Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Τι ακριβώς συμβαίνει με το μπέικον και μυρίζει τόσο χαρακτηριστικά;

- Advertisement -

Τι ακριβώς συμβαίνει με το μπέικον και μυρίζει τόσο χαρακτηριστικά; Δες το βίντεο και θα καταλάβεις…

Είναι η μυρωδιά του ορεκτικού πειρασμού που σε καλεί να ενδώσεις. Είναι συνδεδεμένο με νωχελικά κυριακάτικα πρωινά στο κρεβάτι, όταν σε ξυπνά μια αίσθηση λαχτάρας. Είναι ένα δελαστικό και απολύτως αναγνωρίσιμο άρωμα: το… εξαίσιο άρωμα του φρεσκοτηγανισμένου μπέικον.

Τι ακριβώς συμβαίνει με το μπέικον και μυρίζει τόσο χαρακτηριστικά; Κάποιες απλές ή περίπλοκες -εξαρτάται από το… βαθμό που είχες στη χημεία- χημικές αντιδράσεις!

Η Αμερικανική Ενωση Χημικών σε συνεργασία με blog που ασχολείται με θέματα χημείας δημιούργησαν ένα βίντεο, το οποίο παρουσιάζει πώς 150 διαφορετικές οργανικές ενώσεις συνεισφέρουν στο μοναδικό άρωμα του μπέικον. Το μαγείρεμα του μπέικον ενεργοποιεί δύο βασικές χημικές διεργασίες. Το λίπος που εμπεριέχεται σε αυτό λιώνει, με αποτέλεσμα να προκαλείται η αντίδραση Maillard, δηλαδή τα σάκχαρα και τα αμινοξέα του αντιδρούν το ένα με το άλλο. Ολες αυτές οι διαδικασίες αποδίδουν υδρογονάνθρακες, αλδεΰδες, κετόνες, αλκοόλες, και άλλες ενώσεις, από τις οποίες προκύπτει το το γνωστό, δελεαστικό άρωμα.

Ο αφηγητής του βίντεο καταλήγει στο συμπέρασμα: «Ενώσεις που εμπεριέχουν άζωτο, όπως πυριδίνες και πυραζίνες, συνδυασμένες με υδρογονάνθρακες και αλδεϋδες κάνουν το μπέικον να μυρίζει όπως τίποτε άλλο στον κόσμο…»! Ακούγεται πεζό -αλλά μυρίζει υπέροχα…

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog