Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Έτσι μπήκε το τανκ στο Πολυτεχνείο

- Advertisement -
Η δραματική στιγμή της εισβολής όπως την περιγράφει ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που βρισκόταν το μοιραίο βράδυ έξω από το Πολυτεχνείο.

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο το 1973 και μαζί με το φιλμ των 35 δευτερολέπτων του Ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, αποτέλεσαν τα μοναδικά ντοκουμέντα και διέψευσαν τις αρχικές δηλώσεις της αστυνομίας ότι «στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό».

Μιλώντας στην web tv του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφει την δραματική στιγμή της εισβολής του τανκ:….

«Tρεις παρά πέντε, παρά τέσσερα λεπτά βλέπω ξαφνικά να γυρίζει ο πυργίσκος στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ κοίταζε την είσοδο του Πολυτεχνείου και όχι μόνο αυτό αλλά έκανε και όπισθεν. Aμέσως μετά ανέβηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο, φουλάρισε τις μηχανές και με όση ιπποδύναμη είχε, πήγε χτύπησε την κύρια είσοδο του Πολυτεχνείου. Δεν έπεσε αμέσως η πόρτα. Πέσανε όμως όσοι από τους φοιτητές ήταν πάνω στα κολωνάκια δεξιά και αριστερά. Το επικίνδυνο ήταν ότι πίσω από την πόρτα υπήρχαν πολλοί φοιτητές» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας

Οι φωτογραφίες του λίγες ώρες μετά, έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Associated Press.

«Επί 37 χρόνια φωτογραφίζω την φρίκη του πολέμου», λέει και συνεχίζει: «Τα μάτια μου έχουν δει πολύ χειρότερα πράγματα. Η μηχανή μου έχει απαθανατίσει χιλιάδες νεκρούς ανά την υφήλιο. Όμως με το Πολυτεχνείο οφείλω να ομολογήσω ότι συγκλονίστηκα και αυτό γιατί συνέβαινε στην πατρίδα μου, στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου. Αισθάνεσαι τελείως διαφορετικά και το λέω με μεγάλη συγκίνηση».

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις φωτογραφίες του Πολυτεχνείου.

- Advertisement -

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΡΙΜΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.ΚΟΡΟΙΔΑ…..
    Α.ΑΝΤΩΝΙΟΥ

  2. Στον 2:45 και 7:51μμ
    Και οι Χούντα είναι παραμύθι…??
    Πιθανόν ο Μπαμπά σου να ήταν καραβανάς ή χωροφύλαξ…!!
    Αυτοί τότε ευημερούσαν πολύ…!!

  3. Η αληθινή ιστορία βρίσκεται στην διπλανή πόρτα …
    Τώρα για τους ρομαντικούς επαναστατες, καλώς που γιορτάζουν την Αμερικανική επανασταση … Όταν οι αγνοί φοιτητές προσπαθούσαν να μπουν μέσα,οι ήδη εσωκλειστοι (σημερινοι πολιτικοί) τους έδιωχναν λέγοντας τους,φύγετε είναι υποκινουμενη η επανάσταση.

    Επίσης σε κάθε σχολική εορτή διαβάζονται μόνο ονόματα και όχι επίθετα.Επίσης έχετε δει ποτε συνέντευξη συγγενών που δήθεν έχασαν δικά τους άτομα ? Πολύ καλό για να ναι αληθινό…

  4. Στο βιντεο περιγραφεται ακριβως τι εγινε στην πυλη.Αυτο,για οσους επιμενουν να πιστευουν την προπαγανδα της "αριστερας και της προοδου",η οποια απο το 73 μεχρι σημερα,καταντησε μια ολοκληρη χωρα,στο χαλι που ειναι σημερα..
    http://youtu.be/K_hxz4t1j5o

  5. Τι να πεις…Βαρέθηκα!
    Ευτυχως ο κόσμςο έχει ξυπνησει και δεν μασαει κουτοχορτο. Μονο κάτοι γραφικοι και οι μπαχαλακηδες που θα καψουν αυριο για αλλη μια φορα την περιουσία των ανθρωπων! Ελπιζω η αστυνομία αυριο να κάνει σωστά την δουλεια της. Συλλήψεις και όχι προσαγωγές μόνο!
    Υπατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog