Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για τα επόμενα χρόνια ξεχάστε την Ελλάδα…

- Advertisement -

Το 2007 και 2008 ήταν από τις καλύτερες χρονιές μετά τον πόλεμο για την Ελλάδα. Το ΑΕΠ της χώρας μετά από μια δεκαετία αύξησης με ρυθμούς μεταξύ 3-5% είχε φτάσει το 2008 στα 233 δισ. ευρώ…

 Όλες οι βαλκανικές χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, αν και είχαν υπερτριπλάσιο πληθυσμό, δεν άθροιζαν το 2008 ούτε 180 δισ. ευρώ. Το 2015 τα νούμερα έχουν αντιστραφεί…
Το 2008 οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων επαρχιακών πόλεων ήταν γεμάτοι από πανάκριβα θηριώδη τζιπ. Οι εισαγωγές την ίδια χρονιά  είχαν εκτιναχθεί στα 66,2 δισ. ευρώ με τις εξαγωγές να αγκομαχούν στα 21 δισ. ευρώ.

Το 2009 ο Προκόπης Παυλόπουλος με τις προσωπικές συνεντεύξεις και τις δια της πλαγίας μονιμοποιήσεις εκτάκτων είχε αποκαταστήσει στο δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες κομματικούς “αχαμνοξύστες” βοηθώντας να εκτιναχθεί το έλλειμμα στο 15% του ΑΕΠ.

Στα τέλη του 2008 αν και σοβούσε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή που ερχόταν με την Ελλάδα στο επίκεντρο.

Η μετοχή της Εθνικής, της ναυαρχίδας του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αρχές του 2008 ήταν στα  46 ευρώ, στις αρχές του 2009 ήταν στα  13 ευρώ και το Φθινόπωρο του 2009 είχε σκαρφαλώσει ξανά στα 27 ευρώ και μετά ακολούθησε η πορεία προς το μηδενισμό. Λίγο νωρίτερα στα  τέλη του 2008 κατά τη διάρκεια της πτώσης, η στήλη είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο τα 13 ή 33 ευρώ είναι πιο κοντά… Σε ορίζοντα δωδεκαμήνου προσεγγίστηκαν αμφότερες οι ζώνες τιμών. Μακροπρόθεσμα έγινε το αδιανόητο…

Στις 23 Ιανουαρίου του 2009 η στήλη σε μια προσπάθεια να ιχνηλατήσει τι θα συμβεί αν προκύψει το χειρότερο σενάριο, είχε περιγράψει τη μακροπρόθεσμη πορεία της μετοχής της μεγαλύτερης τράπεζας για το 2011 ως έξης: “Η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας διαπραγματεύεται σε μια τιμή που αντιπροσωπεύει τη αξία 1/10 του κιλού του ψωμιού. Το 2007 με μια μετοχή αγόραζες 50 κιλά ψωμιού…”.  Η τιμή του ψωμιού σήμερα έχει περί το 1 ευρώ το κιλό και η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης τράπεζας είναι στα 0,18 ευρώ σε ονομαστικό επίπεδο. Σε σύγκριση με τα δεδομένα 2007-08 η πραγματική τιμή της μετοχής είναι πολύ μικρότερη. Η αναλογία που περιγράφει το άρθρο για το 2011 προέκυψε λίγο  αργότερα.

Στις εκλογές του 2007 και του 2009 το  ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ άθροισαν ένα ποσοστό της τάξης του 77 και του 80% αντίστοιχα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 5,4 και 4,6% αντίστοιχα. Η Χρυσή Αυγή το 2009 πήρε 19.000 ψήφους και ποσοστό 0,29%.

Το άρθρο του Ιανουαρίου 2009 που περιέγραφε το χειρότερο πιθανό σενάριο για το μέλλον, έγραφε πως το 2012, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα συγκεντρώσουν μαζί 42%. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκέντρωσαν 41,94%. Φαίνεται πως η  τύχη βοηθάει τα σενάρια συνωμοσίας…
Επίσης το άρθρο του  2009, όταν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν είχε ακόμη περί το 10% στη Γαλλία, περιέγραφε τη μελλοντική νίκη του Εθνικού Μετώπου. Στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία τώρα το κόμμα της Λεπέν διεκδικεί την πρώτη θέση. Σήμερα όμως στην Ευρώπη υπάρχει βροχή από ακροδεξιά κόμματα που διεκδικούν την εξουσία στην Ευρώπη. Στο άρθρο περιγράφεται ακόμη η άνοδος της άκρας δεξιάς και άκρας αριστεράς στη δεύτερη και τρίτη θέση..

Το άρθρο δεν αναφέρει καθόλου την προσφυγική κρίση που πυροδοτεί τη συντηρητική στροφή στη Δύση. Αντιθέτως έβλεπε σαν πιθανή στροφή σε ένα νέο “μεσαίωνα” κάποιο  ατύχημα από τον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Αντιθέτως εντοπίζει σωστά την πηγή του προβλήματος στη συγκάλυψη δομικών προβλημάτων των δυτικών οικονομιών με την “κοπή φρέσκου” χρήματος και τη εκτόξευση του χρέους.

Η αλήθεια είναι πως όταν περιέγραφα το χειρότερο πιθανό σενάριο με βάση τις προβολές κάποιων δεδομένων, δεν περίμενα πως ένα τόσο ακραίο σενάριο θα είναι και το επικρατέστερο. Φύσει αισιόδοξος λίγες πιθανότητες του έδινα.

Σήμερα το πιο τρομακτικό σενάριο που γράφτηκε το 2009 και είχε ρεκόρ αναγνωσιμότητας για την εποχή, αποδεικνύεται μάλλον συντηρητικό. Πολλές από τις παραμέτρους του εξελίσσονται χειρότερα.

Κάποια από τα γεγονότα που περιγράφεται πως θα συμβούν μεταξύ 2009-2012 και δεν έχουν συμβεί δεν σημαίνει πως έχουν αποκλειστεί. Ο Ντόναλντ Τράμπ και μια σειρά νέοι ηγέτες προτείνουν δασμούς και ανταγωνιστικές νομισματικές πολιτικές.

Όπως και να έχει, 8 χρόνια μετά από τα οποία τα 7 με μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, η ανάγνωσή του είναι ψυχαγωγική και παραγωγική για τον τρόπο που η ανάλυση των οικονομικών δεδομένων και η γνώση της ιστορίας μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανόηση της πραγματικότητας.

Κώστας Στούπας
capital.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog