Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Μέχρι και ναρκωτικά δοκιμάζουν για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ!

- Advertisement -

Μεγάλη φαρμακευτική εταιρία που προσπαθεί να βρει το φάρμακο που θα επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ δοκίμασε μέχρι εκχύσεις με ναρκωτικά!…

Στο Ιλλινόις η Baxter International λέει ότι ένα προϊόν αίματος ήταν η δοκιμή που απέτυχε να επιβραδύνει την πνευματική εξασθένηση ή έστω να διατηρήσει τη φυσική λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου σε μια μεγάλη μελέτη που έγινε μεταξύ 390 ασθενών με ήπια έως μέτρια νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η εταιρεία λέει ότι οι άνθρωποι που έλαβαν 18 μηνών εγχύσεις με τα ναρκωτικά, Gammagard, δεν τα πήγαν καλύτερα από άλλους που τους έκαναν εγχύσεις με εικονικό διάλυμα.

Το Gammagard είναι ανοσοσφαιρίνη, φυσικά αντισώματα τα οποία επιλέγονται από αιμοδοσία. Οι ερευνητές πίστευαν ότι τα αντισώματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην άρση του αμυλοειδούς, την κολλώδη πλάκα που «φράζει» τους εγκεφάλους των ασθενών, υποσκάπτει τη μνήμη και την ικανότητα να σκέφτονται.

Οι ασθενείς με μέτρια νόσο και εκείνοι που είχαν ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer και που λάμβαναν τις υψηλότερες από τις δύο δόσεις στη μελέτη φάνηκε να επωφελούνται, αν και η μελέτη δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να έχει σίγουρα αποτελέσματα.

Η πρόεδρος της BioScience των επιχειρήσεων Baxter, κ. Ludwig Hantson, δήλωσε ότι «Η μελέτη έχασε πρωτογενή τελικά σημεία της, ωστόσο, θα εξακολουθήσουμε να ενδιαφερόμαστε για τις προκαθορισμένες αναλύσεις των υποομάδων και τις ομάδες που φάνηκε να επωφελούνται.

Το Gammagard πωλείται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων διαταραχών του αίματος, χωρίς τα αποτελέσματα της μελέτης για το Αλτσχάιμερ να επηρεάζει τις χρήσεις αυτές. Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή.

Στις ΗΠΑ, περίπου 5 εκατομμύρια έχουν Αλτσχάιμερ. Τρέχουσα φάρμακα όπως Aricept και Namenda απλά διευκολύνουν προσωρινά τα συμπτώματα και δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία. Ενώ στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί ποτέ οι ασθενείς που πάσχουν από άνοια.

Ο ενθουσιασμός για το Gammagard αυξήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι ερευνητές αναφέρθηκαν σε ένα ιατρικό συνέδριο ότι το φάρμακο είχε σταθεροποιήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ εδώ και τρία χρόνια σε τέσσερις ασθενείς οι οποίοι είχαν λάβει την υψηλότερη δόση στη μελέτη. Οι άνθρωποι συνήθως χάνουν την μάχη από τη στιγμή της διάγνωσης σε περίπου οκτώ χρόνια, έτσι το να το σταθεροποιήσει κάποιος για τρία χρόνια ανεβάζει τη βιωσιμότητα στα έντεκα.

Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες στη μελέτη. Περίπου 5 % των ασθενών στο φάρμακο είχαν ένα εξάνθημα και μειώσεις στην αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα. Υπήρχαν 17 σοβαρές αντιδράσεις, 12 στην ομάδα του φαρμάκου και 5 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Τα πλήρη αποτελέσματα θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο στο συνέδριο του Alzheimer στη Βοστώνη.

Εν τω μεταξύ, άλλες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δοκιμή των ναρκωτικών σχετικά με την πορεία της νόσου. Ένα πειραματικό φάρμακο, Eli Lilly & Cosolanezumab, παρουσίασε κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια προηγούμενη μελέτη.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog