Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τον διέλυσε, το σήκωσε!

- Advertisement -

Δεν τον κέρδισε απλά. Δεν τον σκούπισε μόνο. Ο ανώτερος σε όλα Ολυμπιακός διέλυσε το φάντασμα του Παναθηναϊκού που προκαλούσε οίκτο (93-74) και στέφθηκε πανάξια πρωταθλητής…

Με καλάθι του συνήθους υπόπτου σε ντέρμπι «αιωνίων», Τρεμέλ Ντάρντεν, ξεκίνησε ο τελικός ενώ ο Μπράιαντ Ντάνστον χρεώθηκε γρήγορα με δυο φάουλ και αποσύρθηκε. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης δυσκολεύτηκε να πιάσει τα στάνταρ των προηγούμενων αγώνων, αλλά ο Σλότερ με τρίποντο διαμόρφωσε το 6-6 στο 4′. Ο Έλληνας σέντερ υπέπεσε σε δυο φάουλ, «μιμούμενος» τον Ντάνστον και ο Ντάρντεν έβαλε ξανά μπροστά τον Ολυμπιακό πριν ο Μάντζαρης κάνει το 10-6. Ο Παναθηναϊκός βελτιώθηκε σε άμυνα και επίθεση και πέρασε μπροστά με 11-12 στο 9′. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι βρήκαν τρόπους να απαντήσουν και να προηγηθούν με 16-12 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

«Χτυπώντας» τον Μαυροκεφαλίδη στα πόδια, ο Πέτγουεϊ έγραψε το 20-14 ενώ λίγο αργότερα ευστόχησε σε τρίποντο για το 23-16. Με τον ίδιο τρόπο απάντησε και ο Δημήτρης Αγραβάνης στα δυο καλάθια του Μαυροκεφαλίδη (29-20 στο 14′). Ο Λαφαγιέτ έδωσε συνέχεια στο …χορό τριπόντων, ο σέντερ του Παναθηναϊκού χρεώθηκε και με τρίτο φάουλ και ο Πρίντεζης ανέβασε τη διαφορά στους 14 (34-20, στο 16′). Ο Σλότερ προσπαθούσε να κρατήσει τη διαφορά χαμηλά, αλλά ο υπαρχηγός του Ολυμπαικού ήταν απόλυτα αποτελεσματικός (43-29 στο 18′). Ο Γιάνκοβιτς δεν βρήκε συμπαραστάτες και το θεαματικό δεύτερο δεκάλεπτο (35-27) έληξε με σκορ 51-39.

Ο Φώτσης ευστόχησε σε τρίποντο (51-42) με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ενώ ο Μαυροκεφαλίδης μείωσε ακόμη περισσότερο σε 51-46. Η αντίδραση ήταν άμεση με τον Σπανούλη να αναλαμβάνει δράση (δυο ασίστ, δυο τρίποντα) για το 61-48. Η άμυνα έδινε το ρυθμό για τον Ολυμπιακό και η διαφορά ανέβηκε στους 20 (69-49) με καλάθι του Χάντερ και σουτ τριών πόντων από τον Λοτζέσκι. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου κατάφεραν να εδραιώσουν μια ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά και το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε στο 75-58 με τρίποντο του Διαμαντίδη.

Ο Κώστας Σλούκας ανέβασε τη διαφορά στους 20 (78-58), αλλά Κούπερ και Μπατίστα μείωσαν σε 78-63. Ο Ουρουγουανός σέντερ με καλάθι και φάουλ κατέβασε τη διαφορά στους 12 (80-68 στο 14′), αλλά ένα ακόμη τρίποντο του Σπανούλη διαμόρφωσε το 84-68. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης …απογείωσε τη διαφορά στους 22 (90-68) από το 6,75. Τελικά, ο τίτλος ήρθε με τελικό σκορ το επιβλητικό 93-74.

O MVP: Ελάχιστοι παίκτες του Ολυμπιακού υστέρησαν στον καθοριστικό τελικό, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης ήταν αυτός που δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της «ερυθρόλευκης» κυριαρχίας στο δεύτερο μέρος, καθώς ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 23 πόντους και 5 ασίστ.

Ο Σκληρός: Ο Οθέλο Χάντερ (10 π., 7 ρ.) δεν δυσκολεύτηκε να καλύψει τον Ντάνστον που χρεώθηκε γρήγορα με φάουλ, ενώ και οι Ματ Λοτζέσκι (11 π., 5 ρ.) και Γιώργος Πρίντεζης (12 π., 6 ρ.) ήταν καταλυτικοί σε σημεία που ο Ολυμπιακός εδραίωσε την υπεροχή του.

Ο Αόρατος: Ο ΝτεΜάρκους Νέλσον αγωνίστηκε μόλις έξι λεπτά χωρίς να σημειώσει πόντο και δεν έπεισε τον προπονητή πως θα έπρεπε να τον χρησιμοποιήσει περισσότερο.

Ο Πεσμένος: Μπορεί να σημείωσε 14 πόντους, αλλά ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης δεν κατάφερε να αποτελέσει σταθερό σημείο αναφορά όπως στους δυο πρώτους τελικούς. Παράλληλα, υπέπεσε σε έξι λάθη και αποβλήθηκε με πέντε φάουλ σε 18 λεπτά. Ωστόσο, η παρουσία του στη σειρά έχει αναμφίβολα θετικό πρόσημο.

Η Στιγμή: Στο ξεκίνημα της τρίτη περιόδου, ο Παναθηναϊκός επιχείρησε να επιστρέψει (51-46), αλλά οκτώ συνεχόμενοι πόντοι του Βασίλη Σπανούλη έβαλαν τέλος στα όποια «πράσινα» όνειρα ανατροπής. Έτσι, ο ήχος της κόρνας στη λήξη σηματοδότησε την επιστροφή του Ολυμπιακού στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος μετά το 2012 και για δεύτερη φορά μετά το 1997. Aυτό ήταν το ενδέκατο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού που άφησε πίσω του τον Άρη με 10.

Η Γκέλα: Σε ένα παιχνίδι που απαιτούσε αμυντική προσήλωση για 40 λεπτά, ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 35 πόντους στη δεύτερη περίοδο και επέτρεψε στον Ολυμπιακό να «χτίσει» διαφορά ασφαλείας από πολύ νωρίς.

Οι Στρατηγοί: Το σχήμα με τον Δημήτρη Αγραβάνη στο «5» χρησιμοποιήθηκε από νωρίς από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» να διασπάσουν την ζώνη του Παναθηναϊκού, όταν πια βρήκαν ρυθμό από τα 6,75. Οι παίκτες των γηπεδούχων είχαν την απαιτούμενη θέληση και «έβγαλαν» στο παρκέ όσα ήθελε ο προπονητής τους.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος υποχρεώθηκε να επιστρατεύσει τον Εστεμπάν Μπατίστα από το τέταρτο λεπτό, λόγω δυο γρήγορων φάουλ του Μαυροκεφαλίδη. Από το έκτο κιόλας λεπτό, ο Έλληνας προπονητής χρησιμοποίησε για πρώτη φορά άμυνα ζώνης χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σίγουρα, ο Έλληνας προπονητής θα έχει πολλά παράπονα από τους παίκτες του εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα ματς που όφειλαν να δείξουν μεγαλύτερη διάθεση.

Η Διαιτησία: Γκόντας, Σχινάς και Φούφης σφύριξαν σχεδόν όλες τις επαφές, εκνευρίζοντας ορισμένες φορές παίκτες και εξέδρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απασχολήσουν μετά από μια τόσο καθαρή επικράτηση.

Η Εξέδρα: Κατάμεστο το ΣΕΦ για τη… μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού. Εξαιρετική ατμόσφαιρα στο φαληρικό στάδιο χωρίς απρόοπτα και έκτροπα. 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog