Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι και δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς

- Advertisement -

Αρνητικά κρίνουν οι επτά στους δέκα το έργο της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ η πλειοψηφία (63%) πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι περισσότερο επιτυχής από την προηγούμενη…

Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις στην τρίτη ποσοτική έρευνα για το 2013 που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο». Η έρευνα πραγματοποιείται, κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ, από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζεται το Κέντρο Μελετών και Ερευνας του ΕΒΕΑ.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 και 27 Ιουνίου.

Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ (Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων) και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε: «Η νέα έρευνα του ΕΒΕΑ καταδεικνύει ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της. Προφανώς, αυτή είναι και η βασική αιτία των αρνητικών κρίσεων, τόσο για την προηγούμενη, όσο και για τη σημερινή κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι οι πολίτες αμφιβάλλουν ακόμη και για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως η εξυγίανση του δημόσιου τομέα. Είναι προφανής η ανάγκη αλλαγής πολιτικής, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και να προχωρήσουν επιτέλους όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν μια νέα ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία. Είναι πλέον καιρός για μέτρα άμεσης απόδοσης που θα τονώσουν το κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία».

Αναλυτικότερα, συμβαδίζοντας με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, το ΕΒΕΑ θεώρησε επίκαιρη την αξιολόγηση του έργου της απερχόμενης κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, ένα από τα θέματα που έθεσε ήταν το κατά πόσον το έργο της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ ήταν θετικό ή αρνητικό. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων υποστήριξε ότι το έργο της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν αρνητικό κατά το συντριπτικά υψηλό ποσοστό του 67% (σχεδόν 7 στους 10), ενώ μόλις 24% των συμμετεχόντων το έκρινε θετικά.

Το δεύτερο θέμα που επέλεξε το ΕΒΕΑ να θέσει, διατηρώντας μια αλληλουχία γεγονότων, ήταν οι προσδοκίες αναφορικά με την αποδοτικότητα της νέας κυβέρνησης. Και εδώ, οι απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν διαμόρφωσαν αρνητικό κλίμα, με το 63% των συμμετεχόντων να πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι περισσότερο επιτυχής από την προηγούμενη, ενώ μόλις το 28% πιστεύει στην επιτυχή πορεία της νέας κυβέρνησης και το 9% δεν διαμόρφωσε καμία γνώμη στο θέμα αυτό.

Σχετικά διχασμένη εμφανίστηκε η κοινή γνώμη αναφορικά με το τρίτο επίκαιρο θέμα του ΕΒΕΑ, το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο τομέα στο χρονοδιάγραμμα που έχει επιβάλλει η τρόικα. Οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, σε ένα ποσοστό που πλησιάζει το 50% (49%), ενώ το 36% θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα αυτή και πως θα επιτύχει το στόχο που έχει θέσει η τρόικα. Σημαντικό, όμως, είναι και το ποσοστό αποχής το οποίο ανήλθε στο 15%, δηλώνοντας είτε αδιαφορία είτε άγνοια.

Ολοκληρώνοντας την τρίτη έρευνα του Οικονομικού Βαρόμετρου για το 2013, δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα δυο βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με τη γνώμη των πολιτών για την πορεία τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και των προσωπικών τους οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, πολύ υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων, το οποίο ανέρχεται στο 70%, εξακολουθεί να είναι απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας όμως μείωση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του Ιουνίου 2012. Αντίστοιχα, ο δείκτης αισιοδοξίας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, έχει αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες (από 8% στο 16%), ενώ η διαφορά στα ποσοστά απορροφήθηκε από τη μερίδα των συμμετεχόντων η οποία δεν θέλησε να συμμετάσχει στο ερώτημα.

Στο δεύτερο πάγιο ερώτημα που τίθεται σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ και σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, το ποσοστό απαισιοδοξίας ξεπέρασε το 70%, μειωμένο όμως κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο έτος (από 85%, στο 73%). Παράλληλα, αυξήθηκε το ποσοστό αισιοδοξίας κατά 6%, καταλήγοντας στο 14% από το 8% του προηγούμενου Ιουνίου. Και εδώ, αυξήθηκε το ποσοστό των συμμετεχόντων που επέλεξε να μη συμμετάσχει, από 7%, στο 13%.

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί θέλουν να διαγράψουν την "δεκαετία του 1980"

    Το γνωρίζετε αυτό που λένε "όποιος έχει μάτια βλέπει και μυαλό καταλαβαίνει". Η συζήτηση περί "καταστροφικής δεκαετίας του 1980" που μας έφερε δήθεν ΣΗΜΕΡΑ(!) στην…χρεωκοπία και τα μνημόνια ΜΟΝΟ από εντελώς ΑΝΟΗΤΟΥΣ και επικίνδυνα αντιδημοκράτες θα μπορούσε να εκφραστεί. Η ίσως από καιροσκόπους που εφευρίσκουν "τεχνικές διαχωριστικές γραμμές" προς ίδιον όφελος. Η απλή ωμή και απτή αλήθεια και πραγματικότητα ποια είναι;(που την γνωρίζουν και οι πέτρες αυτής της χώρας). Ότι από το 1975 που ξεκίνησε η αποκαλούμενη ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ με "επικεφαλής" τον ιδρυτή της ΝΔ και μετέπειτα πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή σε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου δημιούργησαν το ΘΑΥΜΑ της Μεταπολίτευσης, το ΘΑΥΜΑ της μεταπολιτευτικής σύγχρονης Ελλάδας.

  2. Εκείνη την περίοδο( δεκαετία του 1980), είδε λεφτά στα χέρια του ο κοσμάκης,
    εκείνη την περίοδο υπήρχε ΔΟΥΛΕΙΑ αξιοπρεπής για ΟΛΟΥΣ, εκείνη την περίοδο -με πρώτο τον Κ. Καραμανλή – εθνικοποιήθηκαν οι τράπεζες, οι βιομηχανίες και τόσα άλλα(με αντάλλαγμα δυστυχώς το…χάρισμα των χρεών των μεγαλοβιομηχάνων και τραπεζιτών). Η δεκαετία του 1980 έχει γραφεί με ΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στις καρδιές και τις ψυχές ΟΛΩΝ των Μη προνομιούχων Ελλήνων. Εκείνη τη δεκαετία έκτοτε προσπαθούν μανιωδώς και λυσσωδώς να διαγράψουν οι…επίγονοι τους(και τα αφεντικά τους). Σε αυτά δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς.

  3. ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΟΡΔΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ
    Καταστρέφουν κάθε προσπάθεια που γίνεται για μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες που ζούμε. Και αυτό ΔΕΝ το θέλει με τίποτε. Ξέρει ότι δημοκρατία σημαίνει ελευθερία, ισονομία, και ευνομία. Γι αυτό συνέχεια βρίζουν την δημοκρατία και την βουλή. Γι αυτούς όλοι είμαστε κλέφτες, όμως ξεχνάνε τι δουλειές κάνανε πριν αποφασίσουν ‘’κάποιοι’’ να διαλύσουν την πατρίδα μας. Θυμάσαι τι λέγαμε για τους μπράβους, τους φονιάδες, του ανθρώπους που πουλάνε ναρκωτικά στα παιδιά μας και έξω από τα σχολεία;
    Αυτά τα ξεχάσαμε και τώρα παρουσιάζονται σαν..παρθένες;
    Συμπατριώτη Έλληνα, σκέψου τα παιδιά σου και αποφάσισε να κάνεις ότι κάνουμε τόσα χρόνια για τα παιδιά μας.
    Εξ άλλου, εσύ ξέρεις και διαβάζεις και γράφεις . Είναι δυνατόν αγράμματοι , αστοιχείωτοι και παλιάνθρωποι να σου λένε ότι αυτοί θα μας σώσουν;
    Και γιατί δεν σώζουν πρώτα τον εαυτόν τους;

  4. Η μόνη ελπίδα του ελληνικού λαού ΣΗΜΕΡΑ
    είναι όταν σκέφτεται ότι μπορεί να έρθει μια δεκαετία σαν εκείνη του 1980.Που χόρτασε ο κόσμος ψωμάκι, χρήματα, δουλειά…
    -Και όσοι αντέχουν ακόμη τα "μνημόνια" το χρωστάνε σε εκείνη την περίοδο…
    .-"Η εκδίκηση της γυφτιάς" όμως(όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Νίκος Παπάζογλου) είναι μπροστά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog