Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Παναγία έγκυος – Δείτε την πιο σπάνια απεικόνιση της Παναγίας

- Advertisement -

Είναι μια από τις πιο σπάνιες αγιογραφήσεις της Παναγίας που δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος…
Πρόκειται για αυτήν την φορητή εικόνα που παρουσιάζει την Παναγία σε κατάσταση εγκυμοσύνης, όταν δηλαδή κυοφορούσε τον Ιησού.

Δυστυχώς παρά την αναζήτηση μας, ο αγιογράφος παραμένει άγνωστος αν και σίγουρα πρόκειται για έναν πρωτοπόρο μιας και δημιούργησε μια εικόνα από τις σπανιότερες στην Ορθοδοξία.

Αντίστοιχης σπανιότητας είναι η Παναγία «Τριχερούσα», η Παναγία «του Χάρου» και άλλες.

Αυτή όμως ξεχωρίζει αφού ανήκει στην κατηγορία των αγιογραφικών θεμάτων που υπερτονίζει την μητρότητα, την αναμονή για την έλευση του Μεσία και φυσικά αποτελεί την εικόνα “φυλαχτό” για κάθε γυναίκα που κυοφορεί.

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Λίγη γνώση της ορθόδοξης αγιογραφίας θα σας έκανε πιο προσεκτικούς στη διατύπωση που γράφετε ότι "πρόκειται για έναν πρωτοπόρο μιας και δημιούργησε μια εικόνα από τις σπανιότερες στην Ορθοδοξία". Αν ζωγραφίσει κάποιος την Παναγία να ταϊζει τις κότες της θα είναι πρωτοπορία, επειδή θα είναι σπάνια; Η ορθόδοξη αγιογραφία είναι δογματική και λειτουργική, με την έννοια ότι χρησιμοποιείται στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας για να εκφράσει αλήθειες δογματικές. Στην ορθόδοξη αγιογραφία η εγκυμοσύνη της Παναγίας εικονίζεται με την Παναγία να φέρει στο εσωτερικό της ένα παιδί (όχι έμβρυο, όχι βρέφος, παιδί δωδεκάχρονο), γιατί η απεικόνιση δεν είναι ρεαλιστική αλλά συμβολική και δογματική. Ο αγιογράφος της παρούσας εικόνας είναι άγνωστος, όπως γράφετε, αλλά δεν εμφανίζεται γιατί ξέρει ότι αυτό που ζωγράφισε δεν είναι πρωτοπορία αλλά εκτροπή από την ορθόδοξη αγιογραφία. Λέτε τόσους αιώνες να μη σκέφτηκε κανένας αγιογράφος να ζωγραφίσει μια Παναγία με μια κοιλιά τέτοια; Λέτε να περίμεναν όλοι τον φωστήρα που θα μας αποκάλυπτε πώς είναι μια γυναίκα εγκυμονούσα; Έλεος με τους πρωτοπόρους.

  2. Που ειναι βρε παιδια αυτη η εικονα να παμε να την δουμε και εμεις οι αθεοι;Κριμα στους Ελληνες που καθονται και ασχολουνται με τα καραγκιζηλικια των εμπορων του φοβου και της ελπιδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog