Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Το παρασκήνιο της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα

- Advertisement -

Αλλάζοντας τακτική o πρωθυπουργός και λέγοντας ένα μεγάλο ¨όχι¨ στην πρόταση των δανειστών ανακοίνωσε την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία μέσω δημοψηφίσματος “παγώνοντας” όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη…
Την ώρα που οι πιστωτές είχαν μείνει απλά στην άρνηση της Αθήνας για την πρόταση της πεντάμηνης παράτασης ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξεγαγωγή ενός δημοψηφίσματος με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου να προιδεάζουν για αυτή την απόφαση όταν λίγες ώρες πριν διέρρεαν πως ¨το επικοινωνιακό game is over¨.

Το παρασκήνιο είναι δραματικό και περιγράφει την πίεση που είχε ασκηθεί στην ελληνική πλευρά τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες, βλέποντας πως η διαπραγμάτευση είναι αδιέξοδη και λύση τελικά δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η τελική απόφαση πάρθηκε στην πρωινή σύσκεψη της Παρασκευής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στο ξενοδοχείο του πρωθυπουργού και πριν ο Αλέξης Τσίπρας φτάσει στο Σύνοδο Κορυφής για να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Γιάννη Δραγασάκη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Παππά και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πως οι απαιτήσεις των δανειστών υπερβαίνουν την εντολή που έχουμε πάρει. Αυτό που επισημάνθηκε είναι πως όσες διευκρινιστικές προτάσεις και να φέρει η ελληνική πλευρά οι πιστωτές ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη.

Η συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο στα γραφεία της Γαλλικής αντιπροσωπείας πραγματοποιήθηκε, χωρίς, όμως ο Αλέξης Τσίπρας να τους πει τίποτα για την απόφασή του και με την σκέψη του πρωθυπουργού να βρίσκεται, πλέον προς την Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος και πως θα κινηθεί στρατηγικά η ελληνική πλευρά, καθώς και η κλήση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν και μέσα στο αεροπλάνο.

Οι περισσότεροι υπουργοί που ανέβαιναν τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου δεν γνώριζαν πως ο πρωθυπουργός είχε ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η συζήτηση της Παρασκευής δεν ήταν η πρώτη φορά που το σενάριο αυτό έπεσε ως βασικό ενδεχόμενο στο τραπέζι.

Την προηγούμενη Τετάρτη λίγο την πραγματοποίηση της δεύτερης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες έγινε ανάλογη κουβέντα και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και πάλι στο ξενοδοχείο του Αλέξη Τσίπρα με όλη την διαπραγματευτική ομάδα που βρισκόταν στην Βελγική πρωτεύουσα παρουσία και του Πάνου Καμμένου.

Είχε προηγηθεί την ίδια ημέρα η πρωινή σύσκεψη με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Μάριο Ντράγκι, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Κριστίν Λαγκάρντ, όπου η πολύ σκληρή στάση της επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προβληματίσει τον πρωθυπουργό.

Μέσα στην βραδινή σύσκεψη της Παρασκευής, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης εκτίμησαν πως ¨έτσι όπως κινούνται οι δανειστές¨ η συμφωνία με τον τρόπο που διαμορφώνεται δεν έχει καμία ελπίδα να περάσει από τη Βουλή, συνηγορώντας και δίνοντας το πράσινο φως με αυτό τον τρόπο στην επιλογή του πρωθυπουργού για προσφυγή στην λαϊκή ετημυγορία.

Άλλες πηγές δεν αρνούνται, πως επειδή ακριβώς στο βάθος του ορίζοντα διαφαινόταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ότι η συμφωνία δεν θα έρθει, το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος είχε μπει ως βάση συζήτησης στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου τον τελευταίο μήνα.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ για την απόφασή του, ενώ σε συνομιλία που είχε με τον Μάριο Ντράγκι ο κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να ήταν καθησυχαστικός ως προς την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των τραπεζών.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπήρχε στο υπουργικό συμβούλιο είναι η δήλωση υπουργού σε δημοσιογράφους έξω από την Ηρώδου Αττικού προχθές το βράδυ πως ¨δεν μπορείς να ψηφίσεις το τελεσίγραφο των θεσμών έτσι όπως διατυπώθηκε¨.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog