Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λουτράκι: Η ιστορία της θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας

- Advertisement -

Η ιστορία της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι είναι η εξής: Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία…

Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις. Η Μαρία αυτή όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ’ αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι της να καιει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα.

Η   Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες από την παράδοση της Αγίας εικόνας θα πεθάνει όπως και έγινε.

Η εικόνα ήλθε στα χέρια της Σώκου το 1928. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να κάνουν μια εκκλησία. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή με την βοήθεια του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή εκκλησία τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας, ονομάστηκε έτσι λόγω των θαυμάτων θεραπείας που έκανε.

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μία άλλη εκδοχή και μάλλον περισσότερο αξιόπιστη αναφέρει ότι η Μαρία Σιώκου εργαζόταν στο Ξενοδοχείο Μάριον όπου παραθέριζε κάθε χρόνο η Μαία και μητέρα γιατρού,η οποία έφερε ως δώρο την εικόνα στην Μαρία που η ίδια της είχε ζητήσει,εννοώντας φυσικά ένα μικρό εικόνισμα της Παναγίας.Ο μοναχός που της έδωσε την εικόνα της είπε ότι εάν θα παραλάβει και δώσει την εικόνα στην γυναίκα που την ζήτησε θα αποδημήσει σε 40 ημέρες,πράγμα που έγινε.Η έκδοχή αυτή έχει την μαρτυρία ανθρώπων της εποχής και γιαυτό εξηγείται πως ο Ιωάννης Μάρας δώρησε το οικόπεδο περίπου ένα στρέμμα για να κτισθεί η εκκλησία αλλά και να κτισθεί και ένα σπίτι δίπλα στην εκκλησία που θα μένει η Μαρία Σιώκου για να υπηρετεί την εικόνα στην εκκλησία.Εκεί που δίπλα από το κτίσμα για τα μνημόσυνα που είναι στην θέση της παλαιάς εκκλησίας είναι κτισμένη η πολυκατοικία του Βαγγέλη Γλυκοφρύδη εγγονού της Μαρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog