Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

O μύθος της καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις!

- Advertisement -
Ο Στρατός και τα Σώματα Ασφαλείας του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού Δίνει ψίχουλα, Απαιτεί υποταγή, πειθαρχία, Μιλιταριστικό, Μπατσικό και Εθνικιστικό Πνεύμα…
Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι των νέων δεδομένων που επιβάλλουν οι κυβερνητικές αποφάσεις. Σύμφωνα με αυτές ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο θα δημιουργηθεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές και η πυροσβεστική ακαδημία. Φέτος στις σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας θα εισαχθούν συνολικά 580 άτομα, που όμως δεν θα φοιτήσουν εφέτος αλλά το 2015-16. Έτσι, από το επόμενο σχολικό έτος, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές από ένα πεδίο. «Διότι, αυτό το σχέδιο ικανοποιεί το αίτημα οι υποψήφιοι για αυτές τις συγκεκριμένες σχολές να είναι στοχοπροσηλωμένοι σε αυτή την επιλογή, δηλαδή να είναι συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και να μην εισάγονται μόνο και μόνο επειδή έχουν τα απαραίτητα μόρια», δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας.
Το έδαφος είχε προετοιμάσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε 117 Ανώτατους και Ανώτερους Αξιωματικούς αποφοίτους της Σχολής Εθνικής Άμυνας, σε εκδήλωση που έγινε στη Λέσχη Αξιωματικών στην Αθήνα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 63 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής, όπου τόνισε «την ανάγκη αλλαγών στη διαδικασία εισαγωγής στις Σχολές Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο να αναβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι σπουδές και οι διαδικασίες εκπαίδευσης και μόρφωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Αρβανιτόπουλου αξίζει να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις:
1. Όσοι πιστεύουν ότι θα εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπή μισθό και μια επαγγελματική σταθερότητα, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους ότι οι συχνές μετακινήσεις-χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα υπηρεσιακό ή κοινωνικό κριτήριο παρά μόνο το κομματικό-εκκλησιαστικό βύσμα, ωθούν στην οικονομική αφαίμαξη και στη διάλυση κάθε δεσμού μεταξύ των μελών της οικογένειας του στρατιωτικού εξαιτίας των συχνών ανατροπών κάθε κοινωνικής σχέσης και κανονικότητας.
2. Όσοι θεωρούν ότι με την είσοδο στις Στρατιωτικές Σχολές θα γλυτώσουν από την ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων του Ιδιωτικού Τομέα και της Αγοράς Εργασίας είναι γελασμένοι. Μόνο για φέτος, προβλέπεται κατακόρυφη αύξηση των περικοπών στο κονδύλι μισθοδοσίας από τα 88 στα 165 εκατομμύρια ευρώ. η εγκύκλιος με την οποία ζητούνται οι περικοπές των 165 εκατομμυρίων ευρώ έχει φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και είναι σε γνώση του ΥΠΕΘΑ. Αυτά για όσους θέλουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για απλές “διαδόσεις και φήμες”.
Το 48% των στρατιωτικών δε μπορεί πλέον να βγάλει τα έξοδα ούτε του μισού μήνα. Τα αποτελέσματα εσωτερικής δημοσκόπησης που έκανε ο ΣΥΣΜΕΔ είναι απογοητευτικά. Στην δημοσκόπηση ψήφισαν 3439 στρατιωτικοί το διάστημα από 22-5-2013 έως και 2-6-2013, με θέμα τις οικονομικές απολαβές των στελεχών. Σύμφωνα με τα ερωτήματα που είχαν τεθεί στην κατηγορία: «Οι οικονομικές απολαβές μου» δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις:
Σύμφωνα με τα προκύψαντα στοιχεία από τις απαντήσεις του ικανού στατιστικού δείγματος, η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών (97%) δεν εξασφαλίζεται πλέον βιοποριστικά από τις μηνιαίες αποζημιώσεις για την εργασία τους προς το κράτος. Αξίζει να διαβάσουμε τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΣΜΕΔ στον ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλο:
– Έχετε ενημερωθεί για την αύξηση του αριθμού και το ποσοστό των αυτοκτονιών και των ψυχολογικών νοσημάτων στελεχών των ΕΔ την τελευταία τριετία; Έχουν κοινοποιηθεί αυτά τα στοιχεία και πως έχουν αξιοποιηθεί αυτά;
– Γνωρίζετε πραγματικά για τις συνθήκες, το χρόνο εργασίας και το επίπεδο του εργασιακού άγχους των στρατιωτικών; Έχετε αποπειραθεί να προσεγγίσετε την ψυχολογία μια στρατιωτικής οικογένειας μετατιθέμενης σε άγνωστο τόπο με ελάχιστη προειδοποίηση; Έχει γίνει ποτέ κάποια έρευνα σχετική με αυτό και πως έχουν αξιοποιηθεί τα στοιχεία που συλλέχθηκαν;
– Γνωρίζετε ποιο είναι το ποσοστό της ανεργίας συζύγων στρατιωτικών; Έχει γίνει ποτέ κάποια έρευνα σχετική με αυτό και πως έχουν αξιοποιηθεί τα στοιχεία που συλλέχθηκαν;
Η πρόσφατη συζήτηση που προέκυψε από την συνομιλία του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον πιστό ΑΓΓΕΘΑ Κωσταράκο περί «των απολύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις», λειτούργησε ως βόμβα που “τοποθετήθηκε” την κατάλληλη στιγμή. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι το “νέο μισθολόγιο” που επιτροπή επεξεργάζεται αυτή την εποχή προβλέπει νέα μείωση 20% σε εν ενεργεία και απόστρατους!
1. Καριέρα στον Στρατό σημαίνει ουσιαστικά να αναλαμβάνεις Αποστολές Καταστολής Πλήθους, συντρίβοντας τις λαϊκές κινητοποιήσεις, συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για να διεκδικούν μερίδιο στη μοιρασιά της λείας από την εκμετάλλευση των κατεχόμενων λαών, οι εφοπλιστές-κατασκευαστές, τραπεζίτες, έμποροι κλπ. Σημαίνει ακόμη ότι γίνεσαι αναλώσιμος στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό μεταξύ δύο αδίστακτων αστικών τάξεων.
Πέρα όμως από τις υποσχέσεις υπάρχει και η πραγματικότητα για όσους διεκδικούν να αναλάβουν ρόλο Μισθοφόρου σε όλα αυτά, έστω ντύνοντας τον με εθνικιστικά λογύδρια και εθνικούς μύθους. Σύμφωνα με έγγραφο του ΣΥΣΜΕΔ, που μεταφέρει πληροφορίες από στελέχη που υπηρετούν στο Κόσσοβο:
• Δεν τους χορηγήθηκε η εορταστική άδεια, που χορηγήθηκε από τον κ. ΥΕΘΑ, για τις ημέρες του Πάσχα, σε όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ΕΔ, ‘’πέραν των προβλεπομένων’’ σύμφωνα με το (δ) σχετικό.
• Δεν τους χορηγήθηκε ούτε καν η 4ήμερη ΑΜΔ πριν την αναχώρησή τους για την αποστολή, όπως προβλέπεται από το (β) σχετικό.
• Η χορήγηση της 15νθήμερης άδειας πέραν της κανονικής μετά τον επαναπατρισμό, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να αναπληρώσει το σοβαρότατο κενό που δημιουργείται με την πλήρη απομόνωση, για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, των στελεχών από τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους πάνω από όλα, αλλά και τον κοινωνικό περίγυρό τους.
• Τέλος, όπως μεταφέρθηκε από τα ίδια στελέχη, “η υπηρεσία που κλήθηκαν να βρεθούν στις ειρηνευτικές αποστολές ενέχει κινδύνους, η ψυχολογία τους δοκιμάζεται έντονα καθημερινά, από αστάθμητους παράγοντες και θεωρούν ότι η άνιση μεταχείρισή τους έναντι των λοιπών συναδέλφων μας (Ευρωπαϊκών Στρατών), στο απλό αυτό θέμα της άδειάς τους, κλονίζει περαιτέρω το ηθικό τους”.
2. Στις Ένοπλες Δυνάμεις η Δικαιοσύνη και η Αξιοκρατία αποτελούν Άγνωστες Λέξεις. Κυριαρχεί το Ρουσφέτι, το Πελατειακό κράτος όπου η μοιρασιά του βολέματος των παιδιών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ γίνεται με βάση το Σύστημα 4-2-1, ο κομματισμός και οι αντιδραστικές Ενώσεις Αποστράτων, που ελέγχονται από τη ΝΔ. Οι όποιες απόπειρες να αλλάξει κάτι, έστω και από τα πάνω, μένουν στα χαρτιά.
Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης με δήλωσή του στο Onalert παίρνει θέση για την επιχειρούμενη ματαίωση της υλοποίησης της απόφασής του για τις μεταθέσεις του προσωπικού.
Η δήλωση Ραγκούση: «Μέχρι σήμερα έχω αποφύγει συνειδητά κάθε δημόσια τοποθέτηση σε θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Όμως πλέον, μπροστά στον ορατό κίνδυνο να ματαιωθεί μία πολύ σημαντική αλλαγή, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα παρακάτω γιατί αυτό επιβάλει το συμφέρον των ίδιων των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας. Πριν από ένα χρόνο και πλέον, με συγκεκριμένη υπουργική απόφαση προβλέψαμε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα τοποθετήσεων-μεταθέσεων- αποσπάσεων. Η συγκεκριμένη αυτή απόφαση χωρίς κανένα λόγο ουσίας δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί. Το σημαντικό είναι ότι πριν η απόφαση εκδοθεί τέθηκε σε επαρκή διαβούλευση. Έλαβαν γνώση όλα τα στελέχη σε όλες τις μονάδες ανά την επικράτεια και κατέθεσαν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις του. Μαζί με τα οικεία επιτελεία και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε όπλου έγινε η τελική επεξεργασία της απόφασης ώστε να μην υπάρξει καμία έκπτωση στην αποτελεσματικότητα και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.
Η νέα απόφαση, μεταξύ άλλων, προβλέπει και καθιερώνει: -τα κοινωνικά κριτήρια στο σύστημα μεταθέσεων- τοποθετήσεων (χρόνια προβλήματα υγείας των στελεχών και των οικείων τους, συνυπηρετήσεις με συζύγους που δεν μπορούσαν αντικειμενικά να μετατεθούν κοκ) – τη δικαιότερη μοριοδότηση των στελεχών, ανάλογα της θέσης και της μονάδας τοποθέτησης – την αντικειμενικότητα των κριτηρίων τοποθέτησης εξωτερικού (πτυχία, γλωσσομάθεια, γνώσεις) -την ορθολογική και δίκαιη τοποθέτηση στελεχών σε μονάδες εκστρατείας -ότι όλες οι θέσεις διαφανώς προκηρύσσονται 8 μήνες περίπου από την περίοδο μεταθέσεων, ώστε όλοι να γνωρίζουν ποιές θέσεις θα είναι διαθέσιμες και ποια τα προσόντα στελέχωσής τους.
Καμία περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του νέου συστήματος τοποθετήσεων -μεταθέσεων-αποσπάσεων δεν δικαιολογείται και δεν συγχωρείται. Το ανθρώπινο δυναμικό των ένοπλων δυνάμεων της χώρας επιτέλους αξίζει μία αξιοκρατική και αποκομματικοποιημένη αντιμετώπιση. Δικαιούται να φύγει από το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της αδιαφάνειας. Οι δυνάμεις με την παλαιοκομματική νοοτροπία του χθες να πάψουν να εμποδίζουν όσους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις να μεταβούν σε μια νέα εποχή που κανόνας θα είναι η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση, η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά ιδιαίτερα στις συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης».
ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΕΚΕΙ!
Οι στρατιωτικοί σαφώς και δεν είναι το πλέον χτυπημένο τμήμα της κοινωνίας. Όμως αυτές οι συγκρίσεις είναι συνέπεια του κοινωνικού αυτοματισμού που οργανώνει το σύστημα εξουσίας στρέφοντας τον έναν απέναντις τον άλλο ώστε να μας εμποδίσει να στραφούμε όλοι εναντίον της κυβέρνησης και των Ε.Ε.-ΔΝΤ.
Η στρατιωτική καριέρα παραμένει σήμερα δελεαστική αν σκεφτείς ότι ένοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό, νέοι με πτυχία μένουν άνεργοι ή κάνουν περιφέρονται για χρόνια στη μαύρη εργασία, παρακαλώντας για μισθούς των 300-400 ευρώ και ανασφάλιστοι, που πλέον θα είναι ο κανόνας.
Όμως πλέον οι στρατιωτικοί τρώνε συσσίτια στις μονάδες, ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών ή παρακαλάνε την Εκκλησία για ένα πιάτο φαγητό. Τους χωρίζουν σε Μάχιμους και Μη Μάχιμους για να τους εξαγοράζουν και ελέγχουν καλύτερα ώστε ως Πραιτωριανοί να ξεχυθούν κατά του «εχθρού λαού».
Εμείς καλούμε την νεολαία να μείνει μακριά από τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, μηχανισμούς καταστολής, καταπίεσης, κρατικής τρομοκρατίας και ένοπλης επιβολής των αστικών συμφερόντων, εντός και εκτός συνόρων, πάντα εναντίον των εργαζομένων.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog