Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Δραματικές ώρες για Τσίπρα στις Βρυξέλλες: Μέτρα-σοκ έδωσε ο Γιούνκερ

- Advertisement -

Δραματική τροπή φέρεται να παίρνει η μαραθώνια διαπραγμάτευση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες…

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν παρέμεινε στη σκληρή γραμμή των δανειστών και παρουσίασε μέτρα-σοκ στον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα οι δανειστές φέρεται να ζητούν:
Δύο συντελεστές ΦΠΑ 11% και 23%
Κατάργηση ΕΚΑΣ
Μείωση συντάξεων
Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
Ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές

Την ίδια ώρα οι δανειστές προτείνουν τις εξής αλλαγές στα πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο που παρέδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι πέντε ή δέκα σελίδων

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν ξεκίνησε στις 21.30 (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες, ωστόσο, το πρόγραμμα έχει και… συνέχεια, καθώς, η ελληνική αντιπροσωπεία γευματίζει αυτή την ώρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους συνεργάτες του, παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Μάλιστα, το γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει ότι ο επικεφαλής του Eurogroup έχει εποπτικό ρόλο στη συνάντηση. Σε περίπτωση που Ελλάδα και Κομισιόν φθάσουν σε έναν συμβιβασμό ο κ. Ντάισελμπλουμ θα το ανακοινώσει και θα καλέσει το Eurogroup πιθανότατα για να τον εγκρίνει.

Από την ελληνική πλευρά, παρόντες είναι οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Είκοσι λεπτά πριν από τις 2 το πρωί ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ αποχώρησε από το κτίριο της Κομισιόν και περιορίστηκε στο να πει στους δημοσιογράφους «Είχαμε μια καλή κουβέντα. Οι συζητήσεις μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».

Πυρετός διαβουλεύσεων πριν από το κρίσιμο ραντεβού

Παράλληλα, σε Βρυξέλλες, Αθήνα, Βερολίνο και Παρίσι διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη είκοσι λεπτών με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ κατά την οποία, σύμφωνα με το Μαξίμου συμφώνησαν την ανάγκη να υπάρξουν χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Στον αντίποδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι μένουν, ακόμη, πολλά να γίνουν.

Ωρες αγωνίας

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαπραγμάτευση είναι στην κόψη του ξυραφιού και η σημερινή συνάντηση αναμένεται να κρίνει πολλά για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και κατ’ επέκταση της Ελλάδας.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog