Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Προσοχή! Τσούχτρες στον Κορινθιακό

- Advertisement -

Λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών (αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας,πρώιμη άνοιξη,μείωση των φυσικών εχθρών βλέπε δελφίνια,τόνοι,σκουμπρί,φάλαινες,θαλάσσιες χελώνες,κλπ)υπάρχει μια αυξημένη παρουσία απο μέδουσες στις Ελληνικές θάλασσες…

Τα δυο είδη που συναντάμε στις θάλασσες του δήμου μας ειναι η μέδουσα “Πελάγια”(pelagia nuctiluca) και η μέδουσα “Κοτυλόριζα”(cotylorhiza turberculata).

Πελαγία
Κοτυλόριζα

Απο τα δυο είδη μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν και τα 5 μέτρα)και το τσίμπημα της είναι επώδυνο για τον άνθρωπο.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Σε περίπτωση οπτικής επαφής αποφεύγουμε το κολύμπι γιατι συνήθως ταξιδεύουν σε κοπάδια.

Σε περίπτωση επαφής απομακρύνουμε τα πλοκάμια απο το δέρμα μας χρησιμοποιώντας λίγο χώμα από την παραλία, peeling, οχι με γυμνά χέρια και ποτέ με φρέσκο νερό.

Διάλυμα ξυδιού με νερό έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει.

Κατόπιν χρησιμοποιούμε πάγο για μείωση της φλεγμονής και κατόπιν κάποια απο τις αλοιφές για τσιμπήματα.

Αντί-ισταμινικά μόνο με συνταγή γιατρού.

Η ενόχληση λόγο της τοξίνης που εκτοξεύει παραμένει για αρκετές ημέρες.

Σε περίπτωση αλλεργικού σοκ επικοινωνούμε με γιατρό η νοσοκομείο.

Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις μέδουσες ειναι παροδικό και μειώνεται στην πορεία του καλοκαιριού.

ΠΡΟΣΟΧΗ


ΔΕΝ βγάζουμε ποτέ τις μέδουσες στην παραλία γιατί αποτελούν σημεία μόλυνσης και δυσοσμίας λόγο της αποσύνθεσης τους.

Σημείωση 
Οι μέδουσες αποτελούν βασικό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων ειδών αφού καταναλώνουν πλαγκτόν και μετα καταναλώνονται απο ψάρια.

Μια φάλαινα καταναλώνει πανω απο 100 κιλα μέδουσες σε μια ημέρα.

Φωτογραφίες απο το αρχείο των “ΑΥΤΟΔΥΤΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ”

Παρακαλούμε κοινοποιήστε την ανακοίνωση.

Πείτε μας την περιοχή του Κορινθιακού που δεχθηκατε τυχόν επίθεση.

- Advertisement -

25 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεχτήκαμε επίθεση στη Νεράϊδα , στο Πευκάκι και στα Βότσαλα.
    Και το βασικό είναι ότι δε φαίνονται καθόλου , είναι βαθιά στο νερό.

  2. Μηπως τις πεταξαν καποιοι καλοι ανθρωποι που αγαπανε παρα πολλυ το περιβαλλον γιατι λεει κανει καλο ετσι λοιπον μια χρονια στα Γερανεια ορη ειχαν αφησει ενα λιγκα και αλλη μια ενα πουμα αν ειναι δυνατον τετοια ζωα στο βουνο οπως και στην Σητεια στην Κρητη εμφανηστικε ξαφνικα τιγρης εναμιση μετρο λεω τωρα μηπως

  3. στο Σαράντι Βοιωτίας το προβλημα ειναι τεραστιο! Παντου τσουχτρες! Εχθες συγκεκριμένα τις βγάζαμε έξω με απόχη!ΠΡΟΣΟΧΗ!

  4. Στο Πορτο Γερμενο εκαναν την εμφανιση τους φοβομαστε για τα παιδακια.Ειναι δυνατον να γεμισε ο Κορινθιακος λογω των κλιματικων αλλαγων η καποιοι τις αφησαν? Θελω να περασουν τις διακοπες τους αυτοι οι καλοι κυριοι εδω κατεστρεψαν ολες τις παραλιες.

  5. Στην παραλία του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας έχω βαρεθεί να βγάζω τσούχτρες. Προσοχή είναι επικίνδυνες.Μήπως η ρύπανση έχει ευνοήσει την εμφάνιση τους ? (Θανάσης ο ψαράς )

  6. 27 Αυγούστου πόρτο γερμένο τρομακτικά πολλές τσούχτρες ουτε το ποδι σου δεν εβαζεςωστην θάλλασα τις ξεβραζε το κύμα …χιλιαδες

  7. Διακοπτο και Ελαιώνας Αχαΐας οι τσούχτρες σε κοπάδια στις παραλίες…απλησίαστες οι βουτιές και για τους πλέον τολμηρούς.

  8. Εισαι κι εσυ απο τους απλυτους οικολογους που τις αφησαν στη θαλασσα?επειδη εσεις δεν πλενεστε να μην πλυθουμε κι εμεις. Ουαου φαση

  9. Παιδιά παραλία Πούντας και Διακοφτό πάρα πολλές τσούχτρες την τελευταία εβδομάδα. Προσοχή για όλους και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια είναι τόσο έντονο το πρόβλημα.

  10. ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ … ΠΕΛΑΓΙΑ … ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ!!! ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΥΑΛΙ!!!! ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΞΩ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΛΟΓΩ ΤΣΟΥΧΤΡΑΣ !!!

  11. Το φαινόμενο έχει αρχίσει από την αρχή του καλοκαιριού και συνεχίζεται έντονα μέχρι σήμερα 18-12-2016, κοπάδια από τσούχτρες παντού.
    Πάνω από μισό αιώνα στο Κάτω Διμηνιό δεν είχε ποτέ παρουσιαστεί τόσο μεγάλος πλυθησμός, ΣΟΣ σε λίγο δεν θα κάνει κανένας μπάνιο στη θάλασσα μας. Εξαιρούνται οι μαζόχες!!!
    Πρέπει να κάνουμε κάτι άμμεσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog