Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Γλυκό κρασί με μπαχαρικά

- Advertisement -

Της Μαρίας Γκέκα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ήδη αρχίσει να μπαίνουμε στο εορταστικό πνεύμα στολίζοντας τα σπίτια μας και σίγουρα, θέλουμε να δώσουμε μερικές ακόμα εορταστικές νότες στην καθημερινότητα. Ποιος θα πει όχι λοιπόν, σε μια ζεστή κούπα κόκκινο κρασί, που μοσχοβολάει αρώματα μπαχαρικών;….

Το ποτό αυτό είναι δημοφιλές την περίοδο των Χριστουγέννων σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες, και είναι γνωστό ως Glühwein (λαμπερό κρασί) ή glogg ή γενικά, ως ζεστό κρασί. Η ιστορία του ξεκινά από την εποχή των Ρωμαίων με την ονομασία Würtzwein (κρασί με μπαχαρικά). Αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, αφού τα μπαχαρικά ήταν πολύ ακριβά, καθώς εισάγονταν από μακρινές χώρες.

Επειδή λοιπόν οι γιορτές πλησιάζουν σας «μαρτυράμε» τη συνταγή με πολλές ευχές και Καλές Γιορτές γιατί και η Ελλάδα έχει κρύες μέρες και το Glühwein μπορεί να αποδειχτεί μια ζεστή συντροφιά…

Υλικά για 1.5 λίτρο
2 πορτοκάλια, 2 φλούδες λεμονιού, 2 φλούδες λάιμ, 250 g. ζάχαρη κρυσταλλική, 5 ολόκληρα γαρύφαλλα, 2 αστεροειδή γλυκάνισο, 1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο, 1 ξύλο κανέλας, 1 φύλλο δάφνης, 1 μικρό λοβό βανίλιας, 2 μπουκάλια κόκκινο γλυκό κρασί των 750 ml. το καθένα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις φλούδες, τη ζάχαρη και το χυμό των πορτοκαλιών. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον λοβό βανίλιας χαραγμένο. Αφού προσθέσουμε 1 φλιτζάνι από το κρασί μας αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε περίπου 5’ λεπτά μέχρι να δέσουν τα υλικά και να γίνουν σιρόπι.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και βράζουμε σε αρκετά χαμηλή φωτιά για 5’ λεπτά. Σερβίρεται ζεστό με μία φέτα πορτοκάλι ή αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και κυβάκια μήλου, μέσα στα φλιτζάνια.

Για να ζεστάνετε «γλυκά» και τα παιδάκια σας, ετοιμάστε την παρακάτω συνταγή με χυμούς φρούτων. Είναι εξίσου γευστική και πολύ δυναμωτική.

Υλικά για 3 λίτρα

1 λίτρο χυμό (συσκευασία) από κόκκινο σταφύλι, 1 λίτρο  χυμό από φραγκοστάφυλα ή κεράσια, 1 λίτρο κόκκινο τσάι (όπως φράουλας, 4 σακουλάκια/λίτρο νερού), 1 πορτοκάλι ή λεμόνι σε φέτες, 3 ξυλάκια κανέλα, 5 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο, 15 γαρίφαλα. Αν το προτιμάτε γλυκύτερο, βάλτε και μερικές κουταλιές μέλι. Εννοείται πως για μικρότερη ποσότητα ποτού βάζετε και λιγότερα μπαχαρικά.

Εκτέλεση

Βάζετε όλα τα ποτά της συνταγής που διαλέξατε σε μία βαθιά κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν. Ρίχνετε μέσα τα μπαχαρικά και αφήνετε να τραβήξει το ποτό το άρωμά τους. Σερβίρετε σε ποτήρια κρασιού, σε φλιτζάνια ή κούπες. Μπορείτε να κάνετε λίγο περισσότερο και να το διατηρήσετε στο ψυγείο και να ζεσταίνετε όποτε θελήσετε μία κούπα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog