Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ηφαίστειο που απειλεί την Ευρώπη

- Advertisement -

Ένας επικίνδυνος, κοιμώμενος «γίγαντας» απειλεί την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη…

Δεν πρόκειται για τον διάσημο Βεζούβιο, αλλά για τα Φλεγραία Πεδία, ένα τεράστιο ηφαίστειο που έδωσε την τελευταία του μεγάλη έκρηξη πριν από 39.000 χρόνια, αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια στέλνουν το μήνυμα ότι αρχίζει να ξυπνά.

Οι συνέπειες εφόσον εκραγεί θα είναι ανυπολόγιστες, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”. Η Νάπολη, που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο, θα ισοπεδωθεί, τσουνάμι πολλών μέτρων θα σαρώσουν τη Μεσόγειο και ο ευρωπαϊκός ουρανός θα καλυφθεί για πολλά χρόνια από ένα πυκνό πέπλο στάχτης, το οποίο θα αλλάξει το κλίμα της Γηραιάς Ηπείρου.

Αν και οι επιστήμονες διστάζουν να πουν με σιγουριά ότι τα προειδοποιητικά σημάδια δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας τεράστιας έκρηξης και όχι μιας μικρότερης, που θα είχε μεν συνέπειες, αλλά δεν θα επηρέαζε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτιμούν ότι αναπόφευκτα θα έρθει και αυτή η στιγμή. Μελετώντας τους κύκλους που έχουν κάνει στην ιστορία τους τα Φλεγραία Πεδία, πιστεύουν ότι η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα συμβεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Θα μπορούσε δηλαδή, όπως λένε, να εκραγεί με τρομακτικές επιπτώσεις έπειτα από τέσσερα χρόνια -κάτι που δεν θεωρούν απίθανο με τις σημερινές ενδείξεις- ή να κρατήσει τη σιωπή του για ακόμη 500 χρόνια.

Τα Φλεγραία Πεδία είναι ένα μόνο από τα πολλά σούπερ ηφαίστεια, τα οποία απειλούν να αλλάξουν τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε στον πλανήτη. Πρόκειται για τουλάχιστον 12 ηφαίστεια, που βρίσκονται κυρίως στην Ασία και την Ωκεανία, και αυτήν τη στιγμή συσσωρεύουν μάγμα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Ως σούπερ ηφαίστεια χαρακτηρίζονται εκείνα που με μία μόνο έκρηξη μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια χίλιες φορές περισσότερο υλικό απ’ ό,τι η Αγία Ελένη των ΗΠΑ το 1980.

Το πιο διάσημο υπερηφαίστειο, πάντως, είναι το Γέλοουστοουν, που κάτω από τις θερμές πηγές κρύβει μια απίστευτη δύναμη. Μέσα στα προηγούμενα 2 εκατ. χρόνια υπήρξαν τρεις κολοσσιαίες εκρήξεις που βύθισαν την επιφάνεια της Γης και άφησαν πίσω τους έναν τεράστιο κρατήρα, όπου σήμερα βρίσκεται το γνωστό πάρκο.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog