Εκτός εαυτού ο πρόεδρος της Κύπρου με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου. Αιτία οι συνεχείς απαιτήσεις της που οδήγησαν τα ξημερώματα σε νέα εμπλοκή.  Δραματικές οι στιγμές στο προεδρικό μέγαρο. «Δε διαπραγματεύομαι άλλο μαζί σου» φέρεται να είπε ο Κύπριος πρόεδρος. Σήμερα παίζεται στις Βρυξέλλες και το Eurogroup η τελευταία πράξη του δράματος για την Κύπρο….

Βράδυ Σαββάτου. Η ώρα περασμένη. Τα νεύρα σπασμένα από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις. Από τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Κύπρος στην καταστροφή και την άτακτη χρεοκοπία.
Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους εκπροσώπους της τρόικας είχε φτάσει σε κατ’ αρχήν συμφωνία. «Κούρεμα» 18%-20% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και 4% για τις καταθέσεις άνω των 100.000€ στις υπόλοιπες τράπεζες.
Το θρίλερ μεταφέρθηκε στο προεδρικό μέγαρο και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Νίκο Αναστασιάδη. Εκεί βρέθηκε και η τρόικα, προκειμένου να ενημερώσει τους αρχηγούς. Και τότε, το κλίμα άλλαξε.
Με εντολή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η Ντέλια Βελκουλέσκου στύλωσε τα πόδια και προέβαλε νέες απαιτήσεις: «σπάσιμο» της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» και συγχώνευση του υγιούς τμήματος με το αντίστοιχο της Λαϊκής. Αυτό όμως θα σήμαινε πως Τράπεζα Κύπρου θα επωμιζόταν το δάνειο των περίπου 9 δισ. ευρώ, που είχε πάρει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας (ΕΛΑ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στο κόκκινο. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνούνταν να κάνει πίσω, οδηγώντας τις συζητήσεις σε ναυάγιο και την Κύπρο στο γκρεμό. Και τότε, ήρθε η έκρηξη του Νίκου Αναστασιάδη!
«Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου» φέρεται να είπε ο Κύπριος πρόεδρος στη Ρουμάνα εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Υπάρχουν πληροφορίες πως πάνω στα νεύρα του πέταξε και μια καρέκλα!
Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. Τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και ο πρόεδρος της Κύπρου αναχώρησε για τις Βρυξέλλες και το κρίσιμο Eurogroup χωρίς μια κατ’ αρχήν συμφωνία στα χέρια του. Η διαπραγμάτευση ξεκινά από το μηδέν και το βράδυ στις Βρυξέλλες θα είναι δραματικό. Ας ελπίσουμε πως θα δε είναι και καταστροφικό!

*newsit.gr