Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η ανάκαμψη της Ελλάδας δημιουργεί… ουρά διεθνών επενδυτών στην πόρτα του Χ.Α

- Advertisement -

Σειρά μεγάλων διεθνών funds δηλώνουν ενδιαφέρον στις ελληνικές μετοχές καθώς, όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και η ανάκαμψη της οικονομίας της είναι πλέον ξεκάθαρη…

Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, οι ελληνικές μετοχές στις οποίες κάποτε οι επενδυτές γυρνούσαν την πλάτη λόγω των ανησυχιών για default της Ελλάδας, αποτελούν τους απόλυτους νικητές των αποδόσεων παγκοσμίως, καθώς η ύφεση στη χώρα περιορίζεται και νέοι επενδυτές σκέφτονται να μπουν στην αγορά.
Από τις 5 Ιουνίου του 2012, δύο εβδομάδες πριν η MSCI προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε αναδυόμενη αγορά, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α έχει εκτοξευθεί 146%, μειώνοντας έτσι την πτώση του από την κορυφή του 2007,σε 79%.
Οι αποδόσεις αυτές είναι οι καλύτερες μεταξύ… 94 διεθνών αγορών, εκτός από την Βενεζουέλα, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί στο 8,31% από την κορυφή του 33,7% το Μάρτιο του 2012.
Οι Paulson & Co. και η JPMorgan Chase & Co. έχουν αγοράσει ελληνικές μετοχές, καθώς τα funds των αναδυόμενων αγορών όπως η Renaissance Capital Holdings Ltd. και η Templeton Emerging Markets Group, έχουνε εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά.
Ο Φραντσέσκο Κόντε της  JPMorgan , ο οποίος ξεπούλησε τις ελληνικές μετοχές από το European Small Cap Fund  του πριν τρία χρόνια περίπου , δηλώνει ότι έχει αγοράσει μετοχές της Jumbo και της Folli Follie μετά το ελληνικό PSI.
Όπως τονίζει, οι προοπτικές της Ελλάδας έχουν αλλάξει εντελώς  και η χώρα βγαίνει από την κρίση. Παράλληλα  δηλώνει πολύ οverweight στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν πάρα πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, πολύ καλές εταιρείες και πολύ φθηνές αποτιμήσεις. Όπως προσθέτει, καθωώς οι ελληνικές εισηγμένες έχουν μειώσει τα κόστη τους, η ανάπτυξη της κερδοφορίας θα είναι τεράστια μόλις αρχίσει η ανάπτυξη του ΑΕΠ να κινείται στα θετικά.
Σε δηλώσεις του, ο μεγαλοεπνδυτής Μαρκ Μόμπιους χθες, είπε πως παρά τα προβλήματα της Ελλάδας, υπάρχουν πολλές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες, καθώς η χώρα ανακάμπτει, και με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά.
Οι αρκούδες της αγοράς σχολιάζουν πάντως, πως το ράλι του Χ.Α έχει ήδη αποτιμήσει τη βελτίωση των οικονομικών της Ελλάδας, με το p/e να διαπραγματεύεται 32 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εισηγμένων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο πεντε έτων του δείτκτη Stoxx Europe 600, που είναι στο 14,9.
Όπως σημειώνει η BNP Paribas, οι ελληνικές μετοχές έχουν τρέξει πάρα πολύ, λόγω των προσδοκιών ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα βελτιωθούν. Η ελληνική αγορά διαπραγματεύται με σημαντικό premium σε όρους p/e, σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, όπως προσθέτει.
Από την αλλη μεριά, ο επικεφαλής της RenCap, Μπέντζαμιν Σάμιουελς, επισημαίνει πως η Ελλάδα θα είναι πολυ ενδιαφέρουσα αγορά για τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών. Ηδη, όπως τονίζει, πελάτες της έχουν ζητήσει να εξετάσουν την προοπτική επενδύσεων σε ελληνικές μετοχές. Είναι μία νέα και πολύ ενδιαφέρουσα αγορά, όπως καταλήγει.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, ενώ πολλοί διαχειριστές funds των αναδυόμενων αγορών περιμένουν την εισαγωγή της ελληνικής αγοράς στον δείκτη MSCI, τα hedge funds όπως το Paulson & Co. και το Third Point LLC έχουν ήδη αγοράσει Ελλάδα.
Το Paulson έχει αγοράσει μετοχές της Alpha Bank ΑΛΦΑ-0,15% στο γ’ τ΄ριμηνο καθώς, όπως σημειώνει, οι απδόσεις από αυτήν την τοποθέτηση αναμένεται να είναι  εξαιρετικές, εάν η οικονομία της Ελλάδας ομαλοποιηθεί και οι τράπεζες επιστρέψουν στην κερδοφορία.
Η Third Point έχει δηλώσει τον Απρίλιο ότι θα ξεκινήσει ένα hedge fund που θα έχει επίκεντρο την ελληνική αγορά, ενώ η Fairfax Financial έχει ήδη αγοράσει ελληνικές μετοχές και έχει αυξήσει το μερίδιί της στην Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-1,64% και στην Μυτιληναίος. ΜΥΤΙΛ
Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας, συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα καθώς οι προοπτικές της χώρας είναι πολύ καλές και θα ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις, γεγονός που θα δημιουργήσει θετική δυναμικη στην οικονομία, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των υποδομών.
Όπως τονίζει η Henderson Global Investors Holdings, υπάρχουν πολλοί επενδυτες των αναδυόμενων αγορών που δεν έχουν κοιτάξει καν την Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια και η οικονομική ανάκαμψη στη χώρα είναι πλέον ξεκάθαρη.

*naftemporiki.gr

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog