Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τι συμβαίνει όταν τρίζουμε τα δόντια μας στον ύπνο μας;

- Advertisement -

Σίγουρα το έχουν ακούσει οι περισσότεροι. Κάποιος συγγενής ή φίλος που έτυχε να κοιμηθεί το βράδυ στο σπίτι μας, μας τρόμαξε!!…

Ξυπνήσαμε από έναν περίεργο ανατριχιαστικό θόρυβο και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε.

Μήπως έσπασε κάποιος σωλήνας στα υδραυλικά; Μήπως μπήκε κανένας διαρρήκτης και ψάχνει τα δωμάτια;

Μα τι συμβαίνει τέλος πάντων, από που προέρχεται ο θόρυβος αυτός; Τέλος συνειδητοποιούμε ότι ο θόρυβος αυτός προέρχεται από τον άνθρωπο που κοιμάται και ο οποίος έχει το συνήθειο να τρίζει τα δόντια του.

Πιστέψτε μας ο θόρυβος αυτό δεν μοιάζει με κανένα άλλο που έχετε ακούσει.

Αλήθεια τι είναι ο “βρυγμός” ή αλλιώς το τρίξιμο των δοντιών; Πως προκαλείται τι φθορά δημιουργεί στα δόντια και στη γνάθο; πως αντιμετωπίζεται;

Μήπως τρίζετε και εσείς τα δόντια σας και δεν το ξέρετε;

Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί και θα λυθούν όλες σας οι απορίες.

Ο όρος βρυγμός αναφέρεται στο σφίξιμο και στο τρίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας η της νύχτας. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες και στο 20% έως το 75% του ελληνικού πληθυσμού. Αποτελεί μια παραλειτουργικη κίνηση που συμβαίνει στο υποσυνείδητο, επομένως οι περισσότεροι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι τρίζουν η σφίγγουν τα δόντια τους.
Αποτέλεσμα είναι η αποτριβή των δοντιών που αφορά την πάνω και κάτω γνάθο. Οι μασητήριοι μύες υπέρ λειτουργούν και κουράζονται, οι κροταφογναθικες αρθρώσεις υπερφορτίζονται και τα δόντια φθείρονται πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.
Επίσης εμφανίζεται πόνος και δυσκολία στην μάσηση και την ομιλία, πόνος και θόρυβος στις κροταφογναθικές αρθρώσεις μειωμένη κινητικότητα της γνάθου και πονοκέφαλος.

Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Όλοι συμφωνούν στην πολυπαραγοντική μορφή της νόσου και στο γεγονός ότι ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ως αιτιολογικοί παράγοντες έχουν αναφερθεί η σύγκλειση, γενετικοί και παθοφυσιολογικοί παράγοντες. Επιπλέον σχετίζεται με νευρολογικές η ψυχιατρικές ασθένειες. Σίγουρα το άγχος και η ψυχολογική πίεση αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες και όχι αιτιολογικούς.

Πολλές φορές η διάγνωση γίνεται κατά την κλινική εξέταση από τον οδοντίατρο όπου διαπιστώνει αποτριβές των δοντιών βρυγμοφασετες όπως λέγονται, κατάγματα αποκαταστάσεων αλλά και την παρουσία εντυπωμάτων των δοντιών στα πλάγια χείλη της γλώσσας.

Όσο αφορά την θεραπεία η όλη παρέμβαση του οδοντιάτρου έχει να κάνει με την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τον έλεγχο των υπέρμετρων δυνάμεων που ασκούνται στο στοματογναθικό σύστημα, στους ιστούς και στις αποκαταστάσεις

Στους ασθενείς που ο βρυγμός συμβαίνει κατά την διάρκεια της ημέρας ο οδοντίατρος μπορεί να υποδείξει ασκήσεις χαλάρωσης. Επίσης χρησιμοποιείται νάρθηκας δοντιών από κατάλληλο υλικό που φοριέται κατά την διάρκεια του ύπνου. Τέλος πρέπει να γίνει αποκατάσταση της φυσιολογικής μορφολογίας των δοντιών για την επαναφορά της σωστού ύψους προσώπου και την αποφυγή μεγαλύτερης καταστροφής των δοντιών.
ΓΙΩΤΗ Μ ΟΥΡΑΝΙΑ -ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog