 18 ετών, για όσους είναι ως 21 ετών με τριών ετών προϋπηρεσία και όσους είναι ως 24 ετών με έξι έτη προϋπηρεσίας.
Σε δήλωση του στο Mega, o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνει ότι το νέο σύστημα είναι ένα «σύγχρονο θεσμικό εργαλείο» με το οποίο εισάγονται για πρώτη φορά στην διαδικασία καθορισμού τεχνοκρατικοί φορείς.
Το νέο σύστημα θα ισχύσει από το 2017 και ως τότε ο κατώτατος μισθός δεν θα αλλάξει, πρόσθεσε.

*tovima.gr
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΨΩΜΙ. ΔΕ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ.-

  2. γιατι δεν λετε την αληθεια , ο ΣΕΒ θα τον καθοριζει οπως κανει 3 χρονια τωρα μεσω της τροικα.οι γνωστοι κουκουλοφοροι που για αυτους μεχρι και τα μεγαλα καναλια εχουν μιλησει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog